Kunstenaar Peter Alma C2219
Peter Alma
Uiltjes
Gemengde techniek op papier, beeldmaat 17 x 26 cm
rechtsonder gesigneerd
particuliere collectie

Peter Alma


C2219
Peter Alma
Uiltjes
Gemengde techniek op papier, beeldmaat 17 x 26 cm
rechtsonder gesigneerd
particuliere collectie

Website – Object vraag reactie

Peter Alma

Medan (Nederlands-indië)
1886

1969

Amsterdam

Peter Alma volgde een opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1904-1906) en aan de Académie Humbert in Parijs (1907-1914). Hij raakte hier bevriend met de schilders Fernand Léger, Henri le Fauconnier en Piet Mondriaan en woonde in hetzelfde ateliercomplex als Mondriaan. Met Mondriaan ontstond een blijvende vriendschap en in 1914, bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, vestigde Alma zich met Mondriaan in Laren.

In het geheim woonde hij in 1921 de 3e Communistische Internationale in Moskou bij, waar hij contact maakte met onder anderen El Lissitsky, Tatlin, Malevich.

In 1924 kreeg Alma een overzichtsexpositie in het Stedelijk Museum. Er ontwikkelden zich twee aspecten van zijn loopbaan; enerzijds het beeldend kunstenaarschap, met name als de graficus die met doeltreffende picturale middelen als de hout- en linosnede, de verbreiding van de sociale revolutie ondersteunde. Anderzijds manifesteerde hij zich als promotor van vooruitstrevende internationale gemeenschapskunst.

Alma overleed op 83-jarige leeftijd te Amsterdam. Enkele wandschilderingen van zijn hand zijn te zien in het Amstelstation. Na de sloop van het oude zwembad aan de Marnixstraat in 2003 werd het door Alma ontworpen tegeltableau uit dit zwembad overgebracht naar het Amstelstation.

info : RKD

Geen bijdragen gevonden

Ook te koop van Peter Alma

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.