Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
Corneille

Corneille


Luik, België 1922 - 2010 Frankrijk

De kunstschilder Corneille, wordt op 3 juli 1922 als Guillaume Cornelis Beverloo uit Nederlandse ouders in Luik (België) geboren. In 1940 verhuist Corneille naar Amsterdam waar hij studeert aan de Kunstnijverheidsschool en een cursus tekenen en etsen volgt aan de Rijksacademie voor beeldende Kunsten.

In 1948 richt Corneille samen met Constant, Appel, Rooskens en Wolvecamp de ‘Nederlandse Experimentele Groep' op. Deze groep vertegenwoordigt later dat jaar de ‘Amsterdamse’ tak van de CoBrA groep die in Parijs wordt opgericht. CoBrA is een schilderscollectief van beginnende kunstschilders uit Copenhage, Brussel en Amsterdam. Als symbool gebruiken zij de opgerolde cobraslang. De groep bestaat slechts 3 jaar maar is bij zo’n groot publiek bekend dat zelfs vandaag de dag de CoBrA groep nog steeds wereldfaam geniet.

In 1950 vestigt Corneille zich in Parijs, waar hij deelneemt aan verschillende tentoonstellingen. Vanuit Parijs reist hij de hele wereld over, in 1947 gaat hij naar Hongarije, een jaar later reist hij voor het eerst naar Noord-Afrika, hij bezoekt Denemarken en Zweden en trekt in de daarop volgende jaren verder naar Zuid-Amerika, de Verenigde Staten en Midden-Afrika. De verre reizen vormen een grote inspiratiebron voor zijn kunstwerken. In zijn vroege werk uit de jaren 50 zijn vooral indrukken uit Afrika terug te vinden in zijn werk.

Begin jaren 60 zijn met name Midden Amerika en het Caribische gebied van invloed op het werk van Corneille. In zijn doeken, vaak landschappen en steden gezien vanuit 'vogelperspectief', komt meer beweging door de versterking van kleurcontrasten en compacte vormen. Vanaf de late jaren zestig krijgt Corneille's werk een figuratiever karakter en treden de grote kleurvlakken op de voorgrond.

In een lyrische stijl, die hij niet meer verlaat, verhaalt Corneille van wat hij heeft gezien en meegemaakt en schildert hij visioenen van tropische landschappen en tuinen, bevolkt door planten, dieren en vrouwen. Zijn werken zijn altijd uitbundig van kleur en lijken vaak een passage uit een verhaal of gedicht.

Inmiddels is Corneille uitgegroeid tot een van de populairste Nederlandse schilders van zijn tijd en geniet zijn werk grote internationale bekendheid.

Persbericht: NOS.nl

Cobra-schilder Corneille overleden

Corneille in het Cobra Museum in Amstelveen - ANP
Toegevoegd: zondag 5 sep 2010, 16:31
Update: zondag 5 sep 2010, 20:30

De Nederlandse Cobra-schilder Guillaume Cornelis Beverloo, beter bekend als Corneille, is overleden.

Corneille was een van de oprichters van de na-oorlogse Cobra-groep, een beweging waartoe ook Karel Appel en Lucebert behoorden. Hij gold als een van de succesvolste Nederlandse schilders van de twintigste eeuw.

Corneille wordt op 3 juli 1922 als Guillaume Cornelis van Beverloo uit Nederlandse ouders in het Belgische Luik geboren. Als 17-jarige verhuist hij naar Haarlem. Later, in 1940, gaat hij naar Amsterdam, waar hij tot 1943 studeert aan de Kunstnijverheidsschool en een cursus tekenen en etsen volgt aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Op die academie leert hij ook de latere schilder en beeldhouwer Karel Appel kennen.

Autodidact
Als schilder is hij autodidact. Aanvankelijk gaat Corneille in zijn kunst uit van de realiteit; hij schildert stillevens, landschappen en figuren. In 1946 had hij zijn eerste solotentoonstelling in Groningen.

Corneille heeft maar een kort deel van zijn leven in Nederland gewoond. Sinds 1950 woonde en werkte hij in Parijs. Zijn schilderijen zijn vrolijk en kleurrijk. De zon, vrouwen, bomen en vogels zijn steeds weer terugkerende elementen. Vooral voor vogels heeft hij een zwak; de artiestennaam Corneille betekent in het Frans 'kraai'.

Cobra-groep
In 1948 is de schilder betrokken bij de oprichting van de Cobra-groep, een club van gelijkgestemde Deense, Belgische en Nederlandse kunstenaars. Niet alleen schilders, ook schrijvers en dichters als Remco Campert en Hugo Claus behoren tot de Cobra-groep.

