Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
Bob ten Hoope

Bob ten Hoope


Bussum 1920 - 2014 Bussum

De Gooise kunstschilder Bob ten Hoope wordt nog maar zelden bij Het Bonte Paard in Laren gesignaleerd, terwijl hij een van zijn kroegscènes tekent of direct in de etsplaat krast. Hij had een overzichtstentoonstelling in Museum Jan van der Togt in Amstelveen waar een aantal van die levendige taferelen waren te zien. De meeste ontstonden in Pont-en-Royans in de buurt van Grenoble, waar Bob ten Hoope al ruim veertig jaar een atelier heeft. In dit Franse bergdorp in de Vercors schildert hij naakten, landschappen en stillevens als dynamische natuurbelevingen.

Bob ten Hoope (geboren in 1920 te Bussum) voelt zich in Pont-en-Royans, waar hij met ´maître Bob´ wordt aangesproken, helemaal thuis. In zijn atelier in Blaricum is hij alleen ´s winters te vinden en de laatste jaren duurt zijn verblijf in het Gooi steeds korter. ´In Frankrijk kan ik ongestoord werken´, vertelt hij. ´Ik heb mijn eigen ritme. Vaak schilder ik door tot het donker wordt. Ik heb geen tijd meer te verliezen, ook omdat ik voel dat ik steeds vrijer te werk ga. Het landschap van de Bourne, de bergstroom die vlak bij mijn buitenatelier naar beneden kolkt, blijft me enorm inspireren. De natuur daar is zo dynamisch, dat ik er niet op uitgekeken raak. De laatste tijd laat ik me door die dynamiek helemaal meeslepen.´

Maar de schilder, die in zijn landschappen zelfs abstract lijkt te worden, verliest de werkelijkheid allerminst uit het oog. De recente stillevens met bloemen en mensenschedels zijn daarvan het bewijs. Bob ten Hoope symboliseert met deze reeks het natuurlijke verbond tussen leven en dood, dat de moderne mens het liefst negeert. Met dit Vanitas-motief grijpt Bob ten Hoope tevens terug op zijn begintijd, toen hij o.a. op de Rijksacademie in Amsterdam, waar Karel Appel een klasgenoot was, een doodshoofd moest natekenen en ook naar levend model mocht werken. Zijn academieijd sloot hij in 1949 af met een geschilderd vrouwelijk naakt, dat aan het begin staat van een lange, nog altijd groeiende rij naakten in verschillende houdingen, maar altijd ongedwongen, als zonnende Eva´s in de vrije natuur. Niettemin had Bob ten Hoope aanvankelijk succes als schilder en tekenaar van portretten, zowel in Nederland als in Frankrijk. Bekend werd hij vooral als aquarellist en tekenaar van het vrouwelijk naakt. In 1987 maakte hij samen met de dichter Adriaan Morriën het boek ´Anette´.

Bronvermelding: Jan Knegt Fine Art

Schilderijen te koop, Galerie Wijdemeren Breukeleveen, Kunstschilder, Expositie,Bob ten Hoope
nr.2517, Bob ten Hoope, Bussum 1920-2014 Blaricum, Portret van een man aan de bar, tekening, 21 x 15 cm, gereserveerd.


Gewijzigde Openingstijden

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken.
Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen:
T: 0653222156 (Gijs Looman)
T: 0641277246 (Jeanette Schipper)
E: info@galeriewijdemeren.nl

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.


Bob ten Hoope, Bussum, Schilderijen te koop, Galerie Wijdemeren, Breukeleveen, Expositie
C735, Bob ten Hoope, 'Kreeften', olie op doek, 32 x 45,5 cm, linksboven gesigneerd


Bob te Hoope, kunstschilder, schilderrijen, expositie @ Galerie Wijdemeren, Breukeleveen
nr. B8047, Bob ten Hoope, geengde techniek op papier, beeldmaat : 4,5 x 20 cm, l.o. gesigneerd en gedateerd "1974"


Bob te Hoope, kunstschilder, schilderrijen, expositie @ Galerie Wijdemeren, Breukeleveennr. 3929, Bob ten Hoope, stilleven, rozen in vaasnr. 1086, Bob ten Hoope, gemengde techniek, beeldmaat 21 x 13,5 cm, € 450,--Gepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar Bob ten Hoope, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2018-03-19

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen:

Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

t/m april 2020 is de Oud-Loosdrechtsedijk afgesloten. Raadpleeg voor uw bezoek uw routeplanner! Klik hier voor meer informatie.

Gewijzigde Openingstijden:

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken. Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen.

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.

Een afspraak kunt u plannen iedere woensdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2020