Schilderijen te koop van kunstschilder Willem Maris Melkende boer met koeien in weidelandschap aquarel, beeldmaat 35 x 45 cm rechtsonder gesigneerd, Expositie Galerie Wijdemeren Breukeleveen

Willem Maris


Verkocht

C4694
Willem Maris
Melkende boer met koeien in weidelandschap
aquarel, beeldmaat 35 x 45 cm
rechtsonder gesigneerd
verkocht

Website – Object vraag reactie

Willem Maris

Den Haag
1844

1910

Den Haag

De kunstschilder Willem Maris werd in Den Haag geboren als jongste zoon van Mattheus Maris en Hendrika Bloemert.

Zijn eerste tekenonderricht ontving hij van zijn oudere broers Jacob Maris en Matthijs Maris. Hij volgde tevens avondschool aan de Haagse Academie en ontving raadgevingen van de dierenschilder Pieter Stortenbeker. Willem Maris werd een uitmuntend dierentekenaar.

In Oosterbeek, het Nederlandse Barbizon en in Wolfheze ontwikkelde hij zijn artistiek landschapschilderen.In 1855 maakte hij er kennis met Anton Mauve. In Den Haag kreeg hij zijn eerste expositie in 1863.
Met Bernard Blommers reisde hij in 1865 door de Rijnstaten. Ook Noorwegen deed hij aan.

In zijn steeds weerkerende landschappen met dieren geanimeerd, herinnerde hij vaak aan het werk van de Franse Camille Corot. Hoewel hij als jongste van de drie Marissen eigenlijk het verst verwijderd stond van zowel realisme als impressionisme, toch is hij wellicht de meest realistische schilder van de drie geweest.

Vanaf 1869 bleef hij in Den Haag wonen, waar hij op 65-jarige leeftijd overleed. Hij werd er begraven op Begraafplaats Oud Eik en Duinen.

Hoewel hij als jongste van de drie Marissen eigenlijk het verst verwijderd stond van zowel realisme als impressionisme, is hij wellicht toch de meest realistische schilder van de drie geweest. Anderen menen weer dat hij juist de meest impressionistische is, getuige zijn legendarische woorden: “ik schilder geen koeien maar licht”.

Willem Maris was niet alleen bekend als schilder maar ook als tekenaar, etser en aquarellist. Hij was medeoprichter van de Hollandsche Teekenmaatschappij. De zoon van Willem Maris was Simon Willen Maris, ook hij was kunstschilder.

Info: Benezit, Scheen, RKD

Ook te koop van Willem Maris

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.