Schilderijen te koop, kunstschilder, Cyriacus Bleys Stilleven met rozen in glazen vaas pastel op papier, 45 x 34,5 cm rechtsonder gesigneerd, expositie Galerie Wijdemeren Breukeleveen

Johannes en Cyriacus Bleijs


Verkocht

6066
Cyriacus Bleys
Stilleven met rozen in glazen vaas
pastel op papier, beeldmaat 45 x 34,5 cm
rechtsonder gesigneerd

Website – Object vraag reactie

Johannes en Cyriacus Bleijs

Johannus Coenraad (Jan) Bleijs werd in 1868 in Hoorn geboren. Zijn zoon en leerling Cyriacus Adrianus Maria Bleijs (Cyriacus) werd in 1895 in Amsterdam geboren. Hij woonde en werkte voornamelijk in Hoorn, Amsterdam en Bergen. Net als zijn broer Adrianus was hij een leerling van zijn vader Adrianus Cyriacus Bleijs. Ook volgde hij de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam. Hij schilderde en tekende figuurstukken, landschappen en stillevens. Jan Bleijs illustreerde boeken en tijdschriften. Hij signeerde J. en/of Jan Bleijs.

De familie Bleijs kwam uit de omgeving van Rijswijk en vestigde zich in 1794 in Hoorn, waar Johannus Bleijs als chirurgijn werkzaam was. Zijn zoon Adrianus Bleijs (1795-1876) kreeg een zoon Johannus (1816-1888), die werd in 1842 vader van Adrianus Cyrianus Bleijs.

Hoewel geboren in Hoorn heeft Jan Bleijs het grootste deel van zijn werkzaam leven in Amsterdam doorgebracht. Zijn jeugdwerk verwierf hem de Koninklijke subsidie, waardoor hij zijn talent verder kon ontplooien. Negentien jaar was hij toen hij zijn eerste opdracht kreeg: een altaarstuk op koper in de St. Nikolaaskerk, een bouwwerk van zijn vader de architect A.C. Bleijs. In het O.L. Vrouwegasthuis, eveneens door zijn vader gebouwd vervaardigde hij een wandschildering. Voor de kerk van Assendelft schilderde hij de kruiswegstaties.

Zijn leven lang heeft Jan Bleijs zich toegelegd op pastels en vooral portretten. Hij had een groot gezin- negen kinderen- en de zorg daarvoor liet hem weinig rust. Zijn opdrachtgevers behoorden tot de bekende Amsterdamse families. Tussen de portretopdrachten door maakte hij veel illustraties, vooral in de tijd dat er nog geen foto’s in de kranten konden worden afgedrukt. Dit bracht hem in contact met de hoofdredacteur van de Telegraaf. Voor deze krant tekende Jan Bleijs jarenlang portretten.

Werk van Jan Bleijs is o.a. opgenomen in de collectie van het Frans Halsmuseum in Haarlem.
Hoewel de familienaam Bleijs was, signeerde Jan Bleijs met Bleys met een y.

Aanvullende informatie
Bron: familie-archief Bleijs

Van de heer Arne Bleijs, kleinzoon van kunstschilder Adri Bleijs en beheerder van het Bleijs familiearchief, is  de misvatting dat veel werk gesigneerd met Cyr Bleijs wordt toegeschreven aan zijn overgroot vader Cyriabus Bleijs (1842-1912).

Cyricus en zijn vader Jan werkten veel samen en het is soms zelfs onduidelijk wie wat schilderde. Wij beschikken over twee schilderen die duidelijk door dezelfde schilder gemaakt zijn, maar de ene is door Jan gesigneerd en de andere door Cyriacus. Cyriacus signeerde ook wel met Cyriacus, Cyr, Cyr Jansz of Cyriac Bleys. Om het eenvoudig te houden ook de zoon van Cyriacus Bleijs, ook genaamd Cyriacus (1937-2003), schilderde op dezelfde manier als zijn vader en signeerde ook met Cyriacus of Cyr Bleys.

Info: Scheen, RKD

Geen bijdragen gevonden

Ook te koop van Johannes%20en%20Cyriacus%20Bleijs

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.