Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
Martin van Waning

Martin van Waning


1889 - 1972 Holland


Gijsbertus Martinus Wilhelmus Franciscus "Martin" van Waning werd op 4 september 1889 in Den Haag geboren. Hij woonde en werkte aldaar, in Wiesbaden, Rees am Rhein, Dusseldorf, Lunteren en Schiermonnikoog. Hij was leerling van W.H.P.J. de Zwart, Jan van Rhijnen en Charles Dankmeijer.

De levensloop van Martin van Waning laat zich lezen als een spannend verhaal.

Martin van Waning was voorbestemd voor een loopbaan in de techniek. Tijdens zijn studie schilderde hij al regelmatig en tot een ieders verbazing keerde hij de techniek daarna voorgoed de rug toe, en legde hij zich toe op schilderen en beeldhouwen. Onder meer Charles Dankmeijer en Willem de Zwart werden zijn leermeesters en jaren later schilderde Van Waning in het kunstcentrum te Wiesbaden, waar hij veel succes had. Wellicht zou hij daar zijn gebleven als hij niet de Russische grootvorst Orloff had ontmoet, die zijn werk bewonderde en die hem bovendien aanstelde tot zijn particuliere secretaris. Met de grootvorst ging Van Waning op reis door Europa. Hij schilderde in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Noord Afrika.

In 1917 keerde hij terug in Nederland en vestigde zich Oostvoorne, nog later in Engeland en in 1926 vinden wij hem op de Veluwe, waar hij ook de 12 enorme doeken maakte, die wij nu kennen als de Veluwe-cyclus, maar die vrijwel allen zijn vernietigd.

In 1934 kwam de schilder naar schiermonnikoog, zonder de bedoeling daar te blijven. Dit bezoek gaf echter andermaal een beslissende wending aan zijn leven. Hij kreeg op het eiland de voormalige zeevaartschool als atelier en expositieruimte ter beschikking. Tijdens de wereldoorlog kwam hij bijna om onder het puin van diezelfde zeevaartschool, toen een aangeschoten bommenwerper zijn vernietigende lading boven het eiland losliet.Vrijwel al het opgeslagen werk werd in een paar seconden vernietigd. Na maanden van herstel hervond hij echter zijn oude kracht en kreeg hij de moed om opnieuw te beginnen.

Aan zijn werk is duidelijk zijn afkomst uit de Haagse School te herkennen, zijn werk is blij als hij zelf, opgewekt als de schilder die duizenden badgasten ontving en die geen afscheid van hen nam zonder een “tot ziens”. Zijn werk valt in verschillende perioden in te delen: in de tijd dat hij in Den Haag, op de Veluwe en op Schiermonnikoog woonde. Zijn oeuvre, dat aanvankelijk gekenmerkt werd door zware en zelfs sombere kleuren, heeft zich ontwikkeld tot een levendig en helder koloriet, waarbij de nadruk valt op ruimte, licht en rust. Vooral in het schilderen van grillige wolkenpartijen met het daarachter en daar doorheen schijnend zonlicht, was hij een meester.

Zijn etsen vertonen een Rembrandteske sfeer en hebben een sterke verwantschap met die van Marius Bauer. Van Waning heeft in zijn etsen met een zekere gretigheid de schoonheid van oude culturen, verwerkt in kathedralen, schilderachtige straatjes en buurten ingedronken.

Op Schiermonnikoog aan de Middenstreek vond hij wat hij jarenlang in vele landen zocht: vrede, rust en schoonheid. De schoonheid van het eiland heeft hij op tal van doeken tot onderwerp gekozen.

Bron: Graafschapbode 3-4-1981, ter gelegenheid van de opening van een expositie van schilderijen en etsen van Martin van Waning.

Info: Lexicon Pieter A. Scheen, Lexicon P.M.J. Jacobs, WikipediaRKD

Schilderijen te koop, Marting van Waning, kunstschilder @ Expositie, Galerie Wijdemeren Breukeleveen
B845A, Martin van Waning


Schilderijen te koop, Marting van Waning, kunstschilder @ Expositie, Galerie Wijdemeren Breukeleveen
nr. A8032, Martin van Waning, olie op paneel, 50 x 70 cm, gesigneerd rechtsonder


Schilderijen te koop, Marting van Waning, kunstschilder @ Expositie, Galerie Wijdemeren Breukeleveen
B814, Martin van Waning, olie op doek, "Bergen aan Zee"


Gewijzigde Openingstijden

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken.
Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen:
T: 0653222156 (Gijs Looman)
T: 0641277246 (Jeanette Schipper)
E: info@galeriewijdemeren.nl

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.


Schilderijen te koop, Marting van Waning, kunstschilder @ Expositie, Galerie Wijdemeren Breukeleveen
nr. B9919, Martin van Waning, 'Portret', olie op paneel, 38 x 28,5 cm 


Schilderijen te koop, Marting van Waning, kunstschilder @ Expositie, Galerie Wijdemeren Breukeleveen
B814A, Martin van Waning, olie op paneel,
"Belterwiede bij Wannerperveen", 1938 


Schilderijen te koop, Martin van Waning, kunstschilder @ Expositie Galerie Wijdemeren Breukeleveen
nr. A5208, Martin van Waning, "Stads straatje met doorkijkje",
olie op doek, 50 x 70 cmGepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar Martin van Waning, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2018-01-05

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen:

Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

t/m april 2020 is de Oud-Loosdrechtsedijk afgesloten. Raadpleeg voor uw bezoek uw routeplanner! Klik hier voor meer informatie.

Gewijzigde Openingstijden:

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken. Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen.

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.

Een afspraak kunt u plannen iedere woensdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2020