Kunstenaar Jacoba Surie B2336, Jacoba Surie, 'Portertje'
l.o. gesigneerd, verkocht

Jacoba Surie


B2336, Jacoba Surie, ‘Portertje’
l.o. gesigneerd, verkocht

Website – Object vraag reactie

Jacoba Surie

1879 – 1970

Jacoba (“Coba”) Surie, Amsterdam, 5 september 1879 – Amsterdam, 5 februari 1970) was een Nederlandse kunstschilderes Ze behoorde tot de schildergroep de Amsterdamse Joffers.
Zij vergaarde tijdens haar leven vele onderscheidingen waaronder de Willink van Collenprijs (1913) en de gouden medaille van koningin Wilhelmina (1929).

In de periode 1905 -1906 bezocht ze de Amsterdamse Rijksakademie van Beeldende Kunsten.
Aan de academie ontstond een vriendenkring van kunstenaressen die later de naam de Amsterdamse Joffers kreeg, bestaande uit de schilderessen Lizzy Ansingh, Marie van Regteren Altena, Coba Ritsema, Ans van den Berg, Jacoba Surie, Nelly Bodenheim, Betsy Westendorp-Osieck en Jo Bauer-Stumpff.
Het belang van de Amsterdamse Joffers was dat ze dienden als rolmodel voor andere kunstenaressen in Nederland, vooral vanaf de jaren zeventig van de twintigste eeuw.
Naast het schilderen van portretten verkreeg Ansingh bekendheid door het schilderen en aquarellerem van figuren en stillevens.

Info: Scheen, Benezit, Wikipedia

Ook te koop van Jacoba Surie

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.