Kunstenaar William Howard Yorke A5069, W.H. Yorke
portret van de Klipper Lichtstraal
olie op doek, 92 x 61,5 cm, gesigneerd r.o. W.H. Yorke, Pool 1882
onderschrift:
Clipper Fregatship Lichtstraal, Kapt W.L van der Vegte 1882
verkocht

William Howard Yorke


A5069, W.H. Yorke
portret van de Klipper Lichtstraal
olie op doek, 92 x 61,5 cm, gesigneerd r.o. W.H. Yorke, Pool 1882
onderschrift:
Clipper Fregatship Lichtstraal, Kapt W.L van der Vegte 1882
verkocht

Website – Object vraag reactie

William Howard Yorke

Canada
1847

1921

Liverpool, England
William Howard Yorke ontwikkelde zich onder de voogdij van zijn kunstenaar-vader William Gay Yorke tot een bijzonder knap portretist van schepen, in de haven van Liverpool.

,

York werd geboren in Canada. in 1855 verhuisde hij als kind met zijn familie naar deze havenstad, waar hij de rest van zijn carrière verder gewoond en gewerkt heeft.

,

Het vroegst bekende schilderij van York, een schip portret van BENARES in de Mystic Seaport Maritime Museum collectie, is gedateerd 1858. Deze is dus door deze begaafde kunstenaar gemaakt toen hij 11 jaar oud was. Vader York vertrok naar Amerika in 1871, zijn zoon en leerling bleef achter in Liverpool.

,

York werd een ernstige toegewijd en succesvol kunstschilder. Geliefd bij een groot publiek. Binnen en buiten Liverpool. Zijn portretten van fijngedetailleerde schepen waren ook zeer geliefd onder de kapiteins van de schepen die hij portretteerde. Zijn schilderijen vonden zo hun weg naar Amerika, en grote havensteden over de hele wereld. York verdiende zijn leven lang een heel goede boterham aan zijn technisch zeer kan weergeven scheepsportretten.

,

Als een technische teken van Yorke van schilderijen, hij een doorschijnend kwaliteit aan de boeggolf van elk schip in dienst, en zond een weerspiegeling van de boeg en achtersteven op zijn zeeën. Waar zijn schepen waren plek op, droeg hij vaak een primitieve volkskunst karakter tot zijn volk getoond aan boord.

,

Bijzonder en zeer herkenbaar aan zijn wijze van schilderen, is de kwaliteit van de boeggolf, veelal fraai doorschijnend weergegeven en de naiëve weergave van de personen aan boord van het schip.

,

Hij staat bekend als één van de meest prominente scheepsportretschilders in Liverpool en alle van het Verenigd Koninkrijk.

,

William Howard Yorke schepen hebben hun weg gevonden naar belangrijke de collecties over de hele wereld: o.a. National Maritime Museum, Greenwich, Engeland San Francisco Bar piloten Association, San Francisco, CA Sausalito Historical Society, Sausalito, Californië Merchant Exchange (Union Bank), San Francisco, Californië en natuurlijk ook in vele belangrijke Britse collecties.

meer info: RKD

Ook te koop van William Howard Yorke

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.