Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
Harmen Meurs

Harmen Meurs


Wageningen 1891-1964 Ermelo

Harmen Hermanus Meurs, Wageningen, 17 januari 1891 – Speuld, 16 november 1964.

Harmen Meurs was een Nederlandse kunstschilder welke met name bekend was om zijn schilderijen van figuren, landschappen, stillevens en (boeren)taferelen. Zijn vader bezat een schilders- en tapijtenbedrijf en kon op deze manier voorzien in een kunstopleiding voor zijn zonen Harmen en Jan. Hierdoor had Harmen Meurs op de zeer jonge leeftijd van slechts 15 jaar al een aanstelling als tekenaar en schilder van planten en plantenziektes op de landbouwuniversiteit.

Zijn studie bestond onder andere uit lessen van tekenaar Louis Raemakers en een opleiding aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Na deze studie bleef Meurs ook wonen in de hoofdstad. Hij omgaf zich met vele andere kunstenaars en creatieven. Hij sloot zich aan bij kunstenaarsvereniging “De Onafhankelijken”. Tot midden jaren dertig was hij actief bij deze vereniging, zowel als uitvoerend kunstenaar als bestuurslid. 

In het werk van Meurs zien wij een brede ontwikkeling langs verschillende stijlen. Waar zijn werk in het begin meer (post)impressionistisch was, onder andere door meerdere studiereizen naar Frankrijk, ziet men later meer invloed uit het kubo-expressionisme, de Bergense school en het Fauvisme. Weer later, vanaf midden jaren twintig, werd zijn werk realistischer. In 1928 had hij zijn eerste solo-expositie in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Onder leiding van Meurs organiseerden “De Onafhankelijken” in 1929 de spraakmakende expositie over Duitse expressionistische kunst, de ‘Neue Sachlichkeit”. Het werk van Meurs uit deze periode is ook onder deze stijl te vatten. 

Harmen Meurs was een kunstenaar met een brede kennis en interesse op het gebied van kunst. Dit was wat hem ook geliefd en gekend maakte binnen “De Onafhankelijken”. Hij woonde in zijn beginperiode in Amsterdam samen met beeldhouwer Jan Havermans en regisseur Joris Ivens. Ook later liet hij zich inspireren door beeldhouwkunst, dans en film. Daarnaast was Meurs zeer goed op de hoogte van kunstontwikkelingen in binnen- en buitenland, al dan niet politiek beïnvloed. Dit was wat hem ook geliefd maakte bij “De Onafhankelijken”. Hij liet zijn sterke politieke mening ook doorklinken in zijn werken. In 1933 werden verschillende van zijn werken uit musea geweigerd of verwijdert omdat hij zijn communistische, anti-nationaal socialistische mening weergaf in deze schilderijen. Hij weigerde dan ook lid te worden van de Reichkulturkammer. Na verschillende conflicten stapte hij in 1933 uit “De Onafhankelijken”. 

Naast het schilderen was Harmen Meurs ook zeer bedreven in het maken van litho’s en houtsneden. 

Het werk van Harmen Meurs is onder andere terug te vinden in het Rijksmuseum te Amsterdam, Museum voor Moderne Kunst Arhnhem, Stadsarchief Amsterdam, Museum de Wieger.

Gewijzigde Openingstijden

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken.
Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen:
T: 0653222156 (Gijs Looman)
T: 0641277246 (Jeanette Schipper)
E: info@galeriewijdemeren.nl

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.


harmen meurs te koop
C4142-3, Harmen Meurs, de Dijk, olieverf op doek, 60.5 x 73.5 cm, r.o. gesig, gedateerd 37


harmen meurs te koop, kunst te koop, galerie wijdemeren
C4142-7, Harmen Meurs, boot Vois, aquarel, verkocht.


kunst te koop, galerie wijdemeren, breukeleveen, Harmen Meurs
C4142-9 Harmen Meurs, huizen aan het water, olieverf op doek, 55 x 46 cm, l.o. gesgineerd en gedateerd 1927 kunst te koop, galerie wijdemeren, Harmen Meurs C4142-8, Harmen Meurs, Parijs, olieverf op doek, 46 x 38 cm, l.o. gesigneerd


Harmen meurs te koop, kunst te koop, galerie wijdemeren, breukeleveen
C4142-2 Harmen Meurs, De witte Hoeve Damme, olieverf op doek, 65 cm x 81 cm, l.o. gesigneerd, 1939


Hamen Meurs, schilderijen te koop, kunst te koop, expositie, galerie wijdemeren, breukeleveen


C3811, Harmen Meurs, Zittend naakt voor de spiegel, olieverf op doek, gesigneerd linksonder, gedateerd 1929, 92 cm x 73,5 cm.Gepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar Harmen Meurs, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2020-02-04

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen:

Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

t/m april 2020 is de Oud-Loosdrechtsedijk afgesloten. Raadpleeg voor uw bezoek uw routeplanner! Klik hier voor meer informatie.

Gewijzigde Openingstijden:

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken. Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen.

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.

Een afspraak kunt u plannen iedere woensdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2020