Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
Jan Holtrop

Jan Holtrop


Lemmer 1917-1995 Oosterbeek
Oosterbeekse school


De kunstschilder Jan Holtrop werd op 5 oktober 1917 in het Friese Lemmer geboren. Toen Jan vijf jaar oud was verhuisde de familie Holtrop naar Hilversum, waar ze in de Leeghwaterstraat een vishandel begonnen.

Jan Holtrop ging naar school op het Hilversume Christelijk Lyceum, waar hij al snel uitblonk in tekenen. Jan droomde toen al van een bestaan als kunstschilder (wellicht in Laren?). Evenals zijn oudere broers Teus en Piet tekende Jan van jongs af aan al graag. Jan trok er vaak op uit, met zijn schetsboek de natuur in.

Toch ging Jan na zijn schooltijd werken in de vishandel van zijn vader. Maar omdat Jan steeds meer tijd stak in zijn hobby, stelde in 1943 zijn vader hem voor de keuze: of werken in de zaak of schilderen. Jan koos toen voor het laatste.

Jan kwam toen al snel in de leer bij de bekende Hilversumse landschapschilder Johan F.C. Scherrewitz (1853-1903), die atelier hield aan de Soestdijkerstraatweg te Hilversum. Het werk van Scherrewitz werd sterk beïnvloed door de Haagse School. Zijn stijl en kleurgevoel zijn ook weer duidelijk terug te vinden in het werk van Holtrop. Alhoewel Holtrop vaak stemmiger werkte en meer en meer een eigen zonniger, blonder pallet onwikkelde.

Een kunsthandel op de Kerkbrink was de eerste die schilderijtjes van Holtrop verkocht. En zijn werk werd in 1948 voor het eerst - zeer succesvol - geexposeerd, in de kunsthandel Gebr. Koch te Rotterdam.

In Hilversum was Jan lange tijd lid van de Vereeniging van Beeldende Kunsten, waar o.a. ook Jan Rijlaarsdam en Henri Marie Mackenzie actief lid van waren.

In Laren onderhield hij contacten de Vereeniging van Beelden Kunstenaars Laren-Blaricum en de Gooise Schildersvereeniging, waar o.a. Anton Mauve, Josef Israëls en Willem Knip lid van waren.

En in Kortenhoef kwam hij geregeld in het Rechthuis, waar ook o.a.s
J. Hendrik Weissenbruch, Paul Gabriël, Nicolaas Bastert en Victor Bauffe veel te vinden waren. Verder kwam hij overhuis bij de Loosdrechtse kunstschilder Dirk Smorenberg.

Al met al woonde en werkte Jan Hotrop gedurende zijn leven niet alleen lange tijd in 't Gooi en omstreken (Hilversum, Baarn, Laren, Kortenhoef) maar ook, vanaf 1955 in Oosterbeek. Oosterbeek werd ook wel het Hollandse Barbizon genoemd. Jan Holtrop behoorde vanaf die tijd tot de schilders van de Veluwezoom.

Jan Holtrop was een zeer toegewijd kunstschider, zijn werken - veelal plein-air, figuratief en duidelijk met veel liefde voor het landschap - getuigen van groot vakmanschap. Holtrop beheerst alle facetten van het schilderen. Hij kan zowel landschappen en rivier-, winter-, bosgezichten, paarden en schelpenvissers natuurgetrouw weergeven.

Holtrop had een grote voorkeur voor het landschap van de Veluwe, het Gooi en Brabant. Wat zijn stijl betreft bleef hij dicht bij die van zijn leermeester, al is hij stemmiger en soms haast romantisch. In de jaren zestig verlegde hij zijn werkterrein naar Oosterbeek en omgeving. Holtrop schilderde ook landschappen in Duitsland en Oostenrijk.

(sign. ook: J. Holtrup)

Info: Scheen, Jacobs

Werk van Holtrop is vaak tentoongesteld in o.a. Nederland en Duitsland.

Monografie: Natuur in Harmonie Jan Holtrop 1917-1995
(ISBN: 90 6216 6431, NUGI 921, 911). Dit is een uitgave van de Stichting Museum Veluwezoom te Renkum, nav de overzichttentoonstelling Jan Holtrop in 2001 in de museumzaal van Kasteel Doorwerth.

Werk van Jan Holtrop was te bezichtigen op de
expositie "Wintertaferelen" in Galerie Wijdemeren

Onze openingstijden zijn gewijzigd! Vanaf heden zijn wij standaard op vrijdag geopend. Op andere dagen kunt u de galerie volgens afspraak bezoeken.

kunst te koop, schilderijen te koop, galerie wijdemeren, exposities, breukeleveen, Jan Holtrop
C3576TW, Jan Holtrop, Schelpenvisser op het strand bij Scheveningen, olie op doek, 40 cm x 60,5 cm, r.o. gesigneerd


Jan Holtrop, Schilderijen te koop, expositie, Galerie Wijdemeren, BreukeleveenC1352, Jan Holtrop, "Bosgezicht", olie op doek, 40 x 30,5, r.o. gesigneerd


Jan Holtrop, Winter in Oosterbeek, Galerie Wijdemeren
nr. 2004, J. Holtrop, 1917-1995 Holland
 "Winter Oosterbeek" , olie op doek, 50 x 40 cm, verkocht


Jan Holtrop, kunstschilder, schilderijen, expositie, Galerie Wijdemeren, Breukeleveennr. 7119, Jan Holtrop, "Mosselse zand", Veluwe, olie op doek, verkocht


Jan Holtrop (1917-1995), kunstschilder, J.Holtrop, Jan Holtrup, J. Holtrup, schilderijen te koop aangeboden, expositie, landschap, schilderijen, GALERIE WIJDEMEREN BREUKELEVEEN, lijsten en schilderijen van 1850 tot heden, exposities, kunst, exclusieve handgemaakte lijsten, Galereie Wijdemeren, Breukeleveen
Nr. 4304, Jan Holtrop, olie op doek, 60 x 50 cm, verkochtGepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar Jan Holtrop, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2019-05-16

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen: 
Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

Reguliere openingstijden:
Iedere vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.
Andere dagen alleen volgens afspraak.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2019