Kunstenaar Bernhard van Dulmen Krumpelman C2706-2
Bern. van Dulmen Krumpelman
Paardenmarkt te Laren
verkocht

Bernhard van Dulmen Krumpelman


Verkocht

C2706-2
Bern. van Dulmen Krumpelman
Paardenmarkt te Laren
verkocht

Website – Object vraag reactie

Bernhard van Dulmen Krumpelman

Bad Kreuznach
1897

1987

Zeegse

De in Duitsland geboren kunstschilder Erasmus Bernhard van Dulmen Krumpelman, (ook Erasmus Bernhard von Dülmen Krumpelman(n)) was een zoon van wiskundeleraar Erasmus Bernardus van Dulmen Krumpelman en Elisabeth Adam. Zijn ouders hadden elkaar in Kreuznach leren kennen. Kort na zijn geboorte verhuisde het gezin naar Amsterdam.
Hij volgde een particuliere tekenopleiding aan de Hendrik de Keyserschool en vervolgde zijn studie aan de Rijksnormaalschool voor tekenonderwijs. In 1918 werd hij lid van Arti et Amicitiae en exposeerde geregeld op ledententoonstellingen. Hij kwam in contact met kunstenaars August Allebé, George Breitner en Willem Witsen, die hem hielpen zijn stijl te ontwikkelen. Hij schilderde met name in een impressionistische stijl.
Na zijn huwelijk in 1921 vestigde hij zich in Drenthe. Hij kwam daar in aanraking met schilders van Groninger kunstkring De Ploeg, waarna zijn schilderstijl losser en kleuriger werd. Hij schilderde en tekende onder meer landschappen, stadsgezichten, circustaferelen en portretten (waaronder het portret van hoogleraar Adrianus van Veldhuizen voor de Groninger Universiteit). Hij ontwierp in 1920 voor Brusse in Rotterdam het omslag voor het boek 25 jaar onder de menschen.
Hij was in 1946 mede-oprichter van de Drentse Schilders, een kunstenaarsvereniging die tot 1953 heeft bestaan. Hij was daarna samen met onder andere zijn zoon Erasmus Herman en Evert Musch mede-oprichter van het Drents Schildersgenootschap (1954).
E.B. van Dulmen Krumpelman won in 1958 de Culturele prijs van Drenthe. In 1984 organiseerde het Drents Museum een overzichtstentoonstelling van zijn werk.
Bronvermelding: Wikipedia

Info: Scheen, Benezit, RKD

Ook te koop van Bernhard van Dulmen Krumpelman

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.