Galerie Wijdemeren
06 - 53222156 / 06 - 41277246
Prof. Hendrik Jan Wolter

Prof. Hendrik Jan Wolter


Geboren:15 juli, Amsterdam 15 juli 1873
Overleden: 29 oktober 1952, Laren

Atelier/Adres: Laren - Torenlaan 53 villa 'Blommenwijck'

Larense School

De kunstschilder Hendrik Jan Wolter werd op 15 juli 1873 in Amsterdam geboren. Nadat hij zijn eerder begonnen militaire carrière had beëindigd, was hij leerling van de Academie des Beaux Arts te Antwerpen tussen 1895 en 1896. De drie jaren daarna ging hij naar het Institut Supérieur, waar hij een 'loge' kreeg. Zijn leermeesters waren A. de Vriedt, P. van Havermaet en Fr. van Leemputten. Drie jaar lang kreeg hij de "Koninklijke Subsidie en won intussen tevens de Willink van Collenprijs. Wolter studeerde in Antwerpen samen met onder meer Simon Maris, de zoon van de bekende Haagse schilder Willem Maris.

In 1899 vestigde hij zich in Leusen bij Amersfoort daarna in 1904 trouwt hij met Popkolina van Hoorn en verhuisde hij de eerste maal naar Laren waar hij woonde omstreeks 1915. Tussen 1925 en 1938 woonde en werkte hij in Amsterdam en in Haarlem. In 1924 kwam hij in Laren terug. De oorlog en een chronische ziekte maken een voortijdig einde aan zijn creativiteit. Van 1925 tot 1938 was hij hoogleraar aan de Rijks Academie te Amsterdam.

In zijn Larense tijd woonde hij op Torenlaan 53 in het huis 'Blommenwijck' die hij zelf ontwierp. In de tuin bouwde hij zijn atelier (nu Oud Blaricummerweg 46). Bij de deur is nog een gevelsteen zichtbaar met de tekst 'in veilige haven'

In zijn eerste periode schilderde Wolter in een realistische stijl. De invloed van de franse impresionisten als Monet en Camille Pisarro werd in de loop der tijd steeds groter. Wolter schilderde niet veel van zijn Gooische woonomgeving. Tijdens zijn vele reizen schilderde hij de Zeeuwse landschappen. Hij reisde ook regelmatig naar Parijs. In Frankrijk en Engeland was hij vaak te vinden in de havens waar hij werd geinspireerd in het schilderen van havengezichten.

Hoewel Wolter als schilder zijn eigen weg in het Larens kunstenaarsmilieu ging, nam hij wel actief deel aan het sociale leven. Toen Jan Hamdorff besloot om in 1913 een expositie te organiseren in zijn hotel Hamdorff, ontwierp Wolter de expositieruimte en het terrein. Behalve de open galerie met de decoratieve Dorische zuilen, ontwierp hij ook het meubilair van de zomertuin.

Hendrik Jan Wolter overleed te Laren op 29 oktober 1952.

De kunstenaar heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950

Bronvermelding: De Valk Lexicon Laren

Gewijzigde Openingstijden

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken.
Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen:
T: 0653222156 (Gijs Looman)
T: 0641277246 (Jeanette Schipper)
E: info@galeriewijdemeren.nl

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.


Hendrik Jan Wolter, Olie op doek, Veiling, Schilderij te koop, Kunst, Breukeleveen, Galerie Wijdemeren
nr. B9396, H.J. Wolter, olie op doek, l.o. gesigneerdGepubliceerd door: Kunstkamer Wijdemeren
Kunstenaar Prof. Hendrik Jan Wolter, toegevoegd:
Auteurs: , aangepast op: 2017-10-19

Kunst in huiselijke sfeer

Prachtig gelegen aan de Loosdrechtse Plassen, laten wij u in een huiselijke sfeer genieten van onze exposities van 19de eeuwse en hedendaagse schilderijen en vele andere kunst. De Galerie is onderdeel van Kunstkamer Wijdemeren een bemiddelings- en adviesbureau voor kunst, antiek en zilver. Kunstkamer Wijdemeren houdt kantoor aan de Herenweg 73 te Breukeleveen in de gemeente Wijdemeren. U bent van harte welkom op onze regelmatig terugkerende taxatiedagen.

Onze Galerie in het pand
"DE WIJDEMEREN" vind u in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen

'De Wijdemeren' - Kunstkamer en Galerie Wijdemeren te Breukeleveen
'De Wijdemeren' - Galerie Wijdemeren te Breukeleveen

Openingstijden Galerie Wijdemeren in Breukeleveen:

Herenweg 71-73, 3625 AC Breukeleveen

t/m april 2020 is de Oud-Loosdrechtsedijk afgesloten. Raadpleeg voor uw bezoek uw routeplanner! Klik hier voor meer informatie.

Gewijzigde Openingstijden:

In verband met COVID-19 zijn wij voorlopig op afspraak geopend, zowel tijdens de reguliere openingstijden als daarbuiten.
Bel of mail gerust als je onze locaties wilt bezoeken. Op onze website zijn natuurlijk ook de meeste kunstwerken te vinden.

Voor vragen of afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen.

Blijf veilig! We hopen u gezond en wel te mogen verwelkomen.

Een afspraak kunt u plannen iedere woensdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 -17.00 uur.

Telefoon: 06-53222156, Contact: Gijs Looman
Telefoon: 06-41277246, Contact: Jeanette Looman - Schipper

E-mail: info@galeriewijdemeren.nl

Openingstijden van onze andere vestigingen© Kunstkamer Wijdemeren 2004 - 2020