Schilderijen te koop, kunstschilder M.C. Escher boloppervlak met vissen datering juli 1958 houtsnede, beeldmaat 34 cm x 34 cm, Expositie Galerie Wijdemeren Breukeleveen

Maurits Cornelis Escher


B9229
M.C. Escher
boloppervlak met vissen
datering juli 1958
houtsnede, beeldmaat 34 cm x 34 cm
dit werk was voorheen te koop.

Website – Object vraag reactie

Maurits Cornelis Escher

Leeuwarden
1898

1972

Laren

Maurits Cornelis Escher staat vooral bekend om zijn houtsnedes, houtgravures en litho’s, waarin wiskundige principes centraal staan. Vaak speelde Escher met vormen die geleidelijk overgaan in volstrekt nieuwe vormen, zoals vissen die transformeren in vogels.

Het werk in onze collectie is een prachtig voorbeeld van Eschers fascinatie met wiskunde en het concept van oneindigheid, een ander voorbeeld hiervan zijn de bekende eeuwig doorgaande trappen, gebaseerd op de Penrose driehoek. Bij zijn transformaties maakt Escher meestal gebruik van een platte vlakverdeling, maar bij “Boloppervlak met vissen”, past hij dit principe toe op een boloppervlak. Hij creëert op een plat vlak een geslaagde illusie van een bol, die zo van het papier af zou kunnen rollen. Naast vlakverdeling en bolpersectief, grijpt Escher hier ook terug op één van de oudste wiskundige principes: de gulden snede. De weergegeven spiraal is precies in verhouding met de gulden snede, die al door de oude Grieken werd beschreven en door kunstenaars als Leonardo da Vinci werd toegepast.

Het werk van M.C. Escher is uniek in de kunstgeschiedenis en wordt nog steeds overal ter wereld gewaardeerd en verzameld. Werk van hem is te zien in musea zoals museum Escher in het Paleis in Den Haag en het Rijksmuseum in Amsterdam.

info : RKD

Geen bijdragen gevonden

Ook te koop van Maurits Cornelis Escher

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.