Kunstenaar Henri Schoonbrood B8607
Henri Schoonbrood
particuliere collectie
voorheen in verkoop

Henri Schoonbrood


B8607
Henri Schoonbrood
particuliere collectie
voorheen in verkoop

Website – Object vraag reactie

Henri Schoonbrood

geboren 28 juli 1898 Maastricht – 10 november 1972 overleden

Henri Schoonbrood was de tweede van 6 kinderen uit het gezin. Beide ouders stierven toen Henri 6 jaar oud was. Hij was aanvankelijk huis- en decoratieschilder. Van 1925 tot 1929 volgde de jonge Henri de schilderlessen van J.A. Postmes en H.C. Jonas en tegelijkertijd het kunstonderwijs aan de Middelbare Kunstnijverheidsschool in Maastricht. Daarnaast was hij lid van de
Limburgse Kunstkring en was hij vaak te vinden in café Suisse, Bende van De Suisse, aan het Vrijthof te Maastricht.

In 1926 deed hij mee aan een wedstrijd van Arti et Amicitiae (Willink van Collenwedstrijd), een prijs die werd uitgereikt in Amsterdam aan schilders beneden de 35 jaar. Hij schilderde “het geitje” en won hiermee de gedeelde eerste prijs, samen met Charles Eyck. Vervolgens vertrok hij samen met medekunstbroeders Hubert Levigne, Paul Kromjong en Cephas Stauthamer in 1930 naar de Rijksakademie v. B.K. te Amsterdam. Hier volgde hij de opleiding monumentale kunst onder leiding van professor Richard Roland Holst. Na zijn opleiding keerde hij terug naar Maastricht waarna hij een tijdje leraar was aan de Middelbare Kunstnijverheidsschool.

Een hoogtepunt in zijn oeuvre is het schilderij “De Emmausgangers” uit 1929, thans aanwezig in het Museum Catharijneconvent te Utrecht. Tijdens zijn verblijf in Amsterdam kreeg hij zijn eerste monumentale opdrachten. Vele volgden. Hij maakte meer dan 100 ramen voor kerken, openbare instellingen en particulieren. Ook vervaardigde hij vele muurschilderingen en mozaïeken. Eerder werd de muurschildering die diende als reclameschildering van de Kristal Unie en Mosa Porselein tijdens de stationsrestauratie in Maastricht overschilderd, maar in 2019 is de schildering gelukkig weer in ere hersteld. Bekende mozaïeken zijn terug te vinden in het muziek conservatorium in Maastricht, en het kantoorgebouw van de Koninklijke luchtmacht te Den Haag.

 

Ook te koop van Henri Schoonbrood

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.