De kunstenaarsgroep blijft slechts drie jaar bestaan, maar is wel bepalend geweest voor het werk van Corneille. Volgens de schilder willen de Cobra-kunstenaars zich vooral uiten als kinderen en onbevangen met kleuren kunnen spelen.

'Dat kan mijn zoontje ook'
Nederland is in die tijd nog niet toe aan deze nieuwe expressionistische kunstvorm: de kleuren zijn te fel, de schilderijen te kinderlijk. "Dat kan mijn zoontje van vijf ook", is een veel gehoord commentaar op het werk van Corneille en andere Cobra-kunstenaars.

De schilders zelf worden ook als onfatsoenlijk beschouwd door preuts Nederland, onder meer vanwege hun lange haren en rode dassen.

Commercie
Corneille is niet vies van commercie, wat hem regelmatig op kritiek komt te staan. Zo ontwerpt hij cd-hoezen voor artiesten, maakt hij de 'Corneille-balpen' en een Corneille-stropdas. In Amsterdam rijdt een tijdlang de Corneille-tram.

Dat alles levert de schilder grote bekendheid op, maar het valt minder goed bij Nederlandse musea en kunstcritici. Corneille zegt het nooit voor het geld te hebben gedaan. In een interview met de Groene Amsterdammer in 1995 zegt hij: "Zo'n das levert mij vrijwel niets op, hoogstens tienduizend gulden. Het gaat mij om de creativiteit, en creativiteit zit overal in. Je kan een huid beschilderen, de straat, een vrouwelijk lichaam, waarom dus geen stropdas? Ik weet zeker dat Rembrandt ook een stropdas zou hebben beschilderd."

Museum
In 1995, 47 jaar na de oprichting van Cobra, opent in Amstelveen het Cobra Museum voor Moderne Kunst haar deuren. Veel van Corneille's werk is in dat museum te zien.

Het museum noemt de dood van Corneille een "groot verlies voor de Nederlandse en de internationale kunstwereld". Volgens directeur Weitering was hij één van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars en maakte hij deel uit van een Europese voorhoede.

De schilder overleed vandaag in zijn geliefde Frankrijk. Corneille is 88 jaar geworden.

Trefwoordenkunst, cobra, schilder, Corneille, Guillaume Cornelis Beverloo, cobra-groep

kunst te koop, kunstenaar, corneille, galerie wijdmeren, breukeleveen, expositieB2793-2, Corneille, litho, beeldmaat: 39.5 x 29 cm, 
r.o. gesigneerd en gedateerd '93 


Corneille, litho, te koop @ Galerie Wijdemeren, BreukeleveenB2793-1, Corneille, ontwerp voor das, litho, beeldmaat: 28.5 x 19 cm l.o. gesigneerd en gedateerd 15 okt '87, verkocht


Schilderijen te koop, Galerie Wijdemeren Breukeleveen, Kunstschilder, Expositie, Corneille, Lithonr.B1395W, Corneille, litho, binnenmaat 21,5 x 26,5 cm, r.o. gesigneerd, verkocht


Corneille, kunstschilder, galerie wijdemeren, breukeleveen kunst te koop, exopositie
B2750-4, Corneille, litho, beeldmaat: 43 x 51 cm,
r.o. gesigneerd en gedateerd: 2002, 7 van 300, verkocht


Schilderijen te koop, Galerie Wijdemeren Breukeleveen, Kunstschilder, Expositie, Corneille Litho
nr.A9891-3, Corneille, Litho, beeldmaat 63 x 77 cm, verkocht


Schilderijen te koop, Galerie Wijdemeren Breukeleveen, Kunstschilder, Expositie, Corneille, Litho
nr.A9879-2, Corneille, Litho, beeldmaat 63 x 77 cm, verkocht


Corneille, kusntschilder @ Galerie Wijdemeren Breukeleveen
Corneille, 1922 -2010 Holland
kleurenlitho "Twee geliefden"1993,
handgesigneerd en genummerd, 53/200, 105 x 150 cm, verkocht


Corneille, kunstschilder, schilderijen, expositie @ Galerie Wijdemeren Breukeleveen
Corneille, 1922 -2010 Holland
litho, "lóiseau né du paysage I", 51 x 61cm,
handgesigneerd en Romeins genummerd in potlood,15/50, verkocht 


Corneille, litho, te koop @ Galerie Wijdemeren, Breukeleveen
B2750-2, Corneille, litho, beeldmaat: 25 x 32 cm, r.o. gesigneerd en gedateerd: 94 oplage VIII/L, verkocht


Corneille, kunstschilder, schilderijen, expositie @ Galerie Wijdemeren Breukeleveen
nr. 3419, collage van 12 originele werkjes van Corneille,
chique ingelijst met bladgouden, over de hoekafgewerkte lijstjes en verhoogd Frans passepartout. afmetingen totaal 125 x 150 cm.
Werkjes per stuk hebben een beeldmaat van ca. 10 x 16 cm, verkocht.


