Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
Joan Miro

Joan Miro


1893-1983

De Spaanse kunstschilder, beeldhouwer en keramist Joan Miró is beroemd vanwege zijn schilderijen met abstracte vormen die op speelse wijze lijken te zweven binnen de compositie. Net als zijn landgenoot Salvador Dalí was hij een toonaangevende kunstenaar binnen de stroming van het surrealisme.

De vormen die Miró op het doek zette lijken misschien abstract, maar hebben vrijwel altijd een herkenbaar element dat verwijst naar de werkelijkheid. Miró bracht deze vormen bij elkaar in een nieuwe context, als woorden in een gedicht. De kunstenaar verklaarde dan ook dat hij geen verschil zag tussen schilderkunst en poëzie. Fantasie en spel zijn belangrijke elementen in het werk van Miró. Hij liet zich beïnvloeden door de Catalaanse volkskunst en door de biomorfe vormentaal van de surrealist Jean Arp. Zijn werk wordt ook wel in verband gebracht met het werk van Wassily Kandinsky.
 

DE WEG NAAR HET SURREALISME

Miró volgde al in zijn tienerjaren lessen aan de kunstacademie van La Lonja in Barcelona. Daarna ging hij studeren aan de kunstacademie van de kunstenaar Francisco Gáli. Hij verdiepte zich in het impressionisme en het fauvisme. In 1918 had hij zijn eerste solotentoonstelling in de Dalmau galerie in Barcelona. Een jaar later ontmoette hij Picasso in het culturele centrum Parijs. Hij begon het kubisme en het dadaïsme te verkennen. Niet lang daarna verhuisde hij naar Parijs. In 1924 raakte hij bevriend met een aantal surrealisten en ondertekende hij het Surrealistisch Manifest. Een jaar later exposeerde hij ook werk op de eerste groepstentoonstelling van surrealisten bij Galerie Pierre in Parijs.

Samen met de Duitse surrealist Max Ernst ontwierp Miró decors en kostuums voor een balletvoorstelling van Diaghilev. In 1928 ondernam hij een reis naar Nederland waar hij in de stijl van de Hollandse meesters fictieve portretten schilderde. Hij neemt in 1930 deel aan een surrealistische groepsexpositie in Parijs bij Galerie Goemans, waarin de collage centraal stond. Voor de Wereldtentoonstelling van Parijs ontwierp hij in 1937 muurschilderingen. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog keert hij terug naar Barcelona. In 1941 houdt het Museum of Modern Art in New York een belangrijke retrospectieve tentoonstelling van zijn werk. Vanaf 1956 woonde Miró in Palma de Mallorca op het eiland Mallorca. Hij is beroemd vanwege de keramische muurdecoraties le Mur de la Lune en Le Mur du Soleil, die hij voor het UNESCO-gebouw in Parijs heeft gemaakt. In zijn laatste levensjaren werkte hij aan opdrachten voor grote beeldhouwwerken in Chicago en Madrid. In 1978 geniet hij nog een keer wereldwijde belangstelling vanwege zijn beeldhouwwerk Vrouw en Vogel, dat te zien is in het Joan Miró Park in Barcelona.

 

De grootheid van een kunstenaar is mede af te meten uit de invloed, die hij heeft op het werk van andere kunstenaars. Die invloed is in het geval van Miró indrukwekkend. Zijn werk vormde een belangrijke inspiratiebron voor Jackson Pollock en het abstract expressionisme van New York. Abstract expressionisten als Arshile Gorky en William Baziotes ontleenden hun varianten van biomorfe vormentaal aan Miró. Daarnaast hebben ook verschillende leden van de kunstenaarsbeweging Cobra in Europa zich door het werk van Miró laten inspireren.

Bron

Eerstvolgende GRATIS Taxatiedagen Kunst, Antiek e.a. boedelgoederen:

Vrijdag 28 februari en 6, 13 maart
in Breukeleveen

Zaterdag 29 februari en 7, 14 maart
in Nieuwersluis

Let op de taxatiedagen van
vrijdag 17 april komt te vervallen!


Joan Miro, schilderijen te koop, kunst te koop, expositie, galerie wijdemeren breukeleveen
C3883A, Joan Miro, litho, 33 x 47 cm, l.o. gesigneerdGepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar Joan Miro, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2019-09-05

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen:

Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

t/m april 2020 is de Oud-Loosdrechtsedijk afgesloten. Raadpleeg voor uw bezoek uw routeplanner! Klik hier voor meer informatie.

Reguliere openingstijden:

Iedere woensdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.
Andere dagen alleen volgens afspraak.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2020