Kunstenaar Hendrik Gerrit Ten Cate nr. B8043, Hendrik Gerrit ten Cate

Hendrik Gerrit Ten Cate


nr. B8043, Hendrik Gerrit ten Cate
“Haven van Portoferraio”
Aquarel
Rechtsonder gesigneerd en gedateerd 1994

Website – Object vraag reactie

Hendrik Gerrit Ten Cate

Amsterdam
1803

1856

Amsterdam

Hendrik Ten Cate leerde de kneepjes van het kunstenaarsvak als leerling van George Pieter Westenberg. Hij ontwikkelde zich tot aquarellist, schilder en tekenaar. na zijn opleiding leidde Ten Cate een groot atelier en had hier vene leerlingen, waaronder Hendrik Jacob Elzer, Adrianus Eversen, Kasparus Karsen, Matthias Parré, Cornelis Springer en Anna Marie van Veeren. Daarnaast had hij een bijzondere liefhebberij; in zijn vrije tijd was hij een amateur entomoloog (insectendeskundige).

Hendrik Ten Cate ontwikkelde op verschillende gebieden en had daarom niet een specifieke specialisatie. Hij schilderde onder meer portretten, stillevens, genretaferelen, stadsgezichten en landschappen.

Ten Cate is vooral bekend geworden als schilder van maanverlichte stadsgezichten, een genre dat bij de Romantische verzamelaars in de 19de eeuw ongekend populair was. Daarnaast zijn met name zijn Hollandse stadgezichten fijn uitgewerkt en gestoffeerd met talloze figuren, een lust voor het oog.

Het werk van Hendrik Ten Cate is in collecties in binnen- en buitenland opgenomen, waaronder in de collecties van het Rijksmuseum en Stedelijk Museum in Amsterdam en het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Daarnaast keert zijn werk regelmatig terug op tentoonstellingen, zo maakte diverse werken van Ten Cate in 2006 deel uit van de tentoonstelling ‘Meesters van de Romantiek, Nederlandse kunstenaar 1800-1850’ in de Kunsthal in Rotterdam.

Info : RKD

Ook te koop van Hendrik Gerrit Ten Cate

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.