Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
Verkoop - Expositie: "Zon, Zee en Strand"

Verkoop - Expositie: "Zon, Zee en Strand"


Persbericht
door Jeanette Looman - Schipper

Galerie Wijdemeren stelt een zonnige en zomerse verzameling werk tentoon van schilders uit de 19de en 20ste eeuw en hedendaagse kunstenaars.

Met werk van o.a.: J.T. AbelsSimon BalyonB.J. Blommers, Cornelis de BruinJ.J. DestreeGovert van Emmerik, F.J. Goosen, Abr. enHendrik Hulk, , J.H. Hollestelle, J.H.B. Koekkoek, Jan Korthals, Hans van Moerkerken, A.C. van NoortG.W. OpdenhoffJ.H.B. Koekkoek,Juan SolerSophus Levinsin, Wouter van SoestA. van WoldeN.M. WijdoogenJan Zoetelief Tromp,en vele anderen....


nazomeren in Galerie Wijdemeren

Strandgezichten waarbij u duidelijk de sfeer van de plek waar de zee het land ontmoet, proeft. Schilderijen waar de bedrijvigheid van vissersleven en badgasten centraal staan: Thema’s die door de tijd heen al veel kunstenaars hebben geïnspireerd. De rust die uit kan gaan van het Hollandse duingebied wordt prachtig weergegeven in een paar stemmig verstilde duinlandschappen van de schilder J.H. Hollestelle.

In de buitenlandse schilderkunst maakten schilders van de zee en het strand soms een toneel van dramatiek en doodsstrijd met vliegende stormen, schipbreuken en hartverscheurende taferelen van vissersvrouwen die tevergeefs op de terugkomst van hun mannen wachten. In de Nederlandse Romantiek waren vooral rustige strandscènes favoriet. Schepen veilig op het droge en de alledaagse bedrijvigheid van vissers. Zwaarbewolkte luchten en een stevige bries waren toen wel het slechtste wat hen kon overkomen. Op deze tentoonstelling vindt men marinetaferelen met een zacht spiegelende zee, zowel als schepen in flinke golfslag van bekende zeeschilders waaronder G.W. Opdenhoff Govert van Emmerik, Abraham en Hendrik hulk, J.H.B. Koekkoek en Frits Goosen.

Eeuwenlang trokken kunstenaars als Josef Israëls en Bernard Blommers vanuit binnen- en buitenland naar de Noordzeekust, waar ze werden geïnspireerd tot het schilderen van vissers en hun bezigheden. Tegenwoordig is de belangstelling voor het strandgezicht weer volop aanwezig. Favoriet door de eeuwenlange verbondenheid van het Hollandse volk met de zee en visserij. Deze verbondenheid is er nu nog steeds, en spreekt bijvoorbeeld duidelijk uit een prachtig hedendaags strandgezicht door Hans van Moerkerken: Het Zandvoortse strand met viskar van “Boudewijn” in de hoofdrol.

Waar langs de waterlijn eerst jutters en schelpenvissers hun brood verdienden, kwamen zachtjes aan de badgasten hun opwachting maken. Aan het einde van de 19de eeuw verschijnen er steeds meer vrolijke taferelen van strandwandelaars, zonnebaders en spelende kinderen in het zand. De kunstenaars van de Haagse School trokken regelmatig naar de Hollandse kust om dit levendige gebeuren vast te leggen. Katwijk was rond 1900 een ware kunstenaarskolonie, die niet alleen Nederlandse, maar ook veel buitenlandse schilders trok.
Schilders als Isaac Israels, en Jan Zoetelief Tromp voelden zich sterk aangetrokken door het mondaine badleven, dat steeds meer ruimte kreeg op het strand. Bij hen en de latere modernen geen vissers of hun schepen meer, maar een zandstrand vol badgasten. In de 20e eeuw is het strand het rijk van de zee- en zonminnaars geworden en heeft de visser zijn heil in de havens elders gezocht.

Ook de Hollandse havengezichten komen op deze expositie aan bod. De bedrijvigheid van schepen die havens aandoen zijn altijd een dankbaar onderwerp gebleken voor diverse kunstenaars. Een gezicht op de Vissershaven van Elburg, toont het de bedrijvigheid zoals het eeuwenlang geweest is. Het is een in het oog springend kleurrijk schilderij van Jan van Vuuren. Het havenstadje van weleer is niet meer, in Elburg herdacht men dit jaar dat de stad precies 50 jaar geleden werd afgesloten van de Zuiderzee.

Voor meer info: Jeanette Looman - Schipper, T 06-41277246
http://www.galeriewijdemeren.nl


Wisselende thema exposities

Galerie Wijdemeren werkt met wisselende thema-exposities. Veel werk uit onze collectie is afkomstig uit particuliere verzamelingen. Het gaat daarom vaak om unieke stukken die nooit eerder op de markt zijn geweest, omdat ze bijvoorbeeld rechtstreeks uit het atelier van een kunstenaar komen.


Gepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar Verkoop - Expositie: "Zon, Zee en Strand", toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2016-07-08

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen:

Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

t/m april 2020 is de Oud-Loosdrechtsedijk afgesloten. Raadpleeg voor uw bezoek uw routeplanner! Klik hier voor meer informatie.

Reguliere openingstijden:

Iedere vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.
Andere dagen alleen volgens afspraak.

Openingstijden tijdens de feestdagen:

Dinsdag 31 december, oudjaarsdag
Stock&Co geopend van 10.00-15.00uur.
Galerie Wijdemeren geopend van 11.00-17.00uur
Dinsdag 24 december, dag voor kerst / kerstavond
Stock&Co geopend van 10.00-15.00uur.
Galerie Wijdemeren geopend van 11.00-17.00uur
Woensdag 25 december, 1e kerstdag:
Gesloten
Donderdag 26 december, 2e kerstdag:
Gesloten
Woensdag 1 januari, nieuwjaarsdag:
Gesloten

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2019