Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
Henri Houben

Henri Houben


Antwerpen 1858 - 1931 Antwerpen
Belgische School

Henri Houben was een Belgisch kunstschilder. Hij volgde een opleiding tot violist, maar de schilderkunst trok zo, dat hij lessen nam aan de Academie van Antwerpen waar hij onder meer Karel Verlat als professor had.

Houben was tevens medewerker van Verlat bij het realiseren van twee panoramaschilderijen, waarvan één bestemd voor Moskou (“Défilé van het Russisch leger”) (1888). Het andere was een “Slag van Waterloo”. Hij realiseerde decoratieve schilderijen naar ontwerpen van Albert De Vriendt in de traphal van het Antwerpse Stadhuis. In 1885 werd hij zelf professor aan de Antwerpse Academie

.In eigen land werkte hij vooral in het Antwerpse en in de Kempen (voornamelijk de omgeving van Malle en Geel). Houben reisde in Italië en in Spanje maar had een voorkeur voor Nederland, vooral dan het maritieme Holland en Zeeland. Hij werkte in Katwijk, Middelburg, Volendam, Veere, Vlissingen, Sluis en Yerseke. In Volendam logeerde hij meermaals in het beroemde Hotel Spaander, gekend logeeradres van kunstenaars. Zijn Spanjereis was in 1921 in het gezelschap van de jongere kunstschilder Jan Van Puyenbroeck.

Henri Houben schilderde portretten, lichtvoetige mythologische taferelen, landschappen met vee en koewachtsters en genretaferelen. Zijn taferelen met vissers en marktscènes zijn realistisch maar niet naturalistisch. Het aandachtspunt ligt op het pittoreske, versterkt door de klederdrachten (die toen echter nog heel gewoon waren).

Een heel speciaal schilderij is een drieluik met schijnbaar aansluitende landschappen waarin telkens de toren van respectievelijk Middelburg, Vlissingen en Veere in verwerkt zijn.
Hij maakte 5 etsen ter illustratie van "Les pittoresques" van Georges Eekhoud.

Tentoonstellingen van zijn werken werden gehouden in 1914 te Antwerpen, Salle Forst (individueel) en in 2007, As, Sint-Aldegondiskerk (retrospectieve).

Werk van Houben treft men aan in de volgende Musea en verzamelingen: Eindhoven, Museum Kempenland; Enkhuizen, Zuiderzeemuseum : “Steelse blikken”, “Portret van een Volendammer”; Verviers, Museum Malle; Gemeentehuis (“De Engelenkapel te Malle”); Verzameling Belgische Staat

Houben ligt begraven op het Schoonselhof in Antwerpen.

Bronvermelding: Wikipedia

Info: Benezit; Le dictionnaire des peintres belges du XIVe siècle à nos jours, Brussel, 1994; Schilderdorpen in de Kempen; De Molse School (tentoonstellingscatalogus); Eindhoven (Museum Kempenland), 2007;
D. Brinkkemper e.a., Volendam. Schildersdorp 1880-1940, Zwolle, 2006.

Gewijzigde Openingstijden

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken.
Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen:
T: 0653222156 (Gijs Looman)
T: 0641277246 (Jeanette Schipper)
E: info@galeriewijdemeren.nl

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.77, Henri Houben, Olie op doek, "Op weg naar huis".Gepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar Henri Houben, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2016-07-05

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen:

Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

t/m april 2020 is de Oud-Loosdrechtsedijk afgesloten. Raadpleeg voor uw bezoek uw routeplanner! Klik hier voor meer informatie.

Gewijzigde Openingstijden:

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken. Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen.

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.

Een afspraak kunt u plannen iedere woensdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2020