Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
Daniël Been

Daniël Been


Rotterdam 1885 - 1967 Baarn


Tot de vele kunstschilders die Baarn als woonplaats kozen behoorde destijds ook de in 1885 in Rotterdam geboren kunstschilder Daniel Been. Als kind tekende hij altijd al graag en toen hij ouder werd had hij maar een wens: kunstschilder worden! Zijn vader zag dat niet zo zitten en vond een kantoorbaan geschikter voor hem, want vast werk en een geregeld inkomen is toch veel beter nietwaar? Daniel zal ongetwijveld anders gedacht hebben, maar gehoorzaamde. Zo kwam hij te werken als leerling boekhouder bij de firma Weduwe van Nelle te Rotterdam. Hij heeft daar niet zo lang gewerkt want hij voelde zich er niet gelukkig. Na deze korte kantoorbaan werd hij leerling van de Academie voor beeldende kunst te Rotterdam.
Hier vergaarde hij de kennis die hij later als kunstschilder goed kon gebruiken. Hij schilderde als echte Rotterdammer, veel stukken van de havens. Hij maakte bloemstukken, kocht de nodige bloemen bij een bloemist en vervaardigde in zijn atalier de schilderijen van deze stukken.
Hij heeft hoofdzakelijk olieverfschilderijen gemaakt in grote en keine maten, maar daarnaast aquarellen en pasteltekeningen. Wat hij schilderde was in naturalistische trant, een stijl die onder het kunstlievende publiek in trek zal blijven.

De liefhebbers noemen zijn stukken "beentjes". In 1921 trad Daniel Been in het huwelijk met Margaretha Bouman. Daniel was toen 35 jaar en Margaretha 36 jaar. Helaas bleef het huwelijk kinderloos. Vermoedelijk hebben zij tot 1932 in Rotterdam gewoond. In laatstgenoemd jaar verhuisde het paar naar Overschie. In middels zal Daniels werk aandacht heben getrokken en zijn naam als kustschilder bekend geworden zijn.Via de kusthandel van de gebr. Koch in Rotterdam en 's Gravehage zijn jaren achtereen zijn schilderstukken met veel succes verkocht. Hij maakte studie reizen naar Spanje en Frankrijk. Frankrijk boeide hem wellicht het meest. Daar heeft hij veel landschappen geschilderd langs de kust van de middellandse zee. Ook in Italie heeft hij geschilderd. In het buitenland schilderde hij niet alleen landschappen langs de kust, maar ook de oude straatjes van diverse toeristische plaatsen. In 1941 is het gezin naar Baarn verhuisd. Vermoedelijk omdat het veiliger in Baarn was dan in Rotterdam. Het huis was groot genoeg voor beiden en voor hem was het belangrijk dat hij een kamer aan de achterkant van het huis als atelier in gebruik nam. Voor zijn schilderijen maakte hij schetsen in de natuur die hij later uitwerkte in het atelier. Soms maakte hij een schilderij op de plek zelf, o.a. tijdens zijn vakantie op het eiland Texel. Hoewel hij bij voorkeur landschappen maakte, heeft hij ook portretten geschilderd.

Daniel Been heeft nooit een tentoonstelling gehouden.
Wel verscheen er lang geleden en serie kunst kaarten van zijn landschappen in Frankrijk en Spanje. Die kaarten werden uitgegeven door de Munck & Co uit Amsterdam. De kaarten waren bij de boekwinkels en kunsthandels te krijgen.

Het werk van Daniel Been is karakteristiek en hij was een meester in het mengen van kleuren. Ook werkte hij zeer gedetailleerd. zijn zonnige karakter is in zijn werk te bespuren. Hij verkocht vele doeken aan Nederlanders in Frankrijk. De firma Witkamp in Baarn lijstte de doeken voor hem in en verzond ze naar de door Been opgegeven adressen in Nederland. Het financiele gedeelte handelde Been zelf af. Periodiek rekende hij met de firma Witkamp af. Voor zover bekend heeft Been geen plekjes in Baarn geschilderd.

Daniel Been is in 1967 in zijn woonplaats Baarn overleden.

Bron: Gemeentebegraafplaats Baarn.

Daniel Been, kunstschilder, schilderijen, expositie, Galerie Wijdemeren, Breukeleveen
nr. B9229, Daniël Been, olie op doek, 60,5 cm x 81 cm, l.o. gesigneerd


Daniel Been, kunstschilder, schilderijen, expositie, Galerie Wijdemeren, Breukeleveen
nr. 9073, Daniël Been, "Comomeer", olie op doek, 50 x 80 cm


Daniël Been, kunstschilder, schilderijen, expositie @ Galerie Wijdemerennr. 1229, Daniël Been, olie op doek


Onze openingstijden zijn gewijzigd! Vanaf heden zijn wij standaard op vrijdag geopend. Op andere dagen kunt u de galerie volgens afspraak bezoeken.

Daniel Been, Expositie, Schilderijen te koop, Galerie Wijdemeren, Breukeleveen
nr. 2043, Daniël Been, 'Paadje langs de kust', olie op doekGepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar Daniël Been, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2018-01-02

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen: 
Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

Reguliere openingstijden:
Iedere vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.
Andere dagen alleen volgens afspraak.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2019