Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
Ans van den Berg

Ans van den Berg


Holland, 1873-1942

Amsterdamse Joffers

De Nederlandse kunstenares Anna Carolina van den Berg werd geboren in Amsterdam op 18 februari 1873, zij overleed ook in Amsterdam op 6 oktober 1942.

Ans van den Berg behoorde tot de Amsterdamse Joffers, een groep vrouwen die zich specialiseerde in het schilderen van stillevens en bloemen in een vlotte impressionistische stijl.

Zij was de enige van de Amsterdamse Joffers die de Academie niet bezocht, maar door een leertijd in Parijs ontwikkelde zij zich tot een knap schilderes. Zij schilderde portretten en figuren, Larense binnenhuisjes, maar haar voorkeur ging toch uit naar het bloemstilleven.

Na te Brussel de kostschool te hebben bezocht, ontving zij te Amsterdam schilderlessen van juffrouw Keuchenius, de latere mevrouw Dijsselhof, terwijl Jo Bauer haar in het tekenen naar de menselijke figuur onderrichte.

Van tijd tot tijd verbleef zij in Parijs, waar zij veel naar levend model heeft getekend en waar de figuur haar zeer bezig hield.

In Holland teruggekeerd, heeft zij een levendig verkeer met een groep Larense schilders waarvan Van Beever het middelpunt vormde en waar zij met o.a. de schilders Hoogerwaard en De Groot samenkwam.

Ook het Larense binnenhuis, een gezocht onderwerp in die dagen, koos zij zich tot object.

Met Coba Surie had zij gedurene 36 jaar een atelier aan de Keizersgracht en samen met haar maakte jarenlang vakantiereizen waarop het schetsblok steeds werd meegenomen.

Aan de academie ontstond een vriendenkring van kunstenaressen die later de naam de Amsterdamse Joffers kreeg, bestaande uit de schilderessen Lizzy Ansingh, Marie van Regteren Altena, Coba Ritsema, Ans van den Berg, Jacoba Surie, Nelly Bodenheim, Betsy Westendorp-Osieck en Jo Bauer-Stumpff.

Bronnen: Wikipedia
De Amsterdamse Joffers door Johan H. van Ekeren (1947)

Info: Scheen, Benezit

Onze openingstijden zijn gewijzigd! Vanaf heden zijn wij standaard op vrijdag geopend. Op andere dagen kunt u de galerie volgens afspraak bezoeken.

Ans van den Berg, schilderijen te koop, expositie, galerie wijdemeren, breukeleveen
C2533, Ans van den Berg, Stilleven met appels, olie op doek, 50 x 42 cm, linksonder gesigneerd.Gepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar Ans van den Berg, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2019-06-11

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen: 
Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

Reguliere openingstijden:
Iedere vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.
Andere dagen alleen volgens afspraak.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2019