Schilderijen te koop, Galerie Wijdemeren Breukeleveen, Kunstschilder, Expositie, Corneille, Lithonr.A9879-1, Corneille, litho, beeldmaat 53 x 68 cm, verkocht


Corneille, kunstschilder, schilderijen, expositie, Galerie Wijdemeren, Breukeleveen
nr.7500, Corneille, zeefdruk 1989, oplage 199/300, 
beeldmaat 68 x 52 cm, verkocht


Gewijzigde Openingstijden

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken.
Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen:
T: 0653222156 (Gijs Looman)
T: 0641277246 (Jeanette Schipper)
E: info@galeriewijdemeren.nl

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.


Corneille, schilderijen te koop, kunst te koop, exposities, galerie wijdemeren breukeleveen


Corneille, schilderijen te koop, kunst te koop, exposities, galerie wijdemeren, breukeleveen
C4026W Corneille blauwe map met 3 zeefdrukken en boek, alle zeefdrukken: oplage 70 v 250, getekend 1992, beeldmaat 32x21, mapmaat 51,5x40


Corneille, schilderijen te koop, kunst te koop, expositie, galerie wijdemeren, breukeleveen
C4026W Corneille, uit blauwe map met 3 zeefdrukken en boek, oplage 70 v 250, getekend 1992, beeldmaat 32x21, mapmaat 51,5x40 cm


Corneille, schilderijen te koop, kunst te koop, exposities, galerie wijdemeren breukeleveen
C4026W Corneille, uit blauwe map met 3 zeefdrukken en boek, oplage 70 v 250, getekend 1992, beeldmaat 32x21, mapmaat 51,5x40 cm


Corneille, galerie wijdemeren, exposities, schilderijen, breukeleveen, kunst te koop, schilderijen te koop
C4026W Corneille, uit blauwe map met 3 zeefdrukken en boek, oplage 70 v 250, getekend 1992, beeldmaat 32x21, mapmaat 51,5x40 cm


Corneille, schilderijen te koop, kunst te koop, expositie, galerie wijdemeren breukeleveen
C3903, Corneille, l Oiseau, litho, beeldmaat 73x54, gesigneerd r.o. 93


Corneille, litho te koop, expositie, galerie wijdemeren, breukeleveen
C3512, Corneille, Compositie met hoofden, litho, beeldmaat 54 x 43 cm, r.o. gesigneerd en gedateerd 2001, oplage 127/300


Corneille, litho te koop, expositie, galerie wijdemeren, breukeleveen
C2047-3, Corneille, litho, beeldmaat 83 x 82,5 cm, r.o. gesigneerd


Corneille, litho te koop, expositie, galerie wijdemeren, breukeleveen
C2047-2, Corneille, litho, beeldmaat 104 x 83, r.o. gesigneerd


Corneille, litho te koop, expositie, galerie wijdemeren, breukeleveen
C2047-1, Corneille, litho, beeldmaat 74,5 x 119, gesigneerd en gedateerd midden onder


Corneille, schilderijen te koop, expositie Galerie Wijdemeren, Breukeleveen
C1903-1, Corneille, "vogel", litho, 28X36,3, r.o. gesigneerd 95.


Corneille, litho te koop, expositie, galerie wijdemeren, breukeleveen
nr. B1932, Corneille, "Dame met tijger",  litho, beeldmaat: 55 x 75 cm, r.o. gesigneerd, oplage EA 10/30


Schilderijen te koop, Galerie Wijdemeren Breukeleveen, Kunstschilder, Expositie, Corneille, Lithonr.B1365W, Corneille, litho, beeldmaat 34,5 x 49,5 cm, r.o. gesigneerd


Schilderijen te koop, Galerie Wijdemeren Breukeleveen, Kunstschilder, Expositie, Corneille aquarel
nr.A9230, Corneille, origineel aquarel, beeldmaat 32 x 22 cmGepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar Corneille, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2019-10-03

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen:

Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

t/m april 2020 is de Oud-Loosdrechtsedijk afgesloten. Raadpleeg voor uw bezoek uw routeplanner! Klik hier voor meer informatie.

Gewijzigde Openingstijden:

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken. Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen.

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.

Een afspraak kunt u plannen iedere woensdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2020