Kunstenaar Jan C.A. Goedhart A6987
J.C.A. Goedhart
olie op doek
verkocht

Jan C.A. Goedhart


Verkocht

A6987
J.C.A. Goedhart
olie op doek
verkocht

Website – Object vraag reactie

Jan C.A. Goedhart

Siloe Toewa (Indonesië)
1893

1975

Voorburg

De kunstschilder Jan C.A. Goedhart was voornamelijk een Maritiem schilder

Jan C.A. Goedhart – zeeschilder van formaat Expositie van 11 februari – 11 juni 2006, Maritiem Museum Rotterdam

Jan C. A. Goedhart staat bekend als een succesvolle en veelzijdige schilder. Zijn hart lag echter bij het schilderen van schepen en de zee. Hij was één van de laatste Nederlandse zeeschilders die maritieme werken – zoals scheepsportretten van de ‘Willem Ruys’ en de ‘Nieuw Amsterdam’ – voor de grote lijnvaartrederijen maakte.

De tentoonstelling ‘Jan C.A. Goedhart – zeeschilder van formaat’ toont – naast veel maritiem werk – ook een aantal portretten en andere oeuvre-stukken van Goedhart, aangevuld met inspiratiebronnen en persoonlijke bezittingen. De tentoonstelling is mede georganiseerd naar aanleiding van het verschijnen van het boek ‘Met het oog op de zee’ van auteur Aad Knops, waarin de maritieme schilderijen van Goedhart een centrale plaats innemen.

‘De zee hebben we hier niet’
Jan Goedhart werd geboren in Indië en vertrok op zesjarige leeftijd per schip voorgoed naar Nederland. Tijdens de studiejaren werd zijn talent ontdekt. Eenmaal op de Amsterdamse Rijksacademie wilde hij schepen en de zee gaan schilderen. Er werd hem echter geadviseerd om voor portretschilderen te kiezen: ‘Daar is meer geld mee te verdienen, de zee hebben we hier in Amsterdam niet’.

Beroemde portretten
Goedhart behaalde grote faam met het portretschilderen. Zo heeft hij portretten geschilderd van koningin Emma, Wilhelmina en Juliana. Daarnaast schilderde hij veelgevraagde thema’s zoals bloemen en landschappen. Voor zijn eigen plezier schilderde hij vooral maritieme werken.

Koninklijke Marine
Vanaf 1951 werd Goedhart regelmatig door de Koninklijke Marine uitgenodigd voor zeereizen op marineschepen. Hierdoor bouwde hij zijn maritieme oeuvre steeds verder uit en ontwikkelde zich tot één van de belangrijkste vaderlandse zeeschilders van de twintigste eeuw. Eén van de hoogtepunten was het moment dat zijn schilderij ‘De Brittania’ aangeboden werd aan koningin Elizabeth van Groot-Brittannië (1960).

Succes met eigen stijl
De zeer eigen stijl die Goedhart hanteert, doet de ene keer modern-zakelijk en de andere keer impressionistisch aan. Karakteristiek voor zijn werk zijn de kleurrijke luchten, wolken en water. De schilderijen van Goedhart kregen in de loop der jaren steeds grotere bekendheid. Naast de Koninklijke Marine, het hof en particulieren behoorden ook rederijen als de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd en de Holland-Amerika Lijn tot zijn illustere klantenkring.

Info: Lexicon Pieter A. Scheen, RKD

Ook te koop van Nelly%20Goedewaagen

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.