Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
Dick van Vlaardingen

Dick van Vlaardingen


geb. Hilversum 1947

[De kunstschilder Dick van Vlaardingen werd in 1947 geboren als telg van de uitgebreide Hilversumse kunstschildersfamilie Van Vlaardingen. Hij was de zoon van de landschapsschilder Jan van Vlaardingen.

Dick heeft zich gespecialiseerd in het schilderen van het Nederlandse landschap. Naast zijn schilderwerk is hij galeriehouder en conservator van het Familiemuseum Van Vlaardingen in Maartensdijk.

Dick van Vlaardingen behoort tot de derde generatie kunstschilders die de familie van Vlaardingen voortbracht.

Zijn grootvader Derk van Vlaardingen (*1890 - †1958) nam lessen bij Otto Eerelman en begon in 1908 als landschapschilder. Derk bracht zijn kennis en ervaring over op zijn zoons Jan van Vlaardingen(*1913 - †1980) en Clement van Vlaardingen (*1916 - †1972) die beiden in Hilversum werkten en zowel landelijke als internationale faam verwierven. Clement was eigenaar van de Hilversumse galerie De Kelder. Zijn werk had een impressionistische inslag, waarbij een forse penseelvoering en het gebruik van het paletmes de voorkeur genoten. Mediterrane invloeden en levendige kleuren gingen dikwijls hand in hand. Clements broer Jan legde de nadruk op de fijnere penseelvoering. Zijn kracht lag in het schilderen en plein air met een rijk palet in een breed spectrum aan natuurlijke kleuren, vooral het groen. De omgeving van Gooi en Vechtstreek vormden voor hem een oneindige bron van inspiratie.

Jans zoon Dick groeide in Hilversum op en voelde zich reeds in zijn vroege jeugd aangetrokken tot de schilderkunst. Na zijn tiende jaar zette hij de eerste schreden met Wasco en potlood, begeleid door zijn vader en later door zijn andere grote voorbeeld Marie Henrie Mackenzie. Vader en zoon van Vlaardingen trokken dikwijls samen de vrije natuur in, waarbij het kennersoog van de jongere generatie al vroeg werd geoefend.

Een reis naar Canada omstreeks 1968 en de verkoop van schilderijen van zijn vader waren voor je jonge van Vlaardingen de aanzet tot het besluit om in de voetsporen van zijn vader, oom en grootvader verder te gaan. Van Vlaardingen nam les bij zijn vader en omstreeks 1970 bij zijn oom Clement en ontwikkelde daarna zijn eigen stijl.

Van Vlaardingen wilde net als zijn vader en oom een kunstenaarsleven, maar wél anders. Hij wilde een positie van volledige onafhankelijkheid. Alléén datgene schilderen wat hijzelf mooi vond, dus een vrijheid in keuze van onderwerpen, niet gedreven door commercie maar door louter schoonheid en gevoel. Wat hem in vervoering bracht waren de weidsheid van het Hollands landschap met zijn land, water en luchten. Dát wilde hij vastleggen, liefst in ingetogen tinten. De kunst omwille van de kunst.

Geïnspireerd door de Engelse schilder Edward Seago ontwikkelde van Vlaardingen een voorliefde voor de Waddenzee en de Waddeneilanden met aansluitend het IJsselmeergebied, welk laatste het onderwerp was voor de eerste expositie van van Vlaardingen in Galerie Icon in Amsterdam, eind 1976. Daarna exposeerde hij onder meer in Kasteel Groeneveld in Baarn en het Apollo Hotel in Amsterdam. Intussen was de schilder in het Utrechtse dorp Maartensdijk gaan wonen met zijn vrouw Yvonne en kinderen.

In 1981 kon van Vlaardingen een naast zijn huis gelegen kerkje kopen. Een gouden greep, want hij kreeg nu ruimte voor een groot atelier, een galerie én een lang gekoesterde wens: een familiemuseum. Exposities, maar ook huisconcerten wisselden elkaar af. Van Vlaardingen liet het penseel echter nimmer rusten. Hij bleef vooral de ongereptheid en de verlatenheid van de Waddenzee en de Waddeneilanden trouw en spitste zijn stijl daar steeds meer op toe.

`Honderd jaar kunstschilders van Vlaardingen` is de titel van het boek dat de schilder in de herfst van 2008 het licht deed zien, gekoppeld aan een gelijknamige jubileumtentoonstelling in het familiemuseum van Vlaardingen gevestigd in het voormalige kerkje te Maartensdijk.

De kunstschilder Dick van Vlaardingen kreeg op jeugdige leeftijd de eerste schilderlessen van zijn vader Jan van Vlaardingen en van huisvriend Marie Henri Mackenzie. Eind jaren zestig, begin jaren zeventig volgde hij lessen bij zijn oom Clement van Vlaardingen.

Info: Wikipedia

Gewijzigde Openingstijden

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken.
Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen:
T: 0653222156 (Gijs Looman)
T: 0641277246 (Jeanette Schipper)
E: info@galeriewijdemeren.nl

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.


Galerie Wijdemeren, Kunstveiling, Schilderijen te koop, Dick van Vlaardingen, Water, Boot, Schilder, Schilderijen, Veiling, Galerie, Breukeleveen
nr. C305, Dick van Vlaardingen, 'Botter', olie op doek, r.o. gesigneerd


van Vlaardingen, kunstschilder, expositie, Galerie Wijdemeren


Dick van Vlaardingen, Hilversum
Info: Wikipedia


 Gepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar Dick van Vlaardingen, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2018-03-02

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen:

Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

t/m april 2020 is de Oud-Loosdrechtsedijk afgesloten. Raadpleeg voor uw bezoek uw routeplanner! Klik hier voor meer informatie.

Gewijzigde Openingstijden:

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken. Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen.

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.

Een afspraak kunt u plannen iedere woensdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2020