Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
Henk Welther

Henk Welther


Den Haag, 1891 - 1947 Den Haag


Henk Welther werd in 1891 in Den Haag geboren. Hier overleed hij ook na een waarschijnlijk onnatuurlijke dood in 1947.

Volgens de gegevens van het Rijks bureau voor Kusthistorische Documentatie in Den Haag is de naam Henk Welther mogelijk een pseudoniem voor Aris Knikker. Ook meldt de RKD dat er onder dit pseudoniem mogelijk tussen 1925 en 1970 is gewerkt. Gezien het overlijden van Henk Welther in 1947, moet deze datum in ieder geval worden aangepast. Uit een artikel van de heer Heerkens Thijssen, Register Makelaar en Taxateur in Haarlem in het Kunst en Antiek journaal van juni/juli 2005, blijkt dat Henk Welther een Haagse kunstbemiddelaar was die ongesigneerd werk van o.a. Arnoud van Gilst, Jan en Aris Knikker, Jan Knikker junior en Henk Schallenberg inkocht en dit werk voorzag van zijn eigen signatuur of dat van H Endlich of W. Markenstein. Werk voorzien van deze signaturen kan dus van verschillende “scheppers” zijn.

Van een familielid van Henk Welther werd de volgende aanvullende informatie verkregen

Henk Welther verkeerde in het Haagse kunstenaarswereldje. Hij schilderde zelf niet onverdienstelijk. Toch bestond zijn broodwinning, volgens zijn schoondochter, vooral uit het verkopen van werken van anderen, waarvoor hij als tussenpersoon fungeerde. Soms ging het om gesigneerd werk, vaak ook niet en dan signeerde hij het onder eigen naam Henk Welther. Deze naam deed het bijzonder goed in Amerika en in Canada. Zijn moeders naam H Endlich werd vooral gebruikt voor de Duitse markt.

In 1947 overleed Henk Welther in Den Haag. Dit was waarschijnlijk geen natuurlijke dood. Zijn voorraad schilderijen en al het geld dat hij die dag bij zich had zijn niet meer gevonden. De politie heeft de zaak nooit kunnen oplossen. Na dit jaar kan er geen gesigneerd werk van H Welther, H Endlich en W Markenstein meer op de markt zijn gekomen van de hand van Henk Welther.

Van de acht kinderen van Henk Welther is er in 2005 nog slechts een dochter in leven. Een kleindochter van Henk Welther heeft in Duitsland een verpleeghuis genaamd Haus Janske, genoemd naar de vrouw van Henk Welther, Janske Woutera Kakebeen.


Gewijzigde Openingstijden

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken.
Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen:
T: 0653222156 (Gijs Looman)
T: 0641277246 (Jeanette Schipper)
E: info@galeriewijdemeren.nl

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.


Wisselende thema exposities

Galerie Wijdemeren werkt met wisselende thema-exposities. Veel werk uit onze collectie is afkomstig uit particuliere verzamelingen. Het gaat daarom vaak om unieke stukken die nooit eerder op de markt zijn geweest, omdat ze bijvoorbeeld rechtstreeks uit het atelier van een kunstenaar komen.


Gepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar Henk Welther, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2016-08-22

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen:

Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

t/m april 2020 is de Oud-Loosdrechtsedijk afgesloten. Raadpleeg voor uw bezoek uw routeplanner! Klik hier voor meer informatie.

Gewijzigde Openingstijden:

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken. Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen.

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.

Een afspraak kunt u plannen iedere woensdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2020