Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
A.C. van Noort

A.C. van Noort


Bennebroek 1914-2003


Arie Kees van Noort werd op 8 maart 1914 te Bennebroek geboren. Na dat hij zijn schooltijd achter de rug had, werkte hij va. 1928 mee in het schildersbedrijf van zijn vader. In de avonduren volgde hij teken- en schilderslessen bij de excentrieke Haarlemse schilder Henri Fréderic Boot die tevens onder zijn leermeesterschhap grote kunstenaars alsKees Verwey en Anton Heijboer heeft gehad. 

Overdag werkte Van Noort als huisschilder en in de avonduren schilderde hij op z'n kamer. In 1942 werd hij als lid aangenomen van het genootschap "Kunst zij ons Doel". Het zou nog eenlange tijd duren voor dat Van Noort zich geheel aan de schilderkunst ging wijden. Desondanks deed hij mee aan verscheidene exposities die georganiseerd werden aan het eind van de jaren `40 in het Frans Halsmuseum, Het Huis van Looy in het Waaggebouw, allen te Haarlem. Bij de laatste won hij zelfs in een onderlinge wedstrijd de eerste prijs. 

H.F. Boot had veel waardering voor Van Noort en stelde eens: "al zou hij met z'n schoenen schilderen, dan nog zit er structuur in". Ook Kees Verwey had veel waardering voor Van Noort. Dit laatste bleek ook wel uit het feit dat Verwey een werk van Van Noort kocht om dit vervolgens aan Godfried Bomans te schenken.

Over belangstelling had Van Noort toch al niets te klagen, gezien het feit dat het opbouwen van een collectie hem onmogelijk bleek door de aanhoudende vraag naar zijn werk. Na de beëindiging van z'n schildersbedrijf kon hij zich volledig werpen op dat wat hij het liefst deed, waarna hij in 1977 doorbraak als belangrijk kunstschilder. Hij oogstte vrijwel meteen succes. Exposities in Basel, Knokke, Genève en Parijs werden door het publiek goed ontvangen. Daarnaast verkreeg Van Noort veel belangstelling vanuit de VS. 

A.C. van Noort wordt wel gezien als de laatste vertegenwoordiger van de Haagse School. Hoewel strandgezichten en, in iets mindere mate bloembollenvelden, de hoofdmoot van zijn werk vormen, schildert hij ook stadsgezichten, landschappen en stillevens. 

Hij trok er het liefst met z'n ezel en schilderskist op uit om "en plein air" zijn wereld vast te leggen. Van Noort was een vrij nuchter, rustig, evenwichtig en gemoedelijk man met een uiterst positieve levensinstelling. Tegelijkertijd was hij een ingetogen en gelovig man, die zich zoals hij zelf zei, niet graag in moeilijke situaties begaf. 

Hoe men hem ook wil beschrijven, als laatste vertegenwoordiger van de Haagse School of als impressionistisch schilder in Franse lijn, één ding moge duidelijk zijn, Van Noort was een toonbeeld van nuchterheid en rust, en dat mag een verademing heten in een kunstwereld waar pretenties soms hoogtij vieren. Helaas is A.C.van Noort nog maar kort geleden, op zondag 29 juni 2003 gestorven. 

Het Historisch Museum te Deventer bezit werk van Van Noort. En, zijn werk is te bezichtigen in galerie Wijdemeren.


Info: Scheen, Benezit

AC van Noort, kunstschilder, schilderijen, expositie @ Galerie Wijdemeren Breuekeleveen
nr. 1867, A.C. van Noort, gesigneerd r.o. van noort, olie op paneel, 30 x 40 cm, verkocht


AC van Noort, kunstschilder, schilderijen, expositie @ Galerie Wijdemeren Breuekeleveen
nr. 1866, A.C. van Noort, gesigneerd r.o. van noort olie op paneel, 30 x 40 cm, verkocht


AC van Noort, kunstschilder, schilderijen, expositie @ Galerie Wijdemeren Breuekeleveen
nr. 1868, A.C. van Noort, gesigneerd r.o. van noort, olie op paneel, 18 x 24 cm, verkocht


AC van Noort, kunstschilder, schilderijen, expositie @ Galerie Wijdemeren Breuekeleveen
A.C. Van Noort, 1914-2003 Holland
strandgezicht, aquarel, verkocht


A.C. van Noort, kunstschilder, schilderijen te koop, galeriewijdemeren, expositie, breukeleveen
nr. 4519, A.C. van Noort, aquarel, beeldmaat 26 x 36 cm, verkocht


AC van Noort, kunstschilder, schilderijen, expositie @ Galerie Wijdemeren Breuekeleveen
nr. 2630, A.C. van Noort, "dromend langs de rivier", gereserveerd


Gewijzigde Openingstijden

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken.
Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen:
T: 0653222156 (Gijs Looman)
T: 0641277246 (Jeanette Schipper)
E: info@galeriewijdemeren.nl

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.


Wisselende thema exposities

Galerie Wijdemeren werkt met wisselende thema-exposities. Veel werk uit onze collectie is afkomstig uit particuliere verzamelingen. Het gaat daarom vaak om unieke stukken die nooit eerder op de markt zijn geweest, omdat ze bijvoorbeeld rechtstreeks uit het atelier van een kunstenaar komen.


Gepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar A.C. van Noort, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2017-10-25

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen:

Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

t/m april 2020 is de Oud-Loosdrechtsedijk afgesloten. Raadpleeg voor uw bezoek uw routeplanner! Klik hier voor meer informatie.

Gewijzigde Openingstijden:

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken. Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen.

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.

Een afspraak kunt u plannen iedere woensdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2020