Schilderijen te koop van kunstschilder Willem (Wim) Bos Schoener in de haven van Rotterdam gemengde technieken op papier, 70 x 60 cm rechtsonder gesigneerd, Expositie Galerie Wijdemeren Breukeleveen

Willem (Wim) Bos


C4773
Willem (Wim) Bos
Schoener in de haven van Rotterdam
gemengde technieken op papier, beeldmaat 70 x 60 cm
rechtsonder gesigneerd

Website – Object vraag reactie

Willem (Wim) Bos

Rotterdam
1906

1974

Den Haag

De kunstenaar Wim Bos woonde en werkte o.a. in Rotterdam, Brussel, Antwerpen en Parijs.
In 1924 keerde hij weer terug in Rotterdam.  Bos vormde zich zelf. In Rotterdam werd hij niet alleen door de laad- en losactiviteiten in de havens en door het scheepvaartverkeer geïnspireerd; ook het werk van bekende Rotterdamse schilders als Van Mastenbroek, Evert Moll en Marinus Drulman stimuleerde hem om de havenactiviteiten veelvuldig tot onderwerp van zijn schilderijen te kiezen.

Wim Bos ontwikkelde hierbij een eigen impressionistische stijl, die dicht tegen die van Marinus de Jongere aanlag. Hij schilderde, tekende en aquarelleerde naast havengezichten ook plasgezichten. Zijn havengezichten ademen die typische sfeer van de vooroorlogse haven, met kolenstook, gillende stoomfluiten, rammelende ankerkettingen in het kluisgat, en piepende en krakende kranen en laadbomen. Nog steeds leeft de haven heftig in het Rotterdamse stadshart. Schepen kijken aan de kade is een Rotterdams tijdverdrijf en iedere Rotterdammer krijgt kippenvel wanneer op oudejaarsavond de scheepshoorns klinken. Deze emotie bracht Wim Bos over op zijn olieverfschilderijen. Des te opvallender was het dan ook dat Wim Bos zelden zijn doeken in de haven maakte, terwijl deze toch zo nabij was. Hij werkte doorgaans aan de hand van ansichtkaarten en van reproducties, waaronder foto’s van zijn eigen schilderijen. Na zijn dood werden deze modellen aangetroffen rond om Wim Bos zijn schildersezel, geconserveerd door regenbuien van olieverf en terpentijn, die de schilder tijdens het werk in de loop der jaren had geproduceerd. Als je er lang naar keek dan ging je de haven ruiken.

info: Pieter Scheen, RKD

Schilderijen te koop van Kunstschilder Wim Bos, Rotterdam, Rotterdamse Havengezichten.

Ook te koop van Willem (Wim) Bos

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.