Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
Cornelis Vreedenburgh

Cornelis Vreedenburgh


Woerden 1880-1946 Laren (N.H.)


De kunstschilder Cornelis Vreedenburgh was grotendeels autodidact. Aanvankelijk werkte hij als huisschilder en tekende en schilderde in zijn vrije tijd, totdat hij zich 1904 door een koninklijke subsidie geheel aan de schilderkunst kon wijden. Veel had hij aan de adviezen van W.B. Tholen, die hem vaak op zijn boot meenam over de Kaag en de Loosdrechtse plassen. De weide- en watertaferelen die Vreedenburgh schilderde waren direct zeer geliefd door hun sterke kleuren en de treffende manier waarop hij het licht en de atmosfeer van het Hollandse landschap kon weergeven. In 1918 vestigde de schilder zich in Laren. Vanaf die tijd ontstonden ook veel Amsterdamse stadsgezichten.

Cornelis Vreedenburg werd op 25 augustus 1880 in Woerden geboren. Van zijn vader, die een schildersbedrijf had en zelf veel schilderde, kreeg hij zijn eerste tekenlessen. Deze werden aangevuld met lessen van de schilder G.J. Roermeester en in een latere periode, wist hij zich op te werken met raadgevingen van W.B. Tholen en P. Arntzenius. Gedurende de jaren die hij bij zijn vader doorbracht, trok Cornelis er met zijn boot graag op uit om zich op het water te bekwamen in de teken- en schilderkunst.

Samen met de schilder Tholen trok hij er regelmatig op uit om de binnenwateren en rivieren te schilderen.
Eveneens op de Kaag en langs de Zuiderzeekusten waren zij te vinden. Het is logisch dat Vreedenburg een voorliefde had voor het waterlandschap. De wijde, open plassen van Loosdrecht met de witte zeilen heeft hij op veel doeken weergegeven. In Noorden en Hattem zag hij het landschap omringd met water. Vaak schilderde hij schuiten op het water waarbij hij een sterke contrastwerking zocht. Na zijn huwelijk met de schilderes M. Schotel verbleven beide een tijdlang in het toen nog onbekende St. Tropez. Terug in Nederland vestigden zij zich eerst in Hattem en vervolgens in 1918 in het Gooise Laren. In 1920 was het
Cornelis Vreedenburg die koningin Wilhelmina mocht rondleiden langs de ateliers van enkele schilders. Hij had zich in Laren gevestigd doordat Laren niet zo ver van Amsterdam is gelegen, de stad die hem bleef boeien door de schilderachtige grachten. Steeds opnieuw keert hij terug naar Amsterdam samen met zijn schetsboek.

Hij maakte ook studiereizen naar palestina en maakte in opdracht een reis naar het 'Heilige Land' Israël en kwam terug met een ongelooflijk aantal schetsen en studies in aquarel en olieverf. Hij voelde het onbekende land zeer goed aan en heeft er schilderijen gemaakt waarin men de Bijbelse sfeer gewaar wordt.

Cornelis Vreedenburgh vestigde zich in 1918 in Laren. In 1920 mocht hij er koningin Wilhelmina rondleiden, langs de ateliers van enkele schilders. Hij had zich in Laren gevestigd doordat Laren niet zo ver van Amsterdam is gelegen, de stad die hem bleef boeien door de schilderachtige grachten. Steeds opnieuw keert hij terug naar Amsterdam samen met zijn schetsboek.

In Laren maakte hij diverse tekeningen en schilderijen en de meest bekende zijn; "De Larense kermis", "De Coeswaerde in de winter", "Het heidegezicht' en natuurlijk het bekende werk "Het kroegje". Dit in 1921 vervaardigde schilderij toont het interieur van dit toen druk bezochte etablissement van het Hotel hamdorff, waar voornamelijk de Larense en Blaricumse schilders elkaar ontmoetten.

Koninging Wilhelmina kocht in 1937 twee schilderijen van Vreedenburg; "Koeien in de wei" en Prins Hendrikkade". Laatstgenoemd werk werd in de oorlog door de bezetter meegenomen en is nooit meer te achterhalen geweest.

