Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
K.J. Willerding

K.J. Willerding


Dringenberg 1903-1967 Kortenhoef

PERSBERICHT

UITGELICHT door Galerie Wijdemeren, Zuidereinde 68a, ‘s-Graveland:
Karel Josehp Willerding (Dringenberg 1886-1947 Kortenhoef)

Stel je voor: Als zeventienjarige wordt je door je ouders vanuit het oude Duitse vestingstadje Dringenberg, onder de rook van Paderborn, naar Hilversum gestuurd om bij je oom, de toenmalige eigenaar van het Hilversumse Hof van Holland, het hotelvak te leren. Maar dan blijkt dat je interesses op een heel ander terrein liggen. Dus verruil je de koksschoot voor de schilderskiel en kiest voor de Amsterdamse Kunstacademie in plaats van de hotelvakschool. Daar leerde hij de ’s-Gravelandse schilderstudent Anton Smeerdijk kennen. Deze heeft hem vast verteld over Kortenhoef, waar aan het begin van de 20ste eeuw nog volop schilders te vinden waren, die er het polder- en plassengebied met zijn rietkragen, turfbaggeraars, vissers en bootjes schilderden.

Amsterdam kent rond 1900 een bruisend en bloeiend kunstenaarsleven en de zeventienjarige Karel Willerding moet zijn ogen uit gekeken hebben. Toch mist hij de wijdse vergezichten op de heuvels rond zijn geboortestad. Hij vindt die in 1911 terug in Kortenhoef, waar hij zich in 1920 definitief vestigt aan de Kerklaan in een met rietgedekte atelierwoning “Het Huis in de Zon”, een door Wouter Hamdorff onworpen typisch Larense Huis. Ook vriend en collega Anton Smeerdijk bewoonde aan de Kerklaan zo’n typisch Larens Hamdorff huis. Smeerdijk had aan het begin van de dijk ,vlakbij de huidige Kerklaan, eerst nog een houten atelier, waar ook Willerding, steeds vaker te vinden was.

Als schilder huldigt Karel Willerding het standpunt dat kunst door iedereen begrepen moet worden. Zijn werk kan daarom in zekere zin ook als ‘traditioneel’ bestempeld worden: wat hij schildert moet in zijn ogen voor iedereen herkenbaar blijven. Gaandeweg verschijnt er meer licht in zijn werk en schildert hij vaak in bijna on-Nederlandse kleuren. Geïnspireerd door de Franse impressionisten. Bekend zijn Willerding’s aquarellen met dorpsgezichten van Kortenhoef. Daarbij past hij (evenals tijdgenoot Floris Verster) nieuwe technieken en materialen toe, zoals bijvoorbeeld waskrijt. Willerding ontwikkelde naar verloop van tijd een voorkeur voor pastelkrijt waarmee hij in tere kleuren en fijne streepjes zijn landschappen opzette.Toch vergat hij de olieverf en schilderslinnen nooit. Willerding was goed bevriend met de wat jongere Flip Hamers, die toestemming had zijn werk vlak voor en na zijn dood te signeren.

Voor meer informatie : www.galeriewijdemeren.nl / 06-41277246,

Info: Scheen, Benezit

(bronvermelding: "De onvergankelijke kijk op Kortenhoef" van drs Carole Denninger – Schreuder en Stichting Kunstbezit 's-Graveland)

Willerding, schilderijen te koop, expositie, galerie wijdemeren, breukeleveen
nr. C878, K. Willerding, Kortenhoef, kleurpotlood, beeldmaat 64 x 50 cm, l.o. gesigneerd, verkocht


Eerstvolgende GRATIS Taxatiedagen Kunst, Antiek e.a. boedelgoederen:

Vrijdag 17, 24 en 31 januari
Vrijdag 7, 14 21 en 28 februari
in Breukeleveen

Zaterdag 18 en 25 januari
Zaterdag 1, 8, 15, 22 en 29 februari
in Nieuwersluis


Schilderijen te koop, Galerie Wijdemeren Breukeleveen, Kunstschilder, Expositie, Straatje in Bretagne, KJ Willerding
nr.A7649, K.J. Willerding, straatje in Bretagne, olie op doek, 40 x 50 cmGepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar K.J. Willerding, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2018-12-02

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen:

Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

t/m april 2020 is de Oud-Loosdrechtsedijk afgesloten. Raadpleeg voor uw bezoek uw routeplanner! Klik hier voor meer informatie.

Reguliere openingstijden:

Iedere vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.
Andere dagen alleen volgens afspraak.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2020