Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
Paul Citroen

Paul Citroen


geboren: Berlijn, 15 december 1896
overleden: Wassenaar, 13 maart 1983

Roelof Paul Citroen was een Nederlands kunstenaar, leraar en mede-oprichter van de Nieuwe Kunstschool in Amsterdam.

Paul Citroen genoot zijn opleiding bij het Bauhaus in Weimar. Zijn oeuvre bestaat onder meer uit schilderijen, foto's en postzegelontwerpen. Zijn meest bekende werk is wellicht 'Metropolis' (1923), een fotomontage van een grote stad. Het inspireerde de Duitse regisseur Fritz Lang bij het maken van de filmklassieker Metropolis.

In 1917 vestigde hij zich in Nederland. In 1933 richtte hij in Amsterdam, naar voorbeeld van het Bauhaus, de Nieuwe Kunstschool op samen met Charles Roelofsz, maar de opleiding werd wegens gebrek aan financiën al in 1937 gesloten.

In 1949 decoreerde Citroen, die van 1945-1960 docent aan de Haagse kunstacademie was, de kerkzaal van de hervormde Maranathakerk aan de 2e Sweelinckstraat in de wijk Duinoord in Den Haag. Hij werkte daarbij nauw samen met de architect, Frits Eschauzier (1889-1957) uit Bussum. Citroen ontwierp voor hetzelfde jaar tevens de Zomerpostzegels, in een opvallende en ook omstreden kleurstelling met uitsluitend geel, groen en blauw. Hij ontwierp een exlibris voor Walter Salomon.

Citroen was bevriend met Willem Schrofer. Met hem en Rein Draijer, Willem Jacob Rozendaal en Han van Dam had hij grote invloed op de studenten die nu onder de Nieuwe Haagse School worden genoemd.

Paul Citroen was ook een groot verzamelaar van kunst. Een deel van zijn collectie is nu te vinden in de collectie Hannema-de Stuers Fundatie, in Heino. In 1948 verkocht Citroen een groot werk van Carlo Carrà ('Funeral of the anarchist Galli', 1911) aan het Museum of Modern Art in New York.

De grootste collectie van Citroens werk is eigendom van de provincie Overijssel, die in de periode 1973-1975 ruim 2000 werken verwierf op voorstel van statenlid Maaskant, die met Citroen bevriend was. Een deel wordt tentoongesteld in het provinciehuis dat door koningin Juliana werd geopend.

In Utrecht is in de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn een straat naar de kunstenaar vernoemd.

info: Lexicon Pieter A. Scheen, WikipediaRKD

Gewijzigde Openingstijden

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken.
Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen:
T: 0653222156 (Gijs Looman)
T: 0641277246 (Jeanette Schipper)
E: info@galeriewijdemeren.nl

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.


Paul Citroen, Kunstschilder, Portrettist, tekenaar, Amsterdam, Expositie, Schilderijen te koop, Kunstenaar @ Galerie Wijdemeren Breukeleveen
A178, Paul Citroen, map Adams en Eva's,  Linnen map met 12 litho's, ieder blad heeft het formaat: 77 x 57 cm, en is genummerd (47/100) en gesigneerd door Paul Citroen. De map is compleet en litho's verkeren in uitstekende staat. 


In 1971 bracht Paul Citroen (1896-1983) een map met 12 litho’s uit onder de titel A’dams en Eva’s. Het gaat om een serie getekende portretten van mannen en vrouwen.
De woordspeling A’dams verwijst naar Amsterdam, waar hij de tekeningen maakte, gezeten te midden van de internationale menigte aan de voet van het Nationaal Monument op de Dam.
De serie staat symbool voor de levenslange fascinatie van Paul Citroen voor het portret. Vanaf de jaren zestig zou hij zich bijna exclusief bezighouden met dit genre.


Paul Citroen: "Wat een stad! Als ik van uit de provincie, waar ik woon, in Amsterdam kom, kijk ik mijn ogen uit: wat een fascinerende stad! Bewogen beweging, verrassend, gek, amusant. Behaarde, bebaarde, schilderachtig gekostumeerde jeugd. Is er carnaval? Wat een magneet en trekpleister is deze stad. Van overal stromen ze er naar toe, de hele wereld kijkt er naar. Wie heeft dit nieuwe leven ingeblazen? Wie heeft haar verjongd, in beweging gebracht? De jeugd. Kabouters, provo's en hippies, samen met enkele ouderen, die ook voelden dat het één en ander, waardoor het leven tegengehouden wordt, veranderd moet worden. Ook de oudjes zijn verjongd. En als het er nu om gaat gezichten te tekenen, zoals ik doe, ben ik op de Dam op de juiste plaats. Ontmoetingscentrum voor iedereen. Zij hebben er niets op tegen dat ik ze teken, ieder op de Dam, zij vinden het wel leuk. En ik voel mij in mijn element met al die modellen om mij heen. En wat voor modellen! Daar heb je iets te pakken van deze tijd, van NU. In al zijn vergankelijkheid. En zo kwamen er A'DAMS en EVA'S in deze map tot stand. In al hun vergankelijkheid".


Kasteel Nijenhuis, Expositie Adam en Eva's van Paul Citroen tm 8 febr. 2015


Citroen was een echt ‘mensenmens’. Man of vrouw, jong of oud, bekend of onbekend – Citroen vond in principe iedereen interessant genoeg om via zijn teken- en schilderkunst te leren kennen.
Op deze tentoonstelling in Kasteel Nijenhuis zijn portretten te zien van internationaal vermaarde collega-kunstenaars als Jean Arp, Max Ernst, Otto Dix en Oskar Kokoschka, alsook van zijn oude Berlijnse studievriend Otto Umbehr en van collega’s uit Den Haag en omgeving, onder wie de schilders Wil Bouthoorn, Willem Schrofer en Rein Draijer, graficus Hans van Efferen en fotograaf Nico Jesse. De jonge Jan Cremer, leerling van Citroen op de Haagse kunstacademie, zit er eveneens tussen.
Anderen die voor Citroen poseerden, zijn bijvoorbeeld David Ben-Gurion, de eerste premier van Israël, Dom Hélder Câmara, beter bekend als de ‘rode bisschop’ uit Brazilië, en de bebaarde Amerikaanse Beat-dichter Allen Ginsberg.
De Nederlandse literatuur is vertegenwoordigd met Harry Mulisch en Gerard Reve.
Daarnaast zijn er de portretten van mensen uit de intieme kring van Citroen, zoals zijn tweede echtgenote Christi Frisch, en mannen en vrouwen die alleen maar van naam bekend zijn, zoals Lida, Ank, Otto en Charlotte.
De kunstenaar zelf ontbreekt niet. Zijn eigen gezicht is zelfs het meest voorkomende onderwerp in de kunst van Paul Citroen.


Voor Citroen was tekenen en schilderen een manier om dichter bij de mensen te komen en daardoor dichter bij zichzelf. Maar ook voor de kijker geldt ongetwijfeld dat hij of zij als lid van die onmetelijk grote familie van Adams en Eva’s in de psychologiserende portretten van Citroen iets van zichzelf zal ontdekken. De werken van Paul Citroen zijn afkomstig uit de kunstcollectie van de Provincie Overijssel, die wordt beheerd door Museum de Fundatie.Gepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar Paul Citroen, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2016-07-05

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen:

Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

t/m april 2020 is de Oud-Loosdrechtsedijk afgesloten. Raadpleeg voor uw bezoek uw routeplanner! Klik hier voor meer informatie.

Gewijzigde Openingstijden:

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken. Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen.

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.

Een afspraak kunt u plannen iedere woensdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2020