Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
J.H. Wijsmuller

J.H. Wijsmuller


Amsterdam 1855 - 1925 Amsterdam


De kunstschilder Jan Hilbrand Wijsmuller schilderde zowel landschappen, stadsgezichten en strandgezichten met bomschuiten en schelpenvissers in de trant van de Haagse School. Hij moet eigenlijk tot de zogenaamde nabloei van de Haagse School worden gerekend. Hij was tevens een zeer gedegen aquarelist. En er zijn ook etsten van zijn hand bekend.

Deze van origine Amsterdamse kunstenaar werd op 13 februari in 1855 te Amsterdam geboren. Hij volgde eerst in zijn geboorteplaats aan de Rijksacademie een opleiding, waar hij als jong kunstschilder veel succes oogstte met zijn stadsgezichten en landschappen van Amsterdam omgeving. Door een koninklijke subsidie, kon hij eind jaren zeventig ook nog anderhalf jaar verderstuderen aan de Rijksacademies van Den Haag. Daar werd hij tevens lid van Pulchri Studio.

In 1882 bezocht hij de Brusselse Academie van Beelden Kunst, waar hij vermoedelijk P.J.C. Gabriël ontmoette. Gabriël wordt beschouwd als één van de grote meesters van de Haagse School en als één van de belangrijkste Kortenhoefse Schilders.

In die tijd had Wijsmuller zich tevens ontwikkeld als een knap aquarellist. Vanwege zijn capaciteiten op dit vlak, werd hij toegelaten tot de Sociéte Belge des Aquarellistes.

Jan Hilbrand Wijsmuller, kreeg al snel de bijnaam "Jan de Goeierd", omdat hij zovele onderscheidingen op diverse tentoonstellingen behaalde.

Weer terug in Nederland is vooral het polder- en plassengebied tot zijn favoriete werkplek geworden. Hij is veel in Kortenhoef te vinden, waar hij eindeloos boerderijen, poldervaarten en dorpsgezichten tekent en schildert. In Kortenhoef was hij ook bevriend met Bernard van Beek, die hem vaak om raadgevingen vroeg. Ook in het Rechthuis van Kortenhoef was Wijsmuller vaak te vinden. In de collectie geschonken werken, die het Rechthuis tot een klein museum maakte in die tijd, ontbrak zijn werk dan ook niet. En ook in de exposities die in het Atelier "De Karakiet" van Geesje Mesdag-van Calcar (Leerlinge van Gabriël en tweede vrouw van Van Mesdag) was zijn werk een aantal keren vertegenwoordigd.

Wijsmuller werkte zowel in olieverf als met aquarel. Zijn vlotte schildertrant en frisse kleuren leveren hem zoveel succes op, dat all in zijn tijd diiverse musea werk van hem aankopen.

In de zomermaanden verbleef hij ook vaak lange tijd in Gelderland, waar hij vele Gelderse dorpsstraatjes schilderde. Verder heeft hij ook veel knap uitgewerkte stadsgezichten van Amsterdam en Den Haag gemaakt.

Wijsmuller was lid van "Arti et Amicitiae" te Amsterdam.

Hij heeft les gegeven aan P. van Suij. En gaf raadgevingen aan B.A. van Beek en L.G.J. Berkenmeier.

Wijsmuller overleed op 23 mei 1925 in zijn geboorteplaats Amsterdam.

Musea: o.a. Stedelijk Museum in Amsterdam.

Info: Scheen, Benezit

Gewijzigde Openingstijden

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken.
Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen:
T: 0653222156 (Gijs Looman)
T: 0641277246 (Jeanette Schipper)
E: info@galeriewijdemeren.nl

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.


Schilderijen te koop, Galerie Wijdemeren Breukeleveen, Kunstschilder, Expositie, JH Wijsmuller
nr. B8060, J.H. Wijsmuller, "Dubbele ophaalbrug", marouflé, 29,5 x 49 cm, r.o. gesigneerd


Schilderijen te koop, Galerie Wijdemeren Breukeleveen, Kunstschilder, Expositie, JH Wijsmuller
nr.A9800, J.H. Wijsmuller, aquarel, beeldmaat 24 x 35 cmGepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar J.H. Wijsmuller, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2017-07-25

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen:

Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

t/m april 2020 is de Oud-Loosdrechtsedijk afgesloten. Raadpleeg voor uw bezoek uw routeplanner! Klik hier voor meer informatie.

Gewijzigde Openingstijden:

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken. Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen.

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.

Een afspraak kunt u plannen iedere woensdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2020