Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
Jan C. A. Goedhart

Jan C. A. Goedhart


1893 - 1975 Holland


De kunstschilderJan C.A. Goedhart was voornamelijk een Maritiem schilder

Jan C.A. Goedhart - zeeschilder van formaat Expositie van 11 februari - 11 juni 2006, Maritiem Museum Rotterdam

Jan C. A. Goedhart staat bekend als een succesvolle en veelzijdige schilder. Zijn hart lag echter bij het schilderen van schepen en de zee. Hij was één van de laatste Nederlandse zeeschilders die maritieme werken - zoals scheepsportretten van de 'Willem Ruys' en de 'Nieuw Amsterdam' - voor de grote lijnvaartrederijen maakte.

De tentoonstelling 'Jan C.A. Goedhart - zeeschilder van formaat' toont - naast veel maritiem werk - ook een aantal portretten en andere oeuvre-stukken van Goedhart, aangevuld met inspiratiebronnen en persoonlijke bezittingen. De tentoonstelling is mede georganiseerd naar aanleiding van het verschijnen van het boek 'Met het oog op de zee' van auteur Aad Knops, waarin de maritieme schilderijen van Goedhart een centrale plaats innemen.

'De zee hebben we hier niet'
Jan Goedhart werd geboren in Indië en vertrok op zesjarige leeftijd per schip voorgoed naar Nederland. Tijdens de studiejaren werd zijn talent ontdekt. Eenmaal op de Amsterdamse Rijksacademie wilde hij schepen en de zee gaan schilderen. Er werd hem echter geadviseerd om voor portretschilderen te kiezen: 'Daar is meer geld mee te verdienen, de zee hebben we hier in Amsterdam niet'.

Beroemde portretten
Goedhart behaalde grote faam met het portretschilderen. Zo heeft hij portretten geschilderd van koningin Emma, Wilhelmina en Juliana. Daarnaast schilderde hij veelgevraagde thema's zoals bloemen en landschappen. Voor zijn eigen plezier schilderde hij vooral maritieme werken.

Koninklijke Marine
Vanaf 1951 werd Goedhart regelmatig door de Koninklijke Marine uitgenodigd voor zeereizen op marineschepen. Hierdoor bouwde hij zijn maritieme oeuvre steeds verder uit en ontwikkelde zich tot één van de belangrijkste vaderlandse zeeschilders van de twintigste eeuw. Eén van de hoogtepunten was het moment dat zijn schilderij 'De Brittania' aangeboden werd aan koningin Elizabeth van Groot-Brittannië (1960).

Succes met eigen stijl
De zeer eigen stijl die Goedhart hanteert, doet de ene keer modern-zakelijk en de andere keer impressionistisch aan. Karakteristiek voor zijn werk zijn de kleurrijke luchten, wolken en water. De schilderijen van Goedhart kregen in de loop der jaren steeds grotere bekendheid. Naast de Koninklijke Marine, het hof en particulieren behoorden ook rederijen als de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd en de Holland-Amerika Lijn tot zijn illustere klantenkring.

Info: Lexicon Pieter A. Scheen

Schilderijen te koop, Galerie Wijdemeren Breukeleveen, Kunstschilder, Expositie, JAC Goedhart
nr.A6987, J.C.A. Goedhart, verkocht


Goedhart, kunstschilder, schilderijen, expositie, Galerie Wijdemerennr. 5950, J.C.A. Goedhart , olie op doek, 50 x 70 cm, verkocht


Gewijzigde Openingstijden

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken.
Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen:
T: 0653222156 (Gijs Looman)
T: 0641277246 (Jeanette Schipper)
E: info@galeriewijdemeren.nl

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.


Wisselende thema exposities

Galerie Wijdemeren werkt met wisselende thema-exposities. Veel werk uit onze collectie is afkomstig uit particuliere verzamelingen. Het gaat daarom vaak om unieke stukken die nooit eerder op de markt zijn geweest, omdat ze bijvoorbeeld rechtstreeks uit het atelier van een kunstenaar komen.


Gepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar Jan C. A. Goedhart, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2017-09-28

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen:

Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

t/m april 2020 is de Oud-Loosdrechtsedijk afgesloten. Raadpleeg voor uw bezoek uw routeplanner! Klik hier voor meer informatie.

Gewijzigde Openingstijden:

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken. Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen.

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.

Een afspraak kunt u plannen iedere woensdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2020