Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
A.J. (Co) Breman

A.J. (Co) Breman


Geboren: Zwolle - 7 december 1865,
Overleden: Laren - 18 november 1938

Larense School - Atelier/Adres Laren: Villa "Sonnenwijck", Torenlaan 55

De kunstschilder Ahasverus Jacobus Breman werd op 7 december 1865 te Zwolle geboren. Zijn vader was architect, maar overleed toen Co nog slechts negen jaar oud was. Zijn voogden meenden dat de jongen voor een artistiek beroep moest worden opgeleid. Dus ging hij toen hij de leeftijd daarvoor had naar de schilder- en tekenschool van J.H. Huibers in Zwolle. Hij behaalde de akte M.O. tekenen. Vervolgens ging hij werken in decoratieateliers in Brussel, waar hij dit vak grondig leerde en waar hij vriendschap sloot met Douwe Komter. Hij was ongeveer drieentwintig jaar toen hij 4 jaar ging studeren aan de academie Royal des Beaux Arts en ging daarna naar Parijs.

Later kreeg hij een opdracht voor decoraties voor de wereldtentoonstelling in Amsterdam, die hij uitvoerde met Derk Meeles Beumer en enkele Belgische vrienden. In Amsterdam werd hij lid van St. Lucas. Hij kwam in 1897 naar het Gooi, waarschijnlijk door de enthousiaste verhalen daarover van verschillende Amsterdamse schildersvrienden die daar werkten. Hij huurde daar de "Oude Brouwerij" in Blaricum aan de Torenlaan 7 in Blaricum met Derk Meeles, de later overleden Elias en Douwe Komter, zijn vroegere studiegenoot. Zij leidden daar een vrolijk en zorgeloos bohemienleven, werkten hard, maar hielden ook bijzondere artiestenfeesten. Op die feesten stelde Co Breman aan zijn gasten bepaalde eisen. Zij moesten bijv. verschijnen in pilo-pak met flambard op en klompen aan! Die klompen waren vooral in de herfst- en wintertijd wel echte noodzaak, want de Blaricumse wegen waren toen ware modderpoelen!

Na ongeveer anderhalf jaar hadden zij het in "De Brouwerij" wel gezien en Breman huurde een huisje naast de boerderij van Mie Tak. De eet- en drinkpartijen van de vrolijke vrienden gingen evenwel onverdroten door. Emanuel van Beever kwam er vaak en later ook Simon Garf, Donker, Jaap Dooijewaard met zijn vriend Siedenburg en anderen. Derk Meeles had daarbij vaak de leiding omdat hij zo'n goede kok was!

Natuurlijk behoorden Co Breman en zijn vrienden ook tot de vaste bezoekers van het 'Kroegje' van Jan Hamdorff. Ook tijdens zijn verblijf in het Gooi heeft Co Breman nog verscheidene, belangrijke decoratieve opdrachten uitgevoerd, maar hij ging zich toch steeds meer op de vrije schilderskunst toeleggen.

Hij exposeerde zijn werken regelmatig op de tentoonstellingen van 'De Tien', de Gooise schildersclub, waarvan hij secretaris is geweest en had veel succes. Op een van deze tentoonstellingen in Amsterdam verkocht hij eens tot zijn grote verbazing al zijn werken! Zij bleken te zijn opgekocht door een violist Max Mossel, die er in Schotland zaken mee dacht te kunnen doen! Dit mislukte en een zekere Hamburger nam toen de hele collectie van hem over en startte daarmee een kunsthandel. Breman heeft daarna nog jarenlang aan hem verkocht. Veel moeite met verkoop schijnt hij niet gehad te hebben. Ook heeft hij in het buitenland exposities gehad, onder andere Madrid, Berlijn, London, San Francisco en Glasgow. Er hangen werken van hem in Musea te Madrid-, Berlijn en Dordrecht.

Hij schilderde in heldere kleuren en met veel zonnige effecten, vaardige en knap doorwerkte voorstellingen van vooral interieurs, boerderijen, mensen en landschappen, opgebouwd in een zorgvuldige compositie. Samen met Hart Nibbrig behoorde Breman tot de kunstenaars die later in een pointillistische stijl schilderde. Breman nam actief deel aan het kunstenaarsleven. Hij is ruim 12 jaar voorzitter geweest van de in 1921 opgerichte schildervereniging Laren-Blaricum. Tevens werd hij in 1925 lid van de Larense schoonheidscommissie.

Co Breman stierf op 18 november 1938. Ter nagedachtenis is er in Laren een straat "Co Bremanlaan" naar hem genoemd. Hij ligt begraven op het St. Janskerkhof te Laren.

Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950
Heeft vermelding in de S.J. Mak van Waay 1870-1940
Werk in o.a. Singer museum Laren

Bronvermelding: De Valk Lexicon Laren

Info: Scheen, Benezit

Gewijzigde Openingstijden

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken.
Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen:
T: 0653222156 (Gijs Looman)
T: 0641277246 (Jeanette Schipper)
E: info@galeriewijdemeren.nl

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.


Co Breman, kunstschilder, schilderijen, Galerie Wijdemeren, Breukeleveen
nr. 9854, Co Breman, etsGepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar A.J. (Co) Breman, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2017-07-14

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen:

Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

t/m april 2020 is de Oud-Loosdrechtsedijk afgesloten. Raadpleeg voor uw bezoek uw routeplanner! Klik hier voor meer informatie.

Gewijzigde Openingstijden:

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken. Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen.

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.

Een afspraak kunt u plannen iedere woensdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2020