Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
Gijs van Schaik

Gijs van Schaik


Biografie van Gijs van Schaik (1905-1952)

Gijs van Schaik was autodidact, want de oudste in een metselaarsgezin met vijf kinderen kon natuurlijk niet naar de academie, hoewel hij van jongs af alles tekende wat los en vast zat; wat wijst op talent. Hij speelde ook verdienstelijk klarinet, maar een muziekopleiding zat er evenmin in. Het advies van een geraadpleegde tekenleraar was: "Wat er in zit, komt er ook wel uit."

Een kunstopleiding was financieel niet mogelijk, maar adviezen van andere schilders kostten niks en waren haalbaar en nuttig: Gijs van Schaik zocht en kreeg kontakt met andere Gooise schilders als David Schulman, Anton Smeerdijk, Dirk Smorenberg, Cornelis Scherrewitz, ook nu nog gezochte en gewaardeerde kunstenaars. Met A.J. Zwart bestonden er goede kontakten, ook in de tijd dat die in Meppel woonde.

Gijs van Schaik was oorspronkelijk huis- en decoratieschilder, net als bijv. de beroemde broers Bram en Geer van Velde. Zijn gezondheid liet te wensen over; hij was een straffe roker. Hij kreeg een hartaandoening en werd geopereerd in het Wilhelmina gasthuis in Amsterdam. Ook in het ziekenhuis schilderde hij: zijn stadsgezichten waren zeer geliefd bij emigranten die zijn werken meenamen naar Canada, Australië en Zuid-Amerika. Ook de kunsthandel Modern in de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum verkocht regelmatig werk van hem.

Aan het eind van de Tweede wereldoorlog had Gijs van Schaik honger. Iedereen in het westen van Nederland had toen honger. Dat dreef hem vanuit zijn woonplaats ‘s-Graveland bij Hilversum naar het oosten van het land, waar het wat gemakkelijker was om aan voedsel te komen. Zijn zoektocht bracht hem in Zuid Drenthe. Hij trok door het landschap daar en zag hoe mooi het was. Later kwam hij er steeds terug, nu niet meer voor voedsel, maar om te schilderen. Hij schilderde vooral in het dorp De Wijk en de omstreken daarvan: Boerderijtjes, de turfschepen in de Hoogeveensche vaart. Hij zette zijn schildersezel in het landschap en schilderde wat hij zag: zoals dat ook in de 19de eeuw bij Barbizon in Frankrijk gebeurde en zoals de schilders van de Haagse school het in Nederland deden, de "plein air" schilders.

Meer werk en info: In en om Assen

Gewijzigde Openingstijden

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken.
Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen:
T: 0653222156 (Gijs Looman)
T: 0641277246 (Jeanette Schipper)
E: info@galeriewijdemeren.nl

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.


Gijs van Schaik, Kunstschilder Kortenhoef, Expositie, Schilderijen te koop,Galerie Wijdemeren Breukeleveen
A3316, Gijs van Schaik, Kortenhoefse Rade, olie op doek.Gepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar Gijs van Schaik, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2016-07-05

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen:

Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

t/m april 2020 is de Oud-Loosdrechtsedijk afgesloten. Raadpleeg voor uw bezoek uw routeplanner! Klik hier voor meer informatie.

Gewijzigde Openingstijden:

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken. Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen.

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.

Een afspraak kunt u plannen iedere woensdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2020