Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
Jo Lodeizen

Jo Lodeizen


Schiedam 1892 - 1980 Den Haag


De kunstschilder Jo Lodeizen werd op 18 augustus 1892 geboren te Schiedam. Hij was van oorsprong onderwijzer, die pas op latere leeftijd zijn schilderscarriere in Dordrecht startte. Hij schilderde, tekende en aquarelleerde naast vele stillevens, ook landschappen en portretten.

Zijn leermeester H.P. Bremmer kocht werk van Lodeizen aan voor de collectie van Helene Kröller-Müller.

Musea: o.a. het Kröller-Müller Museum te Otterlo.

Info: Scheen, Benezit

INFORMATIE VAN KLEINZOON VAN DE SCHILDER:
HANS LODEIZEN, DECEMBER 2011:

Jo Lodeizen Geboren in Schiedam als vierde kind in een gezin van 11 kinderen. Van kinds af aan wilde hij graag tekenen en later kunstschilder worden, maar dit werd hem door zijn vader verboden. Hij kreeg de keus om schoolmeester of schoenmaker te worden, hij koos voor schoolmeester. Jo Lodeizen was een verlegen jongen,met wiens eigenschappen voortdurend de spot werd gedreven in het grote gezin. Hij is hierdoor een stil, in zichzelf gekeerd mens geworden, die liever alleen was dan in gezelschap.

Hij dwaalde langs de rivieren Maas en Waal en de kleine stroompjes daaromheen. Hij liep door de velden en de bosranden van ons land en sloeg alle beelden op in zijn hoofd. Rond zijn vijf en twintigste kwam hij in Den Haag in contact met collega´s en kunsthistoricus, kunstexpert en pedagoog H.P.Bremmer. Zij hebben hem de mogelijkheid gegeven zijn schilderdrang tot uitvoer te brengen. Hij ging daarin zijn eigen weg en schilderde op zijn gevoel de landschappen waar hij zo van hield en die hij zich herinnerde van zijn vele wandelingen. In het schilderen vond hij de rust en het evenwicht waar hij altijd naar op zoek was geweest. In de tijd dat hij onderwijzer was en zich daarin niet zo kon geven als zijn collega´s, waren zij schilderijen vaak ietwat donker, en las men er de eenzaamheid vanaf. Later toen hij als vrij mens kon schilderen werden zijn werken kleurrijker.

Aanvankelijk is hij begonnen met het schilderen van stillevens. Later ging hij meer en meer schilderen in de natuur, waar hij zich prettig voelde zonder mensen om hem heen.Buiten maakte hij ook potlood en krijtschetsen en gaf de kleuren welke hij zag aan.

In de meeste van zijn schilderijen zul je nauwelijks mensen of dieren tegenkomen, die hadden hem niets te zeggen vond hij. Naarmate hij ouder werd, werd zijn gedrevenheid en voldoening in schilderen groter. Hij kon niet meer zonder. Het was niet meer een deel van zijn leven, het was zijn leven geworden.

Er bestaat nogal wat verwarring over de schilderijen van Jo Lodeizen en zijn broer Jan Lodeizen. Bij Jo Lodeizen kan men betreffende zijn schilderijen spreken van een expressionistische uiting in vormen en kleur. Zijn stijl wordt ook wel geplaatst bij de Nieuwe Zakelijkheid. Zijn broer Jan Lodeizen had een meer impressionistische benadering. Ook Jan schilderde veel in de natuur, vooral duinlandschappen.

Jan Lodeizen en Jo lodeizen hebben nagenoeg dezelfde handtekening, dit kan voor verwarring zorgen en heeft dit ook gedaan.

Al deze werken op deze tentoonstellig zijn afkomstig uit particulier bezit van de nakomelingen van Jo Lodeizen en zijn dus met zekerheid door hem geschilderd.

Gewijzigde Openingstijden

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken.
Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen:
T: 0653222156 (Gijs Looman)
T: 0641277246 (Jeanette Schipper)
E: info@galeriewijdemeren.nl

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.Kunst & Antiek Weekend 2012, Naarden-Vesting,
Deelnemer Jeanette Schipper van Galerie Wijdemeren, Breukeleveen.
Op de achtergrond een fraaie collectie schilderijen van Jo Lodeizen.
Het schilderij rechts onder met de voorstelling van een kunstbeschouwing (naar Honoré Daumier) werd onlangs besproken op televisie in een uitzending van Tussen Kunst & Kitsch. — met Jeanette Schipper en Jo Lodeizen.


nr. 1666, Jo Lodeizen, stilleven, 20,5 x 25 cm


nr. 1667, Jo Lodeizen, "Zelfportret, met pet en pijp", olie op paneel,
41 x 32 cm


nr. 1664, Jo Lodeizen, wandelschoenen


nr. 1646, Jo Lodeizen, "De les, naar Daumier", olie op doek, 45 x 32 cmGepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar Jo Lodeizen, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2018-02-01

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen:

Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

t/m april 2020 is de Oud-Loosdrechtsedijk afgesloten. Raadpleeg voor uw bezoek uw routeplanner! Klik hier voor meer informatie.

Gewijzigde Openingstijden:

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken. Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen.

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.

Een afspraak kunt u plannen iedere woensdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2020