Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
Ruud Verkerk

Ruud Verkerk


geb. 1957, te Stolwijk

De Nederlandse kunstschilder Ruud Verkerk schildert het liefst stillevens, hoewel we ook landschappen in zijn oeuvre aantreffen. Eenvoudige voorwerpen worden op het paneel verbeeld. Emaille keukenattributen staan naast een schaal met granaatappels of een kistje peren; een enkele tulp bevindt zich in een bijna wit vlak of bruin-wit geaderde schelpen liggen op een witte doek tegen een zacht okergele achtergrond. De voorstelling wordt door Ruud Verkerk steeds in het midden gecentreerd, in een onbestemde ruimte. Soms is de compositie compact en vormt zij een gesloten geheel; soms waaieren grillige hazelaar- of pompoentakken of bloemen in een vaas alle kanten uit en vormen een fijn patroon van kleurvlakjes. De achtergrond is meestal licht van kleur en onuitgewerkt gelaten. De voorwerpen zijn in detail weergegeven, elke nerf in het blad en het glanslicht op het fruit is zichtbaar.
Soms combineert Ruud Verkerk de genres van het stilleven en het landschap en plaatst hij een stilleven tegen de achtergrond van een landschap.
Het zijn Hollandse vergezichten met zijn typische lage luchten, vlakke land en verre einder. Het Hollandse in zijn voorstellingen vinden we ook terug in zijn voorliefde voor de tulp. Ruud Verkerk gebruikt deze bloem, die hij gedetailleerd uitwerkt, in zijn stillevens vanwege zijn eenvoudige, compacte vorm.

Het stilleven heeft Ruud Verkerk’s voorkeur, omdat hij zich in dit genre helemaal kan toeleggen op het schilderen zelf. Het vertelt geen verhaal; het laat alleen zien wat er is. De objecten kan hij naar eigen wens in een compositie neerzetten. Hier kan hij in alle rust zoeken naar een evenwicht tussen de objecten en hun omgeving, tussen vorm en kleur en naar de juiste contrastwerking. Vorm en kleur van de voorwerpen zijn belangrijker dan de betekenis ervan. Zo combineert Ruud Verkerk schelpen met een papaverbloem in een waterglas om compositorische en esthetische redenen en niet omdat de objecten iets met elkaar te maken hebben.
Ruud Verkerk volgde zijn opleiding aan de academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam.

Ruud Verkerk wordt gezien als één van Neerlands beste Realisten van de 20ste eeuw. Zijn werk werd reeds in diverse boeken gepubliceerd en in werd in vele belangrijke galleries en musea in binnen- en buitenland geëxposeerd.

Exposities waren er bijv. in Nederland, Londen, Berlijn en St. Petersburg.

Zijn schilderijen maken tevens deel uit van de officiele kunstcollecties van H.M. Queen Beatrix of The Netherlands eb de ING Bank Amsterdam, Atlanta USA.

Info: Jacobs

Gewijzigde Openingstijden

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken.
Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen:
T: 0653222156 (Gijs Looman)
T: 0641277246 (Jeanette Schipper)
E: info@galeriewijdemeren.nl

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.


Ruud Verkerk, Spieraam, Veiling, Kunst Veiling, Galerie Wijdemeren, Schilder, Schilderijen te koop
nr. C579, Ruud Verkerk, 'Spieraam met twee kaarten', olie op paneel, 24 x 30 cm, l.o. gesigneerdGepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar Ruud Verkerk, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2018-03-20

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen:

Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

t/m april 2020 is de Oud-Loosdrechtsedijk afgesloten. Raadpleeg voor uw bezoek uw routeplanner! Klik hier voor meer informatie.

Gewijzigde Openingstijden:

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken. Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen.

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.

Een afspraak kunt u plannen iedere woensdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2020