Schilderijen te koop van kunstschilder Ans van den Berg Stilleven met bessen in vaas Aquarel op papier, 40 x 33 cm r.o.gesigneerd, Expositie Galerie Wijdemeren Breukeleveen

Ans van den Berg


C4167
Ans van den Berg
Stilleven met bessen in vaas
Aquarel op papier, 40 x 33 cm
r.o.gesigneerd
particuliere collectie

Website – Object vraag reactie

Ans van den Berg

Amsterdam
1873

1942

Amsterdam

De Nederlandse kunstenares Anna Carolina van den Berg werd geboren in Amsterdam op 18 februari 1873. Zij overleed eveneens in Amsterdam op 6 oktober 1942.

Ans van den Berg behoorde tot de Amsterdamse Joffers, een groep vrouwen die zich specialiseerde in het schilderen van stillevens en bloemen in een vlotte impressionistische stijl.

Zij was de enige van de Amsterdamse Joffers die de Academie niet bezocht, maar door een leertijd in Parijs ontwikkelde zij zich tot een knap schilderes. Zij schilderde portretten en figuren en Larense binnenhuisjes. Maar haar voorkeur ging toch uit naar het bloemstilleven.

Na te Brussel de kostschool te hebben bezocht, ontving zij te Amsterdam schilderlessen van juffrouw Keuchenius, de latere mevrouw Dijsselhof, terwijl Jo Bauer haar in het tekenen naar de menselijke figuur onderrichte. Van tijd tot tijd verbleef zij in Parijs, alwaar zij veel naar levend model heeft getekend en waar ‘de figuur’ haar zeer bezig hield.

Terug in Holland onderhield zij een levendig verkeer met een groep Larense schilders waarvan Van Beever het middelpunt vormde en waar zij met o.a. de schilders Hoogerwaard en De Groot samenkwam.

Ook het Larense binnenhuis, een gezocht onderwerp in die dagen, koos zij zich tot object.

Met Coba Surie had zij gedurene 36 jaar een atelier aan de Keizersgracht en samen met haar maakte ze jarenlang vakantiereizen waarop het schetsblok steeds werd meegenomen.

Aan de academie ontstond een vriendenkring van kunstenaressen die later de naam de Amsterdamse Joffers kreeg, bestaande uit de schilderessen Lizzy Ansingh, Marie van Regteren Altena, Coba Ritsema, Ans van den Berg, Jacoba Surie, Nelly Bodenheim, Betsy Westendorp-Osieck en Jo Bauer-Stumpff.

Bronnen: Wikipedia,
De Amsterdamse Joffers door Johan H. van Ekeren (1947)

Info: Scheen, Benezit, RKD

Ook te koop van Ans van den Berg

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.