Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
Bergense School

Bergense School


De Bergense School concentreerde zich, de naam zegt het al, in het Noord Hollandse dorpje Bergen. Het gebeurt vaak in de geschiedenis dat belangrijke gebeurtenissen later worden vernoemd naar de plek waar iets zich afspeelde. Denk maar aan de School van Barbizon en om het dichter bij huis te zoeken; naar de Larense School.

Het aardige van Bergen is nu dat het niet alleen een kunstenaarskolonie was – er woonden al veel schilders aan het begin van de twintigste eeuw - maar dat zich er ook een belangrijk deel van onze kunstgeschiedenis afspeelde. Tussen 1915 en 1925 ontstond hier de School van Bergen, zoals al in 1921 door de kunsthistoricus F.M. Huebner werd opgemerkt. Een door het kubisme beïnvloede expressionistische stroming in onze schilderkunst die zich kenmerkte door diepe donkere kleuren. De grondleggers van deze stroming waren de Franse schilder Henri Le Fauconnier en de Nederlander Piet van Wijngaerdt. Zij vonden voor hun theorieën over een nieuwe schilderkunst die zij hadden vastgelegd in Het Signaal, veel navolgers onder de jonge schilders. Een deel van hen woonde en werkte geregeld in het natuurschone Bergen en er waren veel onderlinge vriendschapsbanden.

Daar in het rustieke Bergen vestigde zich in 1918 ook de verzamelaar Piet Boendermaker die zich bij het verzamelen van kunst liet adviseren door de schilder Leo Gestel. Zijn huis werd een middelpunt waar veel schilders vaak te gast waren. Boendermaker zou de belangrijkste verzamelaar worden van de Bergense School.
Tot de kern van de School worden – naast de beide oprichters - gerekend de schilders Dirk Filarski, Arnout Colnot, Jaap Weijand, Frans Huysmans, Else Berg, Mommie Schwarz, Wim Schuhmacher en de broers Matthieu en Piet Wiegman.
Er zijn meer schilders die in meer of mindere mate hebben gewerkt in hetzelfde donkertonige wat kubistische expressionisme, zoals Charley Toorop, Jelle Troelstra, Gerrit van Blaaderen, Henri ten Holt en Thé Lau en zelfs bij Harrie Kuyten is het kenmerkende expressionisme soms herkenbaar in zijn werk.

Hoewel we na 1925 niet meer spreken over de “School” blijft de sfeer van die tijd bij sommige schilders nog lang zichtbaar in hun werk. En zelfs een tweede generatie schilders – geboren rond 1920-1925 denk aan Karel Colnot, Jaap Min, Henk van den Idsert e.a.- leek aanvankelijk geïnspireerd door de donkere kleuren van hun schilderende voorgangers. Maar zij vonden weldra hun eigen - doorgaans kleurrijke - weg.

meer info: Wikipedia

Eerstvolgende GRATIS Taxatiedagen Kunst, Antiek e.a. boedelgoederen:

Vrijdag 17, 24 en 31 januari
Vrijdag 7, 14 21 en 28 februari
in Breukeleveen

Zaterdag 18 en 25 januari
Zaterdag 1, 8, 15, 22 en 29 februari
in Nieuwersluis


Bergense School, Matthieu Wiegman, Galerie Wijdemeren Breukeleveen
Matthieu Wiegman


Piet van WijngaerdtLeo Gestel, particuliere collectieGepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar Bergense School, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2016-07-15

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen:

Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

t/m april 2020 is de Oud-Loosdrechtsedijk afgesloten. Raadpleeg voor uw bezoek uw routeplanner! Klik hier voor meer informatie.

Reguliere openingstijden:

Iedere vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.
Andere dagen alleen volgens afspraak.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2020