Schilderijen te koop van kunstschilder Kees Maks In 't nachtcafé olie op doek, 70 x 52 cm linksonder gesigneerd, Expositie Galerie Wijdemeren Breukeleveen

Oeuvre-Catalogus Kees Maks door Hans Redeker, Adriaan Venema, p. 37

Kees Maks


C4406
Kees Maks
In ’t nachtcafé
olie op doek, doekmaat 70 x 52 cm
linksonder gesigneerd
Afgebeeld en vermeld in oeuvre-catalogus Kees Maks 1876-1967
door Hans Redeker en Adriaan Venema, op pagina 37

Website – Object vraag reactie

Kees Maks

Amsterdam
1876

1967

Amsterdam

Bergense School / Haagse School

De Nederlandse kunstschilder Kees Maks was een leerling van George Hendrik Breitner. Hij wordt gerekend tot een van de belangrijkste moderne, figuratieve kunstenaars van het begin van de 20e eeuw.

Terwijl in het begin van de 20e eeuw de avant-gardistische schilderkunst haar invloed deed gelden in Europa, keerden veel kunstenaars in het interbellum terug tot een meer neo-klassieke figuratie, die bekend werd als ‘Retour a l’ordre’. Met name in Parijs verwierven deze figuratief werkende kunstenaars, waaronder Kees van Dongen faam. In Nederland is ten onrechte nooit veel belangstelling voor dit soort kunst geweest.

Kees Maks maakte naam met zijn schilderijen van het mondaine uitgaansleven. Circusvoorstellingen, dansparen, wandelende gezelschappen en tuinfeesten waren tot dan toe onbekende thema’s in de Nederlandse kunst. De levenslustige onderwerpen en de frivole manier van schilderen, waarbij de kunstenaar met heldere, felle kleuren flinke kleurvlakken vormde, imponeerden het publiek.

Samen met Kees van Dongen en Jan Sluijters zorgden de werken van Maks voor ophef vanwege hun moderne karakter. Anders dan deze kunstenaars is Maks onterecht in de vergetelheid geraakt.

Hij is verwant aan de Bergense School en de Haagse School.

bronvermelding: Wikipedia

Info: Lexicon Pieter A. Scheen, RKD

Ook te koop van Kees Maks

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.