Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
Herman Heijenbrock

Herman Heijenbrock


Johan Coenraad Herman Heijenbrock (Amsterdam 1871 - Blaricum 1948) werd ook wel de 'schilder van licht en arbeid' genoemd. Dit kwam door zijn affiniteit met het afbeelden van de industrie en productieprocessen. Hoogovens, staalfabrieken, mijnwerkers, fabriekshallen, glasblazers, vrachtschepen, en fabrieksarbeiders staan allemaal centraal in het werk van Heijenbrock. Dit maakt hem tot één van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars die zich met de industrialisatie bezig hield. 

Niet alleen zijn onderwerpen, maar ook zijn technieken waren bijzonder. Hij prefereerde te werken met pastel op zwart papier. Op deze manier kon hij het contrast tussen de donkere fabrieken en het licht van de vuurovens het beste weergeven. Daarnaast werkte Heijenbrock graag op locatie in fabrieken en mijnen, pastelkrijt leent zich daar beter voor dan olieverf, door de extreme omgeving en temperaturen.

Naast een decoratieve waarde, hebben Heijenbrocks werken ook een documentatieve functie. Door het vastleggen van productieprocessen in verschillende Europese landen, heeft hij een belangrijke rol gespeeld in onze kennis over de industrialisatie. Daarnaast was Herman Heijenbrock de oprichter van het ‘Museum van de Arbeid’ dat later in achtereenvolgens het Nederlands Instituut voor Nijverheid en Techniek (NINT) en het NEMO zal veranderen. Een belangrijk deel van zijn kunstwerken maakte hij speciaal voor zijn museum.

info: RKD

Onze openingstijden zijn gewijzigd! Vanaf heden zijn wij standaard op vrijdag geopend. Op andere dagen kunt u de galerie volgens afspraak bezoeken.

Herman Heijenbrock, kunstschilder, schilderijen te koop, galerie wijdemeren, expositie, Breukeleveen
nr. B1276W, Herman Heijenbrock, aquarel, beeldmaat 47 x 30 cm.Gepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar Herman Heijenbrock, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2016-10-19

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen: 
Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

Reguliere openingstijden:
Iedere vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.
Andere dagen alleen volgens afspraak.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2019