Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
Jan Schoonhoven

Jan Schoonhoven


Delft, 26 juni 1914 – aldaar, 31 juli 1994

NUL/ZERO

Jan Schoonhoven werd in de jaren zestig van de vorige eeuw bekend als een van de voormannen van de Nederlandse Nul-groep. Internationaal maakte deze groep kunstenaars – Henk Peeters, Armando, Jan Hendrikse en Jan Schoonhoven – onderdeel uit van de internationale ZERO beweging met verwante kunstenaars in Duitsland, Italië, België, Frankrijk en Zwitserland. De kunstenaars streefden naar een ‘objectief neutrale weergave van de werkelijkheid’. Zij wilden afrekenen met de mystificatie van de kunstenaar, het ging hen niet meer om het persoonlijke handschrift maar om een zakelijke seriële kunst. Een kunst die zich verhoudt tot de veranderende maatschappij in de jaren zestig. Een kunst voor een nieuwe generatie.

Tijdens zijn leven exposeerde Jan Schoonhoven regelmatig met internationaal verwante kunstenaars uit o.a. Duitsland en Italië. Het internationale samenwerkingsverband is karakteristiek voor de jaren zestig. Het was voor het eerst dat kunstenaars zo breed internationaal met elkaar ideeën uitwisselden en zo regelmatig met elkaar exposeerden. In 1964 organiseerden zij de inmiddels beroemde tentoonstelling ‘Nul/ZERO’ in het Gemeentemuseum Den Haag waarbij het werk van Jan Schoonhoven, Armando, Henk Peeters en Jan Hendrikse tezamen werd getoond met hun Duitse geestverwanten Heinz Mack, Otto Piene en Günther Uecker. De in deze tentoonstelling getoonde affiches met zeefdrukken en preegdruk zijn voorbeelden van internationale tentoonstellingen waar Jan Schoonhoven aan deelnam.

EIGEN STIJL

Jan Schoonhoven maakte al van kleins af aan tekeningen en ging later ook naar de m.o.-tekenopleiding in Den Haag. Uiteindelijk werd hij geen tekenleraar, maar werkte hij zijn hele leven bij de PTT. De zekerheid van een inkomen stelde hem in staat om als kunstenaar onafhankelijk te zijn – wat goed past in het beeld van Schoonhoven als iemand die orde en regelmaat zeer hoog achtte. Die orde en regelmaat vormden vanaf de jaren zestig, wanneer hij definitief tot een eigen stijl kwam, de kern van zijn werk. Zijn oeuvre kenmerkt zich door de kunst van het weglaten. ‘Je moet streven naar een minimum, maar anoniem gaat het nooit’. Deze uitspraak van Jan Schoonhoven vat zijn zoektocht in de kunst misschien nog wel het beste samen.

Bron

Gewijzigde Openingstijden

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken.
Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen:
T: 0653222156 (Gijs Looman)
T: 0641277246 (Jeanette Schipper)
E: info@galeriewijdemeren.nl

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.


Jan Schoonhoven, schilderijen te koop, kunst te koop, exposities, galerie wijdemeren breukeleveen
C3942, J. Schoonhoven, o.i. inkt tekening, t88-8, r.o. gesigneerd en gedat 88. verso gesigneerd.C3942 Jan Schoonhoven notities achterzijde.Gepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar Jan Schoonhoven, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2019-09-11

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen:

Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

t/m april 2020 is de Oud-Loosdrechtsedijk afgesloten. Raadpleeg voor uw bezoek uw routeplanner! Klik hier voor meer informatie.

Gewijzigde Openingstijden:

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken. Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen.

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.

Een afspraak kunt u plannen iedere woensdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2020