Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
Bleijs

Bleijs


Johannus Coenraad (Jan) Bleijs werd in 1868 in Hoorn geboren. Zijn zoon en leerling Cyriacus Adrianus Maria Bleijs (Cyriacus) werd in 1895 in Amsterdam geboren. Hij woonde en werkte voornamelijk in Hoorn, Amsterdam en Bergen. Net als zijn broer Adrianus was hij een leerling van zijn vader Adrianus Cyriacus Bleijs. Ook volgde hij de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam. Hij schilderde en tekende figuurstukken, landschappen en stillevens. Jan Bleijs illustreerde boeken en tijdschriften. Hij signeerde J. en/of Jan Bleijs.

De familie Bleijs kwam uit de omgeving van Rijswijk en vestigde zich in 1794 in Hoorn, waar Johannus Bleijs als chirurgijn werkzaam was. Zijn zoon Adrianus Bleijs (1795-1876) kreeg een zoon Johannus (1816-1888), die werd in 1842 vader van Adrianus Cyrianus Bleijs.

Hoewel geboren in Hoorn heeft Jan Bleijs het grootste deel van zijn werkzaam leven in Amsterdam doorgebracht. Zijn jeugdwerk verwierf hem de Koninklijke subsidie, waardoor hij zijn talent verder kon ontplooien. Negentien jaar was hij toen hij zijn eerste opdracht kreeg: een altaarstuk op koper in de St. Nikolaaskerk, een bouwwerk van zijn vader de architect A.C. Bleijs. In het O.L. Vrouwegasthuis, eveneens door zijn vader gebouwd vervaardigde hij een wandschildering. Voor de kerk van Assendelft schilderde hij de kruiswegstaties.

Zijn leven lang heeft Jan Bleijs zich toegelegd op pastels en vooral portretten. Hij had een groot gezin- negen kinderen- en de zorg daarvoor liet hem weinig rust. Zijn opdrachtgevers behoorden tot de bekende Amsterdamse families. Tussen de portretopdrachten door maakte hij veel illustraties, vooral in de tijd dat er nog geen foto's in de kranten konden worden afgedrukt. Dit bracht hem in contact met de hoofdredacteur van de Telegraaf. Voor deze krant tekende Jan Bleijs jarenlang portretten.

Werk van Jan Bleijs is o.a. opgenomen in de collectie van het Frans Halsmuseum in Haarlem.
Hoewel de familienaam Bleijs was, signeerde Jan Bleijs met Bleys met een y.

Aanvullende informatie
Bron: familie-archief Bleijs

Van de heer Arne Bleijs, kleinzoon van kunstschilder Adri Bleijs en beheerder van het Bleijs familiearchief, is  de misvatting dat veel werk gesigneerd met Cyr Bleijs wordt toegeschreven aan zijn overgroot vader Cyriabus Bleijs (1842-1912).


 
Cyricus en zijn vader Jan werkten veel samen en het is soms zelfs onduidelijk wie wat schilderde. Wij beschikken over twee schilderen die duidelijk door dezelfde schilder gemaakt zijn, maar de ene is door Jan gesigneerd en de andere door Cyriacus. Cyriacus signeerde ook wel met Cyriacus, Cyr, Cyr Jansz of Cyriac Bleys. Om het eenvoudig te houden ook de zoon van Cyriacus Bleijs, ook genaamd Cyriacus (1937-2003), schilderde op dezelfde manier als zijn vader en signeerde ook met Cyriacus of Cyr Bleys.


Info: Scheen

Onze openingstijden zijn gewijzigd! Vanaf heden zijn wij standaard op vrijdag geopend. Op andere dagen kunt u de galerie volgens afspraak bezoeken.

Cyriacus Bleys, Stilleven, pastel, schilderijen te koop, bloemstilleven, klaprozen, Galerie Wijdemeren, Breukeleveen
C1372, Cyriacus Bleys, Stilleven met pioenrozen, pastel, beeldmaat 34 x 48 cm, l.o. gesigneerd


Cyriacus Bleijs, kunstschilder, schilderijen, expositie, Galerie Wijdemerennr. 6066, Cyriacus Bleijs 


Jan Bleys, kunstschilder, schilderijen, expositienr. 8402, Bleijs, bloemstilleven pastel


Galerie Wijdemeren, Cyril Bleijs, geb. 1868 te Hoorn
nr. 2447, Cyril Bleijs, pastel op board, "Pioenrozen in glazen vaas", ca. 40 x 60 cmGepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar Bleijs, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2018-10-23

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen: 
Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

Reguliere openingstijden:
Iedere vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.
Andere dagen alleen volgens afspraak.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2019