Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
Charles Leickert

Charles Leickert


Brussel 1816 - 1907 Mainz (Duitsland)

De van oorsprong Belgische kunstschilder Charles H.J. Leickert was in de leer bij onder anderen B.J. van Hove en W.J.J. Nuijen en vanaf 1839 ook bij de bekende landschapschilder Andreas Schelfhout. In Leickerts werk zijn veel aspecten terug te zien die ook zichtbaar zijn in het werk van Schelfhout. Beiden tonen een fascinatie voor taferelen met sprekende luchten en zogenaamd ‘romantisch licht’, waarbij het hele schilderij gehuld wordt in een dramatische lichtval. Leickert had echter een geheel eigen stijl en onderwerpkeuze. Hij schilderde riviergezichten, zomerse landschappen en later zelfs strandgezichten, maar van al zijn werken zijn de Hollandse ijsgezichten het meest bijzonder.

Het hiernaast afgebeelde werk is een prachtig voorbeeld van Leickerts ijsgezichten. De bont geklede schaatsers, de kinderen in de sneeuw en de koek-en-zopie maken dit schilderij een echte representatie van ‘ijspret’. Daarnaast zorgen de knotwilgen, molens en het kerkje aan de horizon voor een typisch Nederlands tafereel.

Leickerts ijsgezichten roepen bij veel mensen een sterk gevoel van nostalgie op, want zelfs nu, een eeuw later, zijn de herinneringen aan het schaatsen als klein kind of als volwassene nog bijna identiek aan Leickerts voorstellingen. De reflectie van het landschap in het ijs, de dorpen aan de horizon van de bevroren plassen en vooral de overweldigende winterse luchten zijn onveranderd gebleven. Leickerts zeer deskundige penseelstreken, prachtige luchten en verhalende details maken zijn schilderijen tot absolute topstukken.

Werk van hem hangt o.a. in het Rijksmuseum in Amsterdam, het Haags Gemeentemuseum en het Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam.

Info: Scheen, Benezit

In verband met de komende feestdagen,
is onze galerie dit jaar gesloten tussen
24 december en 2 januari.


Schilderijen te koop, kunstenaar Charles Leickert, Wintergezicht, Romantiek, Hollandse Landschap met Molen, @ Expositie Galerie Wijdemeren
nr. B8892, Charles Leickert, "Marktgezicht", 21 x 27 cm, olie op paneel, r.o. gesigneerd


Schilderijen te koop, kunstenaar Charles Leickert, Wintergezicht, Romantiek, Hollandse Landschap met Molen, @ Expositie Galerie Wijdemeren
B1782, Charles Leickert, olie op doek, 61.5 x 94 cm, gesign ro.
Schaatser & Koek en Zopie op een bevroren vaart Gepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar Charles Leickert, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2017-07-26

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen: 
Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

Iedere WO, DO en VR tussen 11.00 -17.00 uur.
Andere dagen alleen volgens afspraak.

Let op: Onze galerie gesloten van
24 december 
tot 2 januari.
Wij wensen iedereen fijne feestdagen!

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

 

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2017