Schilderijen te koop, kunstschilder Willem van Nieuwenhoven olie op paneel, expositie Galerie Wijdemeren Breukeleveen

Willem van Nieuwenhoven


B9380
Willem van Nieuwenhoven
Moeder met kind bij lamplicht
olie op paneel, paneelmaat 37 x 30,5 cm
gesigneerd

Website – Object vraag reactie

Willem van Nieuwenhoven

Rotterdam
1879

1973

Laren (N.H.)

Atelier/Adres in Laren – Lage Vuurscheweg 21 en later 19.

De Kunstschilder Willem van Nieuwenhoven werd op 20 juni 1879 geboren te Rotterdam. Hij volgde zijn opleiding aan de Ambachtschool voor decoratieschilders en kreeg avondlessen op de Academie voor Beeldende Kunst te Rotterdam onder leiding van A. van Maasdijk. Aannemelijk is dat hij ook van zijn vader Hendricus Gerardus van Nieuwenhoven, geboren op 10 november 1851 te Scheveningen en overleden te Laren op 12 juni 1927 ook les heeft gehad. Tevens poseerde hij ook vaak voor zoon Willem van Nieuwenhoven junior.

Van Nieuwenhoven schilderde voornamelijk portretten, interieuren en figuren. In zijn studietijd stond hij aanvankelijk onder invloed van de “Oude Meesters” en werd sterk aangetrokken tot het schilderen van stillevens.

Hij was bevriend met Henri Dievenbach en heeft vermoedelijk samen met hem enige tijd in Hilversum gewoond. Toen hij naar Laren vertrok woonde hij op de Lagevuurscheweg tegenover de plek waar hij in 1910 een stuk grond van ca. 4000 m2 kocht en daar, een landhuis liet bouwen,waar hij tot na de oorlog heeft gewoond. Dit huis staat op de Lage Vuurscheweg 21. Later werd achter dit huis een atelier gebouwd die nu nr. 19 heeft waarin hij zijn laatste jaren heeft gewoond.

Zijn grootste bekendheid kreeg hij door zijn fraaie minutieus doortekende miniatuurportretten op ivoor. Hij was een van de minder opvallende figuren in het Larense kunstwereldje. Hij was lid van de “Club van 10 van Hamdorff.” Hij kreeg 2 kinderen; een dochter Marijke en een zoon Willem jr. die ook kunstenaar werd. Op hoge leeftijd noodzaakten de omstandigheden Willem sr. zijn huis te verlaten en met zijn vrouw intrek te nemen in het Rosa Spierhuis te Laren alwaar hij overleed op 9 december 1973.

Bron: De Valk Lexicon Laren – Blaricum

Vermelding: Pieter A. Scheen 1750-1950 / Benezit

Ook te koop van Willem van Nieuwenhoven

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.