Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
John Nieland

John Nieland


Kunstschilder John Nieland (1966) werd geboren in Baflo, Groningen en groeide op in Friesland. Al op jonge leeftijd bleek hij creatief talent te bezitten. Vanaf zijn 18e schildert Nieland over uiteenlopende onderwerpen en exposeert regelmatig. Hoewel grotendeels autodidact, volgde hij enkele jaren de Rietveld Academie te Amsterdam. Zijn eerste expositie was in café de Duvel in Amsterdam in 1996.

Stijl

Nieland heeft een eigen stijl ontwikkeld geïnspireerd op kunst uit de tijd van CoBrA (een Europese kunststroming binnen de moderne kunst uit eind jaren 40 van de 20e eeuw). In deze unieke stijl weet Nieland verschillende onderwerpen krachtig neer te zetten, telkens vernieuwend maar zonder ooit zijn persoonlijke genre ontrouw te zijn.

Muziek/video

Nieland werkte lange tijd in de muziekindustrie als A&R manager voor een aantal grote platenmaatschappijen. Als producer heeft hij ook gewerkt aan verschillende muziekproducties en videoproducties. Naast zijn liefde voor muziek en beeld is de schilderkunst altijd zijn grootste passie gebleven.

Kunstenaarsgroep

In 1996 richtte Nieland de kunstenaarsgroep ‘Lamütta’ op in Amsterdam. De groep bestond uit beeldend kunstenaars, componisten, filmmakers, modeontwerpers en designers waaronder Herman Brood en Karel N.L. Grazell en Edwin Donders. De kunstenaars bundelden hun krachten om een vuist te maken tegen de gevestigde orde. Het werk van ‘Lamutta’ bestaat uit een korte speelfilm, foto’s, schilderijen, mode en muziek.

Schilderen

Nieland schildert voornamelijk op doek of paneel met olieverf of acrylverf. De onderwerpen waar hij over schildert dienen zich meestal vanzelf aan, maar ook in opdracht kan hij persoonlijke wensen op doek vastleggen . Nieland blijft zich continue ontwikkelen waarbij zijn visie, het vastleggen van zijn emoties, onveranderd blijft.

Privé

Nieland leeft een sober, antimaterialistisch bestaan. Hij woont antikraak in een oude Rechtbank in Nederland. Een vervallen schoolgebouw gebruikt hij als atelier. De natuur is zijn grootste vriend en inspiratiebron. Kunstzinnige uiting is voor Nieland een levensbehoefte.

Artist statements

“Kunst ontstaat in mijn hoofd. Mijn creativiteit is een afspiegeling van mijn belevenissen en gedachten. Alles wat ik maak heeft te maken met de beleving van het moment. Mijn kunst ontstaat uit gebeurtenissen uit verleden, heden en toekomst. Vaak zie je in het werk mijn dromen terugkomen. Al geregeld zijn ‘voorspellingen’ die ik geschilderd heb uitgekomen. Eigenlijk verkoop ik via mijn kunst een bepaalde emotie die ik heb vastgelegd in het werk.”

“De CoBrA groep heeft mij altijd geïnspireerd als kunstenaar. Mijn werk doet denken aan de kunst uit deze tijd. Mijn schilderijen zijn nooit een kopie van werken van anderen, ieder werk is uniek. De afbeeldingen ontwikkelen zich in een soort roes, in mijn onderbewustzijn. Verf is het gereedschap waarmee ik creëer. Voor mij is schilderen een intense beleving, door op het juiste moment te stoppen leg ik de beleving van dat moment vast. Via mijn creaties probeer ik een persoonlijke boodschap over te brengen. Mijn figuren en kleurengebruik kunnen een ingeslapen fantasie laten ontwaken. Ik wil mensen weer laten dromen.”

“De boodschap die ik wil vertellen via mijn schilderijen is dat de wereld er ook anders uit zou kunnen zien. Ik wil mensen meer laten nadenken over het leven. Waarom zijn we hier? Wat kan ik doen om bij te dragen aan een betere wereld? Ik verbeeld wat ik voel en kom zo in een hogere sfeer.”

“Mijn artistieke uitingen laten zich niet plaatsen in een hokje. Ik heb mijn hele leven niet gestreefd naar perfectie. Mijn creaties zijn dan ook verre van perfect en zullen nooit perfect worden. Ik ben gelukkig als mijn creatie schreeuwt en een eigen taal gaat spreken. Dat is het moment waarop ik het kan loslaten.”

Gewijzigde Openingstijden

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken.
Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen:
T: 0653222156 (Gijs Looman)
T: 0641277246 (Jeanette Schipper)
E: info@galeriewijdemeren.nl

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.

Gepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar John Nieland, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2016-07-05

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen:

Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

t/m april 2020 is de Oud-Loosdrechtsedijk afgesloten. Raadpleeg voor uw bezoek uw routeplanner! Klik hier voor meer informatie.

Gewijzigde Openingstijden:

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken. Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen.

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.

Een afspraak kunt u plannen iedere woensdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2020