Kunstenaar Hendrik Willem Mesdag A2604, Hendrik Willem Mesdag
51,6 x 40,8 cm
r.o. gesigneerd
verkocht

Website – Object vraag reactie

Hendrik Willem Mesdag

Groningen
1831

1915

Den Haag

De kunstschilder Hendrik Willem Mesdag was aanvankelijk werkzaam op het bankierskantoor van zijn vader te Groningen, ontving aldaar lessen van C.B. Buys, later van J.H. Egenberger.

Na 1866 legde hij zich geheel toe op de schilderkunst onder leiding en invloed van J.W. Bilders en W. Roelofs. Raadgevingen van L. Alma Tadema.
In 1867 – 1869 was hij te Brussel werkzaam, daarna vestigde hij zich in Den Haag (Scheveningen).

Hij was een belangrijk zeeschilder, tevens beroemd door zijn schilderen van het Panorama van Scheveningen in 1880 – 1881, thans het Museum ‘Panorama Mesdag’ in Den Haag.

Mesdag heeft ook geaquarelleerd, geëtst en gelithografeerd. Hij heeft ook portretten en een enkel stadsgezicht geschilderd.

Mesdag was voorzitter van ‘Pulchri Studio’, bankier en kunstverzamelaar (schonk in 1903 zijn collectie aan de Staat, thans bekend als Rijksmuseum Mesdag in Den Haag).

Hij gaf les aan J. Croiset van der Kop, M.J. Nefkens en G.A. Mangold; raadgevingen aan B.R. Akersloot-Berg, C.D.L. Artz, B.E. van Houten, A. Keus, A.L. Koster, H. van Steenwijk.

Bron: Lexicon Pieter A. Scheen, RKD

Ook te koop van Hendrik Willem Mesdag

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.