Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
Jozef Israels

Jozef Israels


Groningen 1824 - Den Haag 1911

De Kunstschilder Jozef Israëls werd de 27 januari 1824 in Groningen geboren. Na zijn opleiding in Groningen ging hij in de leer bij Cornelis Kruseman en Jan Willem Pieneman in Amsterdam. Vervolgens studeerde hij nog 2 jaar bij Picot in Parijs, waarna zich in 's Gravenhage vestigde. 

Het werk van Jozef Israëls waren dikwijls tragische voorstellingen, die hij met grote innigheid en meesterschap schilderde.

Israëls was eigenlijk de schilder die Laren voor het eerst "ontdekte" rond 1875. Hij was op zoek naar de nog ongerepte natuur en het onbedorven dorpsleven. Rond Den Haag en Scheveningen gingen alle plekjes voor de landschapsschilder snel verloren door de toenemende verstedelijking.

Laren was een dorp waar willekeurig, maar schilderachtig, huisjes en boerderijen rond een lommerijke Brink met een plas water stonden die de Coeswaerde werd genoemd. Het stille en volkomen ongerepte dorpje, nog niet aangeraakt door de vooruitgang, had een diepe indruk op hem gemaakt. Dit inspireerde hem zodanig dat hij zijn schildervrienden, onder andere de toen al beroemde schilder Albert Neuhuys, enthousiast vertelde over zijn ontdekking "Laren". Jozef Israëls soepele stijl van schilderen en het handhaven van een koloriet van lichte kleuren in zijn schilderijen kan als een voorstadium van het impressionisme worden gezien.

Hij zijn Larense tijd woonde hij in de boerderij van de weduwe De Wit aan het Zevenend hoek Kosterloren.

Hij overleed op 12 augustus 1911 te Den Haag.

Vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950

Jozef Israels, schilderij te koop, expositie, Galerie Wijdemeren, Breukeleveen
nr. B500,  Jozef Israels, aquarel,  23 x 20 cm


Onze openingstijden zijn gewijzigd! Vanaf heden zijn wij standaard op vrijdag geopend. Op andere dagen kunt u de galerie volgens afspraak bezoeken.

Wisselende thema exposities

Galerie Wijdemeren werkt met wisselende thema-exposities. Veel werk uit onze collectie is afkomstig uit particuliere verzamelingen. Het gaat daarom vaak om unieke stukken die nooit eerder op de markt zijn geweest, omdat ze bijvoorbeeld rechtstreeks uit het atelier van een kunstenaar komen.


Gepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar Jozef Israels, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2017-11-08

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen: 
Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

Reguliere openingstijden:
Iedere vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.
Andere dagen alleen volgens afspraak.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2019