schilderijen te koop van kunstschilder, A.J. Zwart de Waal bij Zuilichem olie op doek, doekmaat 71 x 140,5 cm l.o. gesigneerd, gedateerd 1960, expositie, galerie wijdemeren breukeleveen

Adrianus Johannes (Arie) Zwart


Verkocht

C4419
A.J. Zwart
de Waal bij Zuilichem
olie op doek, doekmaat 71 x 140,5 cm
l.o. gesigneerd, gedateerd 1960
verkocht

Website – Object vraag reactie

Adrianus Johannes (Arie) Zwart

Rijswijk
1903

1981

Laren

Het omvangrijke oeuvre van de kunstschilder A.J. Zwart is vrijwel geheel geschilderd in de impressionistische stijl die in de 19e eeuw werd ontwikkeld door de schilders van de Haagse School. Daarin wordt een belangrijke rol toebedeeld aan het weergeven van licht en stemming. Ook wat betreft zijn onderwerpen, vooral landschappen (vaak plein-air), boerderijen, plassen en stillevens (zwart was gek op bloemen), sluit het werk van Zwart aan bij deze stroming. De schilder bond zich niet aan een bepaalde streek en trok het liefst rond: in de jaren 30 leidde hij een zwervend bestaan, hij trok met een woonwagen door Brabant en Gelderland en tussen 1936 en 1974 door Overijssel, Noord- en Zuid Holland met een trekschuit anex woonboot. Daarna meerde hij af in Woerden. Tussendoor maakte hij reizen naar Spanje, Portugal en Zuid-Frankrijk. Het vroege werk van de schilder is vrij donker van toon. Omstreeks 1940 is er een omslag naar een lichter, impressionistischer palet waarneembaar. De laatste jaren van zijn leven woonde hij in het Rosa Spier Huis, te Laren, waar hij ook overleed.

Info: Lexicon Pieter A. Scheen

Ook te koop van Adrianus Johannes (Arie) Zwart

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.