Hij was lid van de kunstenaarsverenigingen; "Arti et Amicitiae",de vereniging "St. Lucas" uit Laren en "Pulchri Studio". Zijn eerste inzending bij "Arti" werd bekroond met de Willem van Collen prijs. Met zijn eerste inzending bij "Pulchri" werd hij door niemand minder dan Willem Maris gelukgewenst. Al zijn schilderijen werden op één na verkocht. Verder ontving hij drie jaren achtereen de Koninklijke Subsidie. In San Francisco behaalde hij de zilveren medaille en op de Vierjaarlijkse tentoonstelling te Arnhem kreeg hij de bronzen medaille.
Toen Cornelis in Laren zijn 60ste verjaardag vierde was hij lichamelijk al niet meer de oude. De ziekte van Parkinson bemoeilijkte het hem deel te nemen aan het sociale leven, maar erger nog, het belemmerde hem zijn werk, zijn liefste bezigheid, uit te oefenen. Op 27 juni 1946, enige tijd voor zijn 66ste verjaardag, is Cornelis Vreedenburgh overleden. Hij werd begraven op het St. Janskerkhof te Laren.

Bronvermelding Boek: "Cornelis Vreedenburgh Schilder van stad, land en water", door Sigrid Thomassen, Uitgeverij Van Spijk Art Projects Venlo

Musea: o.a. Singer Museum in Laren en Centraal Museum in Utrecht hebben schilderijen van Cornelis Vreedenburgh in collectie.

Info: Scheen, Benezit

Schilderijen te koop, Cornelis Vreedenburg, kunstschilder, kunstschilder @ expositie Galerie Wijdemeren Breukeleveen
B2135, Cornelis Vreedenburgh , olie op doek, 48 x 78 cm, verkocht


Cornelis Vreedenburgh, Schilderijen te koop, Kunstschilder, Expositie Galerie Wijdemeren Breukeleveen274, Cornelis Vreedenburgh, 1880 - 1946 Laren nh
olie op doek, 50 x 70 cm, "Boerderij bij Gouda",
gesigneerd en gedateerd 1926, verkocht


Cornelis Vreedenburgh, Schilderijen te koop, Kunstschilder, Expositie Galerie Wijdemeren Breukeleveennr. 7021, C. Vreedenburgh, "Vissersboot in slootje"
schets, voorstudie, olie op paneel, 21 x 32 cm
r.o. gesigneerd en gedateerd, verkocht


Cornelis Vreedenburgh, schilderijen te koop, kunst te koop, exposities, galerie wijdemeren breukeleveen
C4099, C. Vreedenburgh, Loosdrecht, 42 x 57 cm, aquarel, ongesigneerd, verkocht


Gewijzigde Openingstijden

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken.
Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen:
T: 0653222156 (Gijs Looman)
T: 0641277246 (Jeanette Schipper)
E: info@galeriewijdemeren.nl

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.


Cornelis Vreedenburgh, schilderijen te koop, kunst te koop, exposities, galerie wijdemeren breukeleveen
C4430, Cornelis Vreedenburgh, Kippetje bij boerderij, olieverf op paneel, l.o. gesigneerd, 1911, 21.5 x 19.5 cm


Vreedenburgh, schilderijen te koop, kunst te koop, expositie, galerie wijdemeren, breukeleveen


C3870, Vreedenburgh, gemengde techniek (aquarel en gouache), beeldmaat 15 x 23 cm, r.o. gesigneerd, 1912


Cornelis Vreedenburgh te koop, schilderijen te koop, galerie wijdemeren, breukeleveen
C3741, Cornelis Vreedenburg, Korenschoven bij Laren, olie op doek, 20 x 45 cm, met atelierstempel r.o.


Cornelis vreedenburgh, Schilderijen te koop, expositie, galerie wijdemeren, breukeleveen
C1235, Cornelis Vreedenburgh, Venetië, aquarel, beeldmaat 43 x 54 cm, r.o. gesigneerd


Cornelis Vreedenburgh, Schilderijen te koop, Kunstschilder, Expositie Galerie Wijdemeren Breukeleveen
nr.902, Cornelis Vreedenburgh, olie op doek, 40 x 50 cm,
"Plassengebied De Kaag", gesigneerd r.o.Gepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar Cornelis Vreedenburgh, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2020-02-24

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen:

Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

t/m april 2020 is de Oud-Loosdrechtsedijk afgesloten. Raadpleeg voor uw bezoek uw routeplanner! Klik hier voor meer informatie.

Gewijzigde Openingstijden:

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken. Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen.

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.

Een afspraak kunt u plannen iedere woensdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2020