2457 Jan Wiegers 't Oerd Ameland Aquarel, l.o. gesigneerd en gedateerd '59 beeldmaat 28.5 x 41 cm buitenmaat lijst: 54 x 64 cm

Jan Wiegers


2457
Jan Wiegers
’t Oerd Ameland
Aquarel, l.o. gesigneerd en gedateerd ’59
beeldmaat 28.5 x 41 cm
buitenmaat lijst: 54 x 64 cm

Website – Object vraag reactie

Jan Wiegers

Kommerzijl
1893

1959

Amsterdam

Jan Wiegers was één van de bekendste Nederlandse expressionistisch kunstschilders. Hij wordt gezien als de voortrekker van De Groninger Ploeg.

Wiegers kreeg zijn opleiding aan de Academie Minerva te Groningen, maar hij bezocht ook de Academie van Rotterdam en die van Den Haag.

Wiegers was zeer internationaal georiënteerd. Tijdens een verblijf in het Zwitserse Davos, in 1920, raakte hij bevriend met de Duitse expressionist Ernst Ludwig Kirchner door wie hij in zijn kunst sterk werd beïnvloed.

Toen had hij al, in 1917, de Groningse kunstenaarsbeweging De Ploeg op gang gebracht. Anders dan de expressionisten uit de Bergense School brachten Wiegers en de Ploegers, naar het voorbeeld van het Duitse Expressionisme, een opvallend heftig bewogen kleurenpalet. Tot die groep behoorden Johan Dijkstra, Jan van der Zee, Hendrik Werkman, George Martens, Jacob Gerard Hansen, Jan Altink J.G. Jordens en Ekke Abel Kleima.

In 1934 verliet hij Groningen en ging naar Amsterdam om daar te gaan wonen en werken. Hij werd er in 1953 hoogleraar aan de Rijksacademie, en stierf er op 66-jarige leeftijd.

info: Scheen, Benezit, RKD

Ook te koop van Jan Wiegers

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.