Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
Arina Hugenholtz

Arina Hugenholtz


Geboren: Cillaarshoek (Maasdam) - 20 september 1848
Overleden: Laren - 4 april 1934

Atelier/Adres: Laren - Nieuwe Larenseweg 24 (v/h 9)

De kunstschilderes Arina Hugenholtz werd op 20 september 1849 te Cillaarshoek gemeente Maasdam geboren. Zij was leerling van de Rijksacademie te Amsterdam tussen 1875 en 1878 onder leiding van Prof. Allebé en van Anton Mauve.

Haar ouders verhuisden naar Amsterdam en Arina werd voor haar opvoeding, naar een kostschool in Zwitserland gezonden. Zij stamde uit een gefortuneerd milieu. Zij had toen al veel liefhebberij in tekenen en schilderen.

Enige jaren later verhuisde zij naar Den Haag waar zij haar eerste atelier betrok aan het Bezuidenhout. Zij schilderde en tekende veel in Scheveningen en Katwijk. Anton Mauve was een vriend van haar vader en toen hij haar werk zag, toonde hij wel interesse daarvoor. Toen zij hem te kennen gaf te willen doorstuderen in Parijs, raadde hij dit af en adviseerde haar om lessen te nemen bij Blommers. Hij had zelf een hekel aan lesgeven, maar desondanks heeft hij haar altijd waardevolle adviezen gegeven. Haar werk volgde de trant van de Haagse School. Zij woonden en werkte te Amsterdam tot 1878, Den Haag 1880-1885-, Laren tot 1886, Amstelveen tot 1892.

In 1885 ging zij op zijn aanraden van Blommers voor het eerst naar Laren en dat beviel haar zo goed dat zij er zich in 1895 voorgoed vestigde. Zij ging wonen bij Jan Hamdorff, die haar toen nog niet meer kon bieden dan de eenvoudige behuizing in zijn logement 'De Vergulde Postwagen'. De twee werden goede vrienden, zo goed, dat zij er zo'n beetje in de familie werd opgenomen en er tot haar dood is blijven wonen!

Omstreeks 1894 liet Arina een atelier bouwen aan de Nieuw Larenseweg om een goede werkruimte te hebben, maar zij bleef bij Jan Hamdorff wonen. In dit atelier schilderde zij talloze aquarellen en olieverven van het Gooi, veel landschappen en bosgezichten en heide met schapen. Ook heeft zij wel vriendelijke dorpsbeelden, kinderen en weelderige stillevens geschilderd. Wellicht omdat zij daar relaties had, werden haar schilderijen ook in Amerika gekocht.

Iedereen mocht haar en hoewel zij als de 'grande dame' bekend stond in de Larense schildersbent, was zij zowel op de feestjes van de armere schilders als op de banketten van de rijke en gearriveerde meesters altijd present. Arina was een levendige en vrolijke vrouw, een merkwaardige combinatie van frivoliteit, waardigheid en artisticiteit.

Zij was de schakel tussen de oudere en de jongere generatie van de Larense kunstenaars. Zij deed voor hen wat zij kon, want er bestond toch wel een zekere afstand tussen de grote en gearriveerde meesters die meestal ook gefortuneerd waren, en de jongeren die nog geen geld of succes hadden en nog aan hun opkomst werkten. Vertrouwelijke en vriendschappelijke relaties onderhield zij met Albert Neuhuys, met wie zij gemeen had dat beide felle voorvechters waren om de ongerepte en natuurlijke schoonheid van Laren en het Gooi zo zuiver mogelijk te bewaren voor de kunstenaars!

Zij ligt begraven op het St. Janskerkhof te Laren.

Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950
Werk in o.a. Singer museum Laren

Bronvermelding: De Valk Lexicon Laren

Info: Lexicon Pieter A. Scheen, RKD

Gewijzigde Openingstijden

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken.
Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen:
T: 0653222156 (Gijs Looman)
T: 0641277246 (Jeanette Schipper)
E: info@galeriewijdemeren.nl

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.


Arina Hugenoltz, hoek oud-Laren BrinkOud-Laren, Brink - Arina Hugenholz, marouffle, 17x23 cmGepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar Arina Hugenholtz, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2016-07-05

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen:

Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

t/m april 2020 is de Oud-Loosdrechtsedijk afgesloten. Raadpleeg voor uw bezoek uw routeplanner! Klik hier voor meer informatie.

Gewijzigde Openingstijden:

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken. Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen.

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.

Een afspraak kunt u plannen iedere woensdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2020