Kunstenaar Jan Asselbergs 1822
Jan Asselbergs
2 Kindjes
Olie op doek, 70 x 90 cm
particuliere collectie

Jan Asselbergs


1822
Jan Asselbergs
2 Kindjes
Olie op doek, 70 x 90 cm
particuliere collectie

Website – Object vraag reactie

Jan Asselbergs

Bandjarmasin
1937

2015

Waspik

De kunstschilder Johannes Marie Christiaan Asselbergs werd in 1937 in Ned. Indië geboren. Zijn leven is zonder meer kleurrijk te noemen. Het wordt gekenmerkt door hoogte- en dieptepunten. In zijn geboorteland overleefde hij als kind de Jappenkampen. Voor hij definitief koos voor de schilderkunst was Jan Asselbergs zanger, componist, journalist, muzikant en troubadour.

Tegenwoordig is Asselbergs bekend als portrettist waarbij figuratieve en abstracte elementen met elkaar verbonden zijn. Zo portretteerde hij onder andere Koningin Beatrix, Monique van der Ven en Ruud Lubbers. Behalve portretten maakte hij ook landschappen, bloemstillevens en diverse andere genres.

Over zijn werk en leven is een monografie verschenen, waaruit meer dan ooit blijkt dat leven en werk bij deze opmerkelijke kunstenaar onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Recensie monografie: Beeldend kunstenaar Jan Asselbergs werd in 2002 vijfenzestig en het was hoog tijd dat over zijn leven en werk een boek verscheen. Al jong bleek hij veelzijdig begaafd; aanvankelijk beoefende hij velerlei kunstvormen, maar zijn eigenlijke roeping vond hij ten slotte toch in de beeldende kunst. Mede door de, soms vererende, opdrachten die hij ontving, kan men zijn werk in diverse, al of niet openbare gebouwen en in vele particuliere collecties aantreffen. De uitgave toont 94 werken, vrijwel alle schilderijen en tekeningen; wat hierin kleur heeft, is ook in kleur gereproduceerd. Zijn poetische toets maakt vooral zijn vrouwenportretten en -naakten bijzonder sfeervol. In al zijn portretten, ook die van kinderen en mannen, slaagt hij erin de persoonlijkheid van de geportretteerden zichtbaar te maken. Tot zijn favoriete thema’s behoren verder onder meer musicerende personen, landschappen en stadsgezichten. Wat bij dit alles opvalt, is hoe harmonisch hij licht en kleur in zijn werk weet te vangen. Het boek sluit met een chronologisch overzicht van zijn exposities van 1958 tot 2002.

info : RKD

Ook te koop van Jan Asselbergs

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.