Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
Anton Heyboer

Anton Heyboer


Java, Indoniesië 1924 - 2005 Den Ilp, Noord-Holland


De kunstschilder Anton Heyboer wordt op 9 februari 1924 op het Indonesische eiland Java geboren. In zijn leven is Heyboer letterlijk gek verklaard, levend als zonderling zonder contact met de wereld om zich heen. Levend in een eigen kosmos, voorzien van niet meer dan de elementaire levensbehoeften voor hem en zijn gezin. De spot drijvend met het elitaire kunstcircuit, maar hoog aangeschreven bij toonaangevende musea waar ook ter wereld.

In 1943 wordt Heyboer opgepakt door de Duitse bezetters en in kamp Prenz Lauerber te werk gesteld. Hij schreef hierover ooit, “Het concentratiekamp was niet slechter dan het ouderlijk huis en de maatschappij is voor mij niet slechter dan beide; te oncreatief”. Van jongs af aan is er bij Heyboer al de drang om non-conformistisch te leven. Na de oorlog vestigt Heyboer zich in Borger. Hier begint hij, nog in traditionele stijl, met tekenen. Hij ontmoet in 1948 de schilder Jan Kagie waarmee hij al tekenend en schilderend enkele maanden door Frankrijk zwerft.

In 1951 wordt Heyboer vrijwillig een tijd lang opgenomen in het Provinciaal Ziekenhuis te Santpoort, om bescherming te vinden tegen het normale in de maatschappij dat hem niet toestond het proces van zelfwording te ondergaan.

Anton Heyboer ontwikkelt in de jaren na zijn opname zijn “systeem”. Dit systeem is zijn antwoord om langs te leven, zich maatschappelijk te handhaven en erkenning als kunstenaar te verwerven. Zo kan hij zijn positie als verschoppeling en uitschot, die tot zijn isolement had gevoerd, ongedaan te maken. Het systeem is zijn kunstwerk, dat is zijn teken. Het systeem is in al zijn werken het uitgangspunt onder het motto: “de creatie is het enige levende dat eeuwig is”. Het is de opstanding. Het is zijn systeem dat hem leidt naar zijn bruiden. “Laten we onze eigen speeltuin bouwen waar verder niemand meer zal komen, waar we geen mensen meer hoeven te zien”.

Op zijn boerderij, vergezeld van zijn 4 bruiden, is Heyboer constant op zoek naar de uitdaging in zijn werk. Het werk van Heyboer wordt beheerst door beeltenissen van wulpse vrouwen met overdreven rondingen, zijn boot (de YM 348) waar hij in 1951 enige tijd op heeft gewoond, zijn leven op zijn boerderij en figuren uit de bijbel vermengd met beeltenissen die doen denken aan prehistorische grottekeningen.

De vijfde bruid, Petra, woont en werkt in het huisje/winkeltje aan de overkant van de straat.
>> klik hier voor een film over Petra Heyboer (2005) >>

Bij de creatie van zijn kunstwerken gebruikt Heyboer verschillende disciplines. Beroemd zijn zijn etsen, maar ook zijn zijn krijttekeningen en tekeningen vervaardigd met houtskool, oliekrijt, verf, klei, ijzermenie en teer alsmede verf op papier en linnen geliefde kunstwerken die in menig collectie zijn opgenomen.

“Ik heb gezocht naar een vorm, waarin het leven kunst wordt, waarin het vol spanning komt en waar het moeilijk wordt; waar geen oplossingen zijn en dus altijd een labiel evenwicht is. Er is in kunstwerken ook niet een direct statisch evenwicht, dat is geen schoonheid. Zo krijg je ook met een man en vier vrouwen een labiel evenwicht, waarin dezelfde schoonheid heerst als in een kunstwerk”.

Zijn zienswijze maakt Heyboer inmiddels tot een internationaal erkend kunstenaar, wiens werken over de hele wereld in musea hangen. Koningin Beatrix, die ooit zelf een expositie samenstelde met werken van Heyboer, beloond hem in 2002 met een Ridderorde. In eenzame opsluiting, afgesloten van de buitenwereld, heeft hij de mensen bereikt met zijn werk en levenswijze.

Anton Heyboer overleed 9 april 2005 in zijn woonplaats Den Ilp.

Bron: Wereldomroep 12 april.

De Nederlandse kunstenaar Anton Heyboer is dinsdag begraven. De schilder overleed op 9 april in zijn woonplaats, het Noord-Hollandse Den Ilp. Heyboer was een van de bestverkopende schilders van Nederland. Behalve om zijn werk, en de snelheid waarmee hij dat vervaardigde, stond Heyboer bekend vanwege zijn opvallende leefwijze: hij woonde op zijn boerderij samen met vijf vrouwen. Zij verkochten zijn werk vanuit een winkel bij zijn atelier.
Veel Nederlanders hebben een originele Heyboer in huis. Aan de lopende band vereeuwigde de schilder wulpse vrouwen, zijn boot, kippen en bijbelse figuren. Zijn schilderijen en etsen zijn aangekocht door musea in onder meer Duitsland, Peru en de Verenigde Staten. In Groningen werd door een bewonderaar een Anton Heyboergalerie opgericht.

Natuurlijke handeling: In de kunstwereld wordt het werk van Heyboer niet altijd serieus genomen. En hij wilde zichzelf ook niet met de grote kunstenaars vergelijken: “Ik maak misschien een kleinere kunst dan mensen die heel lang zitten te broeden”, zei hij altijd bescheiden. “Hoewel in de moderne kunst vaak te lang wordt gebroed. Bij mij is het een natuurlijke handeling. Over een schilderij van één meter bij 78 centimeter doe ik ongeveer twee minuten. Die schilderijen gooi ik op een hoop en dan kijk ik met welgevallen naar het stijgen van die hoop.”

Katholiek: De schilder stond niet alleen bekend om zijn veelzijdige en excentrieke kunstwerken, maar ook om zijn onconventionele kijk op het huwelijk. Op zijn boerderij in Den Ilp laat hij de vijf vrouwen achter waarmee hij samenwoonde. Volgens Heyboer waren zij in zijn leven om hem te helpen bij zijn kunst. De vrouwen stimuleerden zijn creativiteit en voerden huishoudelijke taken uit. Daar bleef het bij: “Seksuele bevrediging krijgen ze van mij dus niet”, zei hij. “Ik heb geen omgang met die vrouwen, omdat ik dat niet netjes vind. Daar ben ik een veel te goed katholiek voor.”

Overlever: Anton Heyboer heeft geen makkelijk leven gehad. In de oorlog wordt hij opgepakt door de Duitsers en zeven maanden gevangen gehouden. Veel sporen heeft die tijd niet achtergelaten. “Ik had totaal geen oorlogscomplex. Ze hebben van alles gedaan, ik kreeg niet te vreten, ik was half blind en had tbc.” Maar volgens Heyboer ‘was dat allemaal niet interessant’.

De schilder was een overlever. Steeds krabbelde hij weer uit het dal. Een talent, noemde hij het zelf. “Je kunt wel zeggen ‘je hebt geluk gehad’, maar ik heb het talent om alles te overleven.” Naar eigen zeggen overleefde hij zelfs zijn beroemdheid, want op aandacht zat hij niet te wachten. “Zo’n vijftien jaar geleden gingen ze mijn schilderijen ophangen in musea en ik werd gegroet door mensen als Karel Appel. Die kwamen zelfs over de vloer. Toen dacht ik ‘dat mag niet, nu zit ik fout’.” Drie jaar geleden kreeg de kunstenaar een koninklijke onderscheiding. Anton Heyboer is 81 jaar geworden.

Anton Heyboer, schilderijen te koop, kunst te koop, exposities, galerie wijdemeren breukeleveen
C4265-5B, A. Heyboer, gezicht op boerderij, ets, 31.5 x 44.5 cm, r.o. in ets gesigneerd, verkocht


Anton Heyboer, schilderijen te koop, kunst te koop, exposities, galerie wijdemeren breukeleveen
C4265-5D, A Heyboer, Zeilbootjes, 1953, ets, 10.5 x 10.5 cm, r.o. gesigneerd, verkocht


Gewijzigde Openingstijden

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken.
Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen:
T: 0653222156 (Gijs Looman)
T: 0641277246 (Jeanette Schipper)
E: info@galeriewijdemeren.nl

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.


Anton Heyboer, schilderijen te koop, kunst te koop, exposities, galerie wijdemeren breukeleveen
C4265-5A, Anton Heyboer, Oosterse mensen onder gewelf, gemengde techniek, 57 x 70 cm, l.o.gesigneerd


Anton Heyboer, schilderijen te koop, exposities, galerie wijdemeren breukeleveen
C4265-5C, A. Heyboer, Vrouwfiguur, eigen druk, ets, 46.5 x 34 cm, l.o. handgesigneerd


Anton Heyboer, Schilderij te koop, expositie, galerie wijdemeren, breukeleveen
C2048, Anton Heyboer, pastel, 36 x 40, m.o. gesigneerd


Anton Heyboer, Schilderij te koop, expositie, galerie wijdemeren, breukeleveen
C857,  Anton Heyboer, "Danseres", waskrijt op papier, beeldmaat: 39 x 36cm, 1996, m.o. gesigneerd


Anton Heyboer, Schilderijen te koop, Galerie Wijdemeren Breukeleveen, Kunstschilder, Expositie, Anton Heyboer
B9425W, Anton Heyboer, ets, l.o. handgesigneerd


Schilderijen te koop, Galerie Wijdemeren Breukeleveen, Kunstschilder, Expositie, Anton Heyboer
B1396, Anton Heyboer, ets, beeldmaat: 22.5 x 32 cm, linksonder gesigneerd


Schilderijen te koop, Galerie Wijdemeren Breukeleveen, Kunstschilder, Expositie, Anton Heyboer, ets
A7102, Anton Heyboer, ets


Anton Heyboer, kunstschilder, schilderijen, expositie, Galerie Wijdemeren, Breukeleveen, schilderijen te koop
4244, zeefdruk werk dat Emeke Buitelaar samen met Anton Heyboer heeft gemaakt. Emeke is de enige kunstenares waar Anton mee samen heeft gewerkt. Meer info: Focus TV over Emeke en Anton


Anton Heyboer, kunstschilder, kippen @ Galerie Wijdemeren Breukeleveen, Expositie Schilderijen te koop
4243, Anton Heyboer, kip rood/zwart, olie op papier


MEESTERLIJK HEYBOER @ GALERIE WIJDEMEREN


September 2012 staat in Galerie Wijdemeren, volledig in het teken van Anton Heyboer. In de verkoopexpositie "Meesterlijk Heyboer" treft u 64 vroege etsen en ander werk van deze bijzondere en in zijn tijd vaak spraakmakende kunstenaar aan.


Jan den Hengst, kunstschilder, schilderijen, expositie, Galerie Wijdemeren, Breukeleveen, schilderijen te koop
3610, Ets 1953: t Paradijsje van Godfried Bomans, 15,5 x 21 cm
particuliere collectie

Dit is het huis van Godfried Bomans, waar Heyboer onderdak vond en op zolder mocht wonen. in 1952/53. Een belangrijke periode in het leven van Heyboer. t Paradijsje gelegen in een parkje aan de Witte Herenstraat te Haarlem. Samen met zijn eerste vrouw Puck en zoontje Andries bewoonde Heyboer er de zolder. Dit was vlak na zijn verblijf in Santpoort.


In t Paradijsje kwamen en woonden meer kunstenaars en de kunstenaarssociëteit Teisterbant gaf er vaak feesten.


Deze ets is door Heyboer gemaakt als dank voor Godfried Bomans, Er zijn 5 exemplaren van deze ets bekend, waarvan er 1 te koop wordt aangeboden tijdens de expositie "Meesterlijk Heyboer" in Galerie Wijdemeren Breukeleveen. Expositie van 1 tm 30 september 2012.


Meer info over Heyboer en bomans


Jan den Hengst, kunstschilder, schilderijen, expositie, Galerie Wijdemeren, Breukeleveen, schilderijen te koop
nr. 3620, ets met cirkels en figuren, 1959, titel: "Yvonne"
31 x 50,7 cm, l.o. 0/0 eigen druk E.A., r.o. Anton Heyboer 1959
particuliere collectie


Anton en Yvonne, "Verleidelijke Yvonne"


In 1959 trouwt Heyboer zijn derde vrouw, de Zweedse Yvonne Tillman. Anton noemt haar sexy, rondborstig en verleidelijk. Zijn leven bestaat op dat moment enkel uit drinken, Yvonne en.. Sex.


Heyboer omschrijft het in het boek de 3 bruiden van Anton Heyboer als: "De Sex-Heyboer leeft zich uit. Yvonne leeft zich uit." Echter, anders dan sex is er niets dat hen verbindt. Dit huwelijk is dan ook kort, maar heftig.


De ets "Yvonne" maakt Heyboer in 1959, het is een uniek exemplaar, Artist Proof uit de eigen collectie van Heyboer.
gesign. l.o. 0/0, eigen druk E.A., r.o. Anton Heyboer 1959.


Deze ets wordt ook te koop aangeboden gedurende de expositie "Meesterlijk Heyboer" (van 1-30 sept 2012)
in Galerie Wijdemeren te Breukeleveen.Gepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar Anton Heyboer, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2020-03-19

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen:

Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

t/m april 2020 is de Oud-Loosdrechtsedijk afgesloten. Raadpleeg voor uw bezoek uw routeplanner! Klik hier voor meer informatie.

Gewijzigde Openingstijden:

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken. Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen.

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.

Een afspraak kunt u plannen iedere woensdